PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
PORUKA ČAČIĆU I UPRAVI

Dinamo ostaje bez izvanserijskog talenta!? Obitelj spremna povući drastičan potez: ‘Situacija je neprihvatljiva‘

‘Moramo nešto poduzeti, jer će nogometno potpuno nestati sa scene. Već je i do sada jako puno izgubio‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. travanj 2023. 19:08

Dugo već Maksimirom kruži priča o nezadovoljstvu obitelji Rukavina tretmanom koji ima Gabrijel (19), krilni napadač odavno prepoznat kao izvanserijski talent s kojim je Dinamo imao velike planove. Nažalost, mladi Rukavina u ovoj sezoni praktički i ne postoji. U 27 kola dobio je ukupno 29 minuta, jednom 21, jednom šest i jednom dvije minute.

Napisali smo nedavno da je Gabrijel Rukavina valjda jedini igrač u ozbiljnom nogometu koji je odigrao punu seniorsku sezonu - upisao je 27 utakmica igrajući drugu ligu za Dinamo II - da bi potom bio vraćen među juniore. U siječnju je to napokon presječeno, Rukavina se priključio prvoj momčadi, ali Ante Čačić mu ne daje minutažu.

- Situacija nije dobra za Gabrijela, a rekao bih ni za Dinamo - kazao nam je Tomislav Rukavina, nekadašnji igrač Dinama i reprezentacije, koji se po prvi put odlučio nešto javno reći o tretmanu svog sina u Dinamu.

- Dosta je pisano o tome da je Gabrijel bio na meti nekoliko jakih europskih klubova, ali odlučili smo se za ostanak u Dinamu. Na prvom nam je mjestu bio Gabrijelov razvoj, a u Dinamu nam je predočen projekt koji smo doživjeli kao jako dobar. Zato je Gabrijel i ostao. Međutim, taj se dogovor nije provodio u stvarnosti.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Gdje je problem?

- I ja bih to jako volio znati, ali nitko mi ne daje odgovore. Mogu se samo držati činjenica, a one jasno govore da je Gabrijel nogometno izgubio godinu dana i to u iznimno važnim formativnim godinama. Jasno je da nema status kod trenera i sportskog direktora Ante Čačića, te da shodno tome stagnira, jer mladi igrač može napredovati samo kroz utakmice, a onda i kroz povjerenje struke.

Razgovarali ste s Čačićem?

- Sjeli smo i složili se da imamo problem s Gabrijelovim razvojem. Čačić je rekao da će mu dati priliku, ali već je odigrano 11 proljetnih utakmica, a Gabrijel je u njima skupio 29 minuta. Ukratko - nije dobio priliku. Znamo da Čačić nije samo trener, on je i sportski direktor koji stoga kompletno kreira Dinamovu stručnu viziju, a ona za Gabrijela očito nije dobra.

Želite nam reći da Gabrijel i Čačić ne mogu zajedno?

- Samo iznosim činjenice. Činjenica je da smo imali razgovore i čvrste dogovore s Upravom kluba, ali i ona ništa ne poduzima po tom pitanju. Igrao sam nogomet, znam da jamstava nema, ali ako igrač od 19 godina - za kojeg sam dobio čvrsta jamstva da ga se gleda kao veliki projekt i budućnost kluba - ne može dobiti baš nikakvu minutažu, onda je jasno da se jedna strana ne drži dogovora.

Možda Gabrijel nije dovoljno dobar za Dinamo?

- Nemam problema prihvatiti i takav stav, ako mi ga netko predoči i argumentira. Međutim, nitko nam to još nije rekao. Dapače... Jedno je sigurno, Gabrijel ne želi uživati u blagodatima ugovora s Dinamom sjedeći na klupi, za igrača koji ima ambiciju takvo što je apsolutno neprihvatljivo. Ta se situacija mora riješiti, od nje nitko nema koristi, ni Gabrijel ni Dinamo.

Pretpostavljamo da pripremate određene korake?

- Poduzimamo potrebne korake da Gabrijel na ljeto napusti Dinamo. Jako mi je teško pričati o tome, ali dužnost je svih nas - od mene kao oca, do Andyja Bare kao menadžera - razmišljati i o Gabrijelovoj karijeri.

image
MARKO TODOROV Cropix

Gabrijel ima ugovor do 2028.? Govorite li stoga o posudbi?

- Ne pričam o posudbi, nego o odlasku. Gabrijel je napunio 19 godina i nema baš nikakav status, ni minutažu. O čemu da onda raspravljamo i što da još čekamo? Do ove zime govorili su nam da je na njegovoj poziciji neprikosnoven Oršić, a sada je to Ivanušec. Naravno da to nikome nije sporno, ali ni Oršić ni Ivanušec nisu igrali baš svaku utakmicu, a Gabrijel ni bez njih na terenu nije mogao doći do prilike. Šteta, jer Oršić i Ivanušec su sjajni igrači, uz njih je Gabrijel mogao puno toga naučiti i napredovati. No, ne možeš napredovati s 29 minuta u sezoni.

Dinamo će za Gabrijela, čak i ako ga odluči pustiti, tražiti određenu odštetu?

- U klub je za Gabrijela nedavno došla konkretna ponuda iz jednog inozemnog kluba. Ima još dosta klubova koji ga žele i koji će poslati ponudu otvori li se prostor za odlazak. Ti klubovi cijene njegov talent, te ga vide kao igrača koji će doprinositi. Naravno, ne možemo pričati o ne znam kako visokim iznosima, jer tko će dati velike novce za igrača od 19 godina koji praktički nema ni minute? Međutim, mislim da je svima jasno da moramo nešto poduzeti, jer ovako će Gabrijel nogometno potpuno nestati sa scene. Već je i do sada jako puno izgubio - zaključio je Tomislav Rukavina.

Takav bi rasplet bio velika šteta za hrvatski nogomet, jer kronično nam nedostaje brzih krilnih igrača, driblera koji u igri uvijek traže dubinu i maksimalnu okomitost. Gabrijel Rukavina baš je takav igrač...

Ima dosta klubova koji ga žele i koji će poslati ponudu otvori li se prostor za odlazak iz maksimirskog kluba

Dinamo će za Gabriela, čak i ako ga odluči pustiti, tražiti određenu odštetu?

- U klub je za Gabriela nedavno došla konkretna ponuda iz jednog inozemnog kluba. Ima još dosta klubova koji ga žele i koji će poslati ponudu otvori li se prostor za odlazak. Ti klubovi cijene njegov talent, te ga vide kao igrača koji će doprinositi. Naravno, ne možemo pričati o ne znam kako visokim iznosima jer tko će dati velike novce za igrača od 19 godina koji praktički nema ni minute? Međutim, mislim da je svima jasno da moramo nešto poduzeti jer ovako će Gabriel nogometno potpuno nestati sa scene. Već je i do sada jako puno izgubio... - zaključio je Tomislav Rukavina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 00:22