Yassine Benzia

 APP Nurphoto Via Afp
NEMA PANIKE

Dinamo nema razloga za strah iako ‘sedmica‘ zvuči zastrašujuće. Dvije su opasne karike, ali u obrani ‘curi‘...

Odigraju li Plavi na željenoj razini, budu li samouvjereni, smiješi se plasman u bogatu Ligu prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 07:28

Dinamo će, eto, prolaz u Ligu prvaka tražiti u Azerbajdžanu protiv Qarabaga, koji je na uzvratu u Razgradu rezultatski “razmontirao” domaći Ludogorec i nesvakidašnjom 7:2 (3:2, 3:2) pobjedom nakon produžetaka nadoknadio 1:2 minus iz prve utakmice u Bakuu. I nakon tog prvog dvoboja i pobjede Ludogoreca napisali smo da ništa još nije gotovo, da je sve otvoreno jer Qarabag je ostavio dojam bolje i organiziranije momčadi, dok je na strani Bugara bila pojedinačna kvaliteta. Uzvrat je sve to potvrdio, iako konačni rezultat te pomalo lude utakmice definitivno ne pokazuje što se sve događalo u Razgradu.

Jer, domaćin se, poput kartonske kutije, jednostavno raspao u produžecima! Nakon primljenog četvrtog pogotka u 93. minuti, koji je Azerima donio ukupnu prednost i prolaz, Bugari su krenuli na sve ili ništa po zgoditak za možebitno izvođenje 11-eraca, pa su u tom “divljem” nogometu ostavili praznu “autocestu” u obrani, što su gosti znali iskoristiti i s čak tri pogotka u posljednjih devet minuta “masakrirali” su i osramotili domaćina.

Disali na škrge

I taj konačni rezultat, dakle, nije zrcalo viđenoga. Bila je to do spomenute 93. minute ravnopravna i uzbudljiva utakmica, gosti su rano poveli, već u 7. minuti (Juninho), no Ludogorec je brzo preokrenuo rezultat (Duah u 13. i 23. minuti, drugi pogodak iz kaznenog udarca) i dohvatio je ukupno dva pogotka prednosti! No, u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela Qarabag je postigao dva pogotka (Benzia, P. Andrade) i vratio sve na početak!

Tih 3:2 za goste ostalo je do kraja dvoboja, a obje su momčadi “pukle” oko 70. minute, i jedni i drugi “disali su na škrge”, željno su čekali odmor uoči produžetaka. U kojima su se bolje snašli Azeri...

- Dobro smo otvorili utakmicu, ali smo onda ni iz čega primili dva pogotka. Uoči dvoboja upozorio sam igrače da moraju ostati mirni i hladne glave, te da moraju biti spremni na svaku situaciju, te da se ne predaju do samoga kraja. Tako je i bilo, preokrenuli smo rezultat i dočekali produžetke u kojima smo bili psihološki spremniji od domaćina i čestitam svojim igračima na velikoj pobjedi. Ovo je Qarabag kakvog želim, moj i azerbajdžanski Qarabag, rastemo kao klub, karakterniji smo i zato je ovaj triler otišao na našu stranu - govorio je trener gostiju, Gurban Gurbanov, čovjek koji više od 16 godina sjedi na klupi Azera, od 5. kolovoza 2008. godine.

A na upit što zna o Dinamu, Gurbanov je odgovorio:

- Tek sad ćemo analizirati Hrvate, dosad smo bili fokusirani na Ludogorec. Znamo da je pred nama predstavnik velike nogometne zemlje, moramo ga dobro upoznati. No, svjesni smo da nas u doigravanju čeka dosad najjači suparnik, ozbiljniji, iskusniji, dinamičniji i kvalitetniji od svih s kojima smo ovoga ljeta igrali. Moramo se dobro pripremiti, imamo potrebno iskustvo, bit će nam ovo treći nastup u doigravanju za LP - govorio je zadovoljni Gurbanov.

Qarabagu su se na utakmici u Razgradu ozlijedili Crnogorac Marko Vešović (bivši desni branič Rijeke) i Srbin Marko Janković (zadnji vezni), a spomenimo da je na vratima bio 27-godišnji Hrvat Fabijan Buntić (rođen u Stuttgartu), koji je ovoga je ljeta došao iz portugalske Vizele, u kojoj je branio dvije godine nakon dolaska iz Ingolstadta. No, prema posljednjim informacijama, Qarabag intenzivno traži vratara, pa je tako u srijedu u Baku, na završne pregovore, doputovao Poljak Mateusz Kochalski. Potencijalni je reprezentativac svoje zemlje, branio je u Legiji i Radomiaku, a sad bi trebao doći u Qarabag iz Stala iz Mieleca, u transferu teškom milijun eura.

Bugari bi više odgovarali

Kakav je, dakle, taj Qarabag, kakvi su Dinamovi izgledi za prolaz? Iako rezultat utakmice u Razgradu zvuči zastrašujuće, nije to baš tako, već smo opisali što se događalo na tom dvoboju. Istina je da bi Ludogorec više odgovarao Plavima jer su Azeri iskusniji, organiziraniji, discipliniraniji i momčadski bolji (u odnosu na lani, ostali su samo bez vratara Luneva, koji je otišao u moskovski Dinamo), međutim, objektivna je procjena kvalitete definitivno na Dinamovoj strani. Plavi imaju sve vrline koje smo nabrojali i kod Azera, ali su neusporedivo pojedinačno kvalitetniji i s ulogom “papirnatog” favorita čekaju doigravanje za LP.

image

Yassine Benzia

APP Nurphoto Via Afp

No, trebat će svakako obratiti posebnu pozornost na dvojicu neugodnih igrača Qarabaga. Najbolji je ofenzivni veznjak, Yassin Benzia (29), u Razgradu je bio dvostruki strijelac i trostruki asistent. Benzia je alžirski reprezentativac, lani je došao u Qarabag iz Dijona, igrao je ranije u Lilleu, Lyonu, Olympiacosu, Fenerbahčeu... Sve se u igri Azera vrti oko njega, Benzia je, ukratko, Karabahov Baturina. A drugi je 32-godišnji krilni napadač Abdellah Zoubir, kapetan momčadi, igrač koji se dobro snalazi na oba napadačka boka, iako mu je primarna pozicija na lijevoj strani. Rođen je u Francuskoj, ima i marokansko državljanstvo, došao je prije šest godine iz Lensa.

Qarabagove mane? Definitivno obrana, koja je nerijetko bila propusna. Najviše je “curilo” kroz kolumbijskog stopera Kevina Medinu (31), imao je na obje utakmice niz loših procjena i postavljanja i Ludogorec je najčešće preko njega stvorio par lijepih prilika.

Strahoviti oprez

Uglavnom, Dinamo nema nimalo razloga za strah, štoviše! Odigraju li Plavi na željenoj razini, budu li samouvjereni i puni samopouzdanja, smiješi se plasman u bogatu Ligu prvaka. Međutim, jasno je da naš prvak mora biti strahovito oprezan i maksimalno ozbiljan jer bi i najmanje podcjenjivanje skupo stajalo Plave. Qarabag svakako zaslužuje respekt (kao, uostalom, i svaki suparnik), ali Dinamovi su aduti kudikamo jači...

20. VIII. prva utakmica 4. pretkola LP u Zagrebu s početkom u 21.00

28.VIII. uzvratna utakmica 4. pretkola LP u Bakuu s početkom u 18.45

Linker
05. rujan 2024 18:36