Cropix
KAKO ĆE IZGLEDATI MODRI

Dinamo odbio ponudu za Vatrenog i gradi još jaču momčad za Ligu prvaka! Meta Modrih je - reprezentativac Norveške

Kako će izgledati momčad Dinama za Ligu prvaka koja starta početkom rujna
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. kolovoz 2022. 10:38

Lijepo su Dinamovci proslavili plasman u Ligu prvaka, u njihovoj loži nakon utakmice svirali su tamburaši, okupilo se znano društvo, bili su tamo između ostalih Miroslav Ćiro Blažević, Branko Strupar, Tomislav Butina, braća Dragičević, Dalibor Poldrugač, legendarni Mićo Vujanić, stigli su Tomislav Svetina i Božidar Šikić čestitati Modrima na velikom uspjehu.

Naravno, bili su na proslavi svi iz Dinama, kompletna Uprava, predsjednik Mirko Barišić, svi ostali djelatnici kluba. Proslava se iz Dinamove lože kasnije preselila u Dinamov hotel ispod južne tribine, slavilo se s igračima, oni najrevniji slavljenici ostali su do šest izjutra...

Dugo pratimo modri klub, već dugo nismo vidjeli takvu sinergiju ljudi koji vode klub, igrača i navijača.

Bez potvrde za Pjacu

Zaslužili su plavi dečki slavlje, ali “show must go on”, već u četvrtak je održan ždrijeb Lige prvaka, Modri su krenuli s pripremama za najelitnije klupsko nogometno natjecanje na Globusu. Sve hvalospjevi treneru Čačiću i igračima već su odaslani, može se još poneki nabaciti, ali od prošlosti se ne živi, treba gledati prema na naprijed, prema nastavku sezone u kojoj će Liga prvaka biti posebna “jagoda na torti”.

Kakav Dinamo može očekivati u Ligi prvaka? Hoće li u posljednjim danima prijelaznog roka do nekih dolazaka ili možda odlazaka? U četvrtak se od ranog jutra vrtjela priča da bi se u plavoj svlačionici mogao pojaviti Marko Pjaca, ali iz kluba nismo dobili tu potvrdu. Konačno, gdje bi u ovom trenutku bivši hrvatski reprezentativac mogao zaigrati?

Ispred Mislava Oršića svakako ne, a Dario Špikić igra svoj najbolji nogomet u životu. Tu je još i Luka Menalo, Mahir Emreli može igrati bočnu poziciju, Antonio Marin čeka svoju priliku... Bi li Pjaca pristao da sjedi na klupi? Konačno, da ga se željelo dovesti, zašto već nije u Maksimiru, zašto se čekao kraj kvalifikacija? No dobro, važno jest da iz Dinama nema nikakve potvrde da dolazi Pjaca.

Znate sigurno da se u posljednje vrijeme pričalo o mogućem dolasku novog lijevog bočnog. Tu su stvari već mnogo ozbiljnije. Modri su skautirali dvojicu igrača, a jedan od njih bi se do konca ljetnog mercata mogao pojaviti u plavom domu. Jedan je lijevi bek bundesligaša Herthe, Fredrik Andre Björkan (24). Radi se o norveškom reprezentativcu koji je za svoju nacionalnu vrstu odigrao 6 utakmica, posljednju svih devedeset minuta u pobjedi Norveške protiv Švedske (3:2) u lipnju ove godine radilo se o srazu Lige nacija. Cijena na Transfermarktu iznosi mu 2,5 milijuna eura.

Nema rasprodaje

Zanimljivo, Björkan je u Herthu stigao baš iz Bodo/Glimta, kluba kojeg su Modri oprostili od Lige prvaka. Drugi lijevi bek na radaru je Daley Sinkgraven (27), Nizozemac iz Bayer Leverkusena. On je bivši U-21 reprezentativac Tulipana, nešto je skuplji od Norvežana, njegova istaknuta cijena iznosi 4 milijuna eura po notornom Transfermarktu. Hoće li se dogoditi kupnja jednog od te dvojice, vidjet ćemo vrlo skoro. Dinamo je zaradio ogroman novac plasmanom u Ligu prvaka, tako da neće biti problem uložiti u novog lijevog beka. U tom slučaju se Robert Ljubičić vraća u veznu liniju, pa s onda, metaforički kazano, jednim udarcem ubijaju dvije muhe.

Odlasci? Logično jest da bi Dinamo za natjecanje u Ligi prvaka trebao imati kompetitivnu momčad. To je konačno i vizija maksimirskog kluba, žele napraviti nešto u tom natjecanju, a ne samo biti ukras. U prošloj, posljednjoj kampanji 2019. godine u Ligi prvaka Modri su zaradili 4,5 milijuna eura, što predstavlja srednje jaki izlazni transfer. Naravno, tu ne računamo na onaj novac koji je zarađen za ulazak u Ligu prvaka. A te sezone Modri su bili i na rubu prolaska u europsko proljeće. Sve se to dogodilo jer su Modri kod trenera Nenada Bjelice imali dobru, kompetitivnu momčad. To žele i ove sezone, ne pada im napamet da budu “šoping centar” za strane investitore.

To si mogu priuštiti sad kad stiže veliki novac iz europskih fondova. Zato s pozicije klupske strategije puno više isplati pokušati zadržati postojeću momčad, pokušati napraviti neki rezultat u Ligi prvaka. Svjetsko prvenstvo je pred kraj godine, nakon toga je zimski prijelazni rok, onda se može kad je prodaja u pitanju honorirati igre Dinamovaca u Ligi prvaka i na Mundijalu. Naravno, ne znači da se neka prodaja ne može dogoditi ako stigne kakva “brutalna” ponuda koju bi bilo neugodno odbiti. Takve još nema.

A Dinamo ne zanima niti jedna ponuda za svoje glavne igrače ispod 10 milijuna eura. Jedna takva je odbijena, Lokomotiv iz Moskve je poslao nešto manju ponudu za Luku Ivanušeca, ali glatko su iz Maksimira poručili “hvala na ponudi”...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 00:29