Petković i Pjaca

 DAMIR KRAJAC Cropix
KADROVSKA KRIŽALJKA

Dinamo ovog ljeta želi šest novih igrača: Pjaca jako blizu, a priprema se i teren za senzacionalan transfer

Modri imaju plan kako u klub dovesti Ramona Miereza
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. svibanj 2024. 20:02

Ljetni mercato još nije startao, ima još dosta dana do tog 26. lipnja. Ali, sasvim je logično da veliki klub kao što je Dinamo već slaže kadrovsku križaljku, mladi i ambiciozni sportski direktor Marko Marić s predsjednikom Velimirom Zajecom već je duboko u biznisu, traže se najbolja rješenja za novu sezonu, naravno, u okviru postojećih financijskih gabarita.

Ono što saznajemo iz klupskih izvora glasi da je prioritet maksimirskog kluba kad se radi o dolascima mogućih pojačanja - HNL! Modri će svoje adute za sljedeću sezonu primarno tražiti na domaćem tržištu, što dakako ne znači da ih neće potražili i na vanjskom jer uvijek se mogu pronaći pravi igrači za cifre koje nisu astronomske i koje plavi klub može platiti. Ili dovesti nekoga poput Pierre-Gabriela besplatno.

Krupno pojačanje

Naravno, dosta toga zavisi, to stalno ponavljamo, o finalu Lige prvaka, koje će se igrati u subotu i u kojem svi ljubitelji plave boje navijaju za madridski Real s našim Lukom Modrićem. Pobjeda Kraljeva znači da Modri imaju izravan plasman u Europsku ligu, a to je sigurnih 14 milijuna eura s mogućnošću da cifra dostigne čak 17 milijuna eura kad se zbroje sve mogućnosti zarade. Također, postoji u mogućnost plasmana u Ligu prvaka jer bi se u tom slučaju igrao play-off, a onda, ako se prođe u skupinu najelitnijeg klupskog natjecanja na globusu, zarada bi se mogla popeti na nevjerojatnih 40 milijuna eura. Ako bi se to dogodilo, onda bi svi ostali u Hrvatskoj u budućnosti Modrima mogli staviti samo “soli na rep”. Ali, i plasman u Europsku ligu bio bi itekako sjajno dostignuće...

Kad se govori o dolasku pojačanja ili novih igrača iz HNL-a, kako hoćete, onda se svakako mora napomenuti da modri klub u tim transferima sigurno neće “ginuti”, neće pristajati na ogromne cifre, budući da je sasvim normalno kako ne može pristati na to da ostali HNL klubovi nabijaju cijene samo zato što se kao interesent za njihove igrače pojavljuje hrvatski prvak. Jer, po mnogim računicama, ako neki igrač stigne u Dinamo, njegov bivši klub može osim osnovnog transfera zaraditi i od sljedećeg kad se isti iz plavog kluba proda dalje, što se uglavnom uglavljuje u takvim ugovorima. A ta cifra na kraju može biti i puno izdašnija nego ona koja je istaknuta kao osnovna prodajna cijena.

No, da ne duljimo, ljubitelje plave boje sigurno zanima s kojim bi se to igračima Dinamo mogao osnažiti.

- Pjaci je mjesto u Dinamu...

Tu rečenicu nam je kazao izvor iz kluba. I nije nova, o tome smo već pisali. Marko Pjaca, hrvatski reprezentativac, praktički je na Dinamovim vratima, trebaju se srediti još samo neki detalji da mu se definitivno otvore. Nama se čini da je to već gotova stvar, ali pričekajmo, nikad se ne zna kad su transferi u pitanju. Pjaca je odigrao sjajnu sezonu na Rujevici, postao je hrvatski reprezentativac, definitivno bi bio veliko pojačanje za modri klub.

image

Pjaca na korak od Dinama

DAMIR KRAJAC Cropix

Mnogo senzacionalnija jest mogućnost da u plavi dom stigne - Ramon Mierez! El Toro, najbolji strijelac netom završenog HNL-a, sjajan napadač, već je bio meta zagrebačkog kluba, ali nije se finalizirao posao. No, ovoga puta bi se mogao. Ne treba biti posebno pametan što bi Mierezov dolazak značio za Modre. Sad ćete se sigurno pitati kako je to izvedivo jer za pretpostaviti jest da bi Osijek mogao tražiti cifru koju bi ZG-klub teško mogao iskrcati što i jest logično, budući da je Mierez ljubimac osječkih navijača, glavno klupsko ime.

Zanimljivi planovi

Jednu opciju smo već naveli, mogao bi se potpisati ugovor po kojem bi Osječani osim cijene koju bi istaknuli za transfer mogli zaraditi i od iduće prodaje ovog vrhunskog napadača. Nadalje, Modri će od Lokomotive otkupiti vratara U-21 selekcije Nikolu Čavlinu, a onda je plan da ga posude - Osijeku. Klub s Pampasa bi tako dobio vrhunskog vratara, svakako najtalentiranijeg u Hrvatskoj. Transfer, budući transfer, Čavlina... Čini se sjajan posao za Osijek, a dolazak Miereza bio bi, naravno, savršen i za Dinamo. Jedni i drugi bili bi u “win-win” situaciji.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Realno, Dinamu treba jedan vrhunski napadač jer se ipak negdje očekuje odlazak Brune Petkovića. U klubu stalno ponavljaju da je sve na Petkoviću, a neki naši izvori govore da bi se “doktor” ipak mogao odlučiti za odlazak jer tako je nekako i dogovoreno kad je potpisivao posljednji ugovor s Modrima uz onu kauzulu od 2,5 milijuna eura koja mu jamči da se oprosti od plavog kluba za koji je dao tako mnogo. Vidjet ćemo, naravno, kako će se stvari dalje razvijati, ali priča oko mogućeg dolaska Miereza mora se shvatiti vrlo ozbiljno.

Treći igrač iz HNL-a koji bi mogao biti riješen ovog ljeta jest “čudo” iz Lokomotive, Marin Šotiček. Uostalom, po riječima Lokomotivinog prvog čovjeka Božidara Šikića, mladi napadač Lokomotive bio je tema posljednjeg sastanka dva zagrebačka prvoligaša na kojem je bio i sportski direktor Marko Marić. Naše informacije govore da bi Dinamo kupio Šotičeka od Lokosa, a onda ga dao negdje na posudbu, šest mjeseci ili cijelu sezonu, kako bi stalno igrao i još se nogometno nadogradio. U Lokose bi se, pak, također po našim izvorima, mogao vratiti Lukas Kačavenda, koji i jest igrač kluba s Kajzerice. Pretpostavlja se da bi prije mogao imati adekvatnu minutažu u Lokomotivi, pa bi se onda opet mogao vratiti u plavi dom. To je onaj “dvostruki rizik” o kojem nam je pričao Šikić, preuzeli bi ga i Dinamo i Lokomotiva.

- Na ljeto želimo dovesti šest igrača!

Široki popis

To je također izjava iz klupskih izvora. Tko bi to još mogao biti? Pa, jasno jest da Dinamo traži stopere. U eteru se pojavila priča o onim riječkima, Galešiću, Radeljiću, spominje se i Matej Mitrović. Naravno da ne mogu doći svi, ali da je netko od ovih spomenutih “u igri” jest izvjesno. Kao što vidite, ovaj popis mogućih dolazaka u Maksimir definitivno ide za tim da je prioritet dovođenje novih lica iz HNL-a.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Luka Vrbančić i Branko Pavić idu na pripreme?

Nakon što su Modri osigurali naslov prvaka, trener Sergej Jakirović je na teren gurnuo mlade dečke koji su se predstavili plavom navijačkom puku. Također, najavio je trener da će neke od njih voditi i na ljetne pripreme.

Naravno, uvođenje mladih nada na kraju prošle sezone bila je čista kozmetika. Jer, naravno, da Modri nisu osigurali naslov prvaka, oni ne bi igrali, niti bi dobili priliku. Uvijek je teško modrom klubu promovirati mlade igrače iz škole jer se uvijek traži pobjednički rezultat.

Bit će, naravno, zanimljivo vidjeti koga će Jakirović povesti na pripreme. Ovoga trenutka nekako se čini da su prvom planu Luka Vrbančić i Branko Pavić. Taj dvojac mogao bi iduće sezone dobiti najviše prilika kod trenera.

Naravno, ne kao standardni dio prve momčadi, ali da bi mogli “štancati” minute u utakmicama u kojima će Dinamo imati “čistu situaciju” definitivno je jasno. (do)

Postavlja se i pitanje što će biti s Gabrielom Vidovićem i Takurom Kanekom, kojima istječe posudba. Klub je u pregovorima sa Sapporom i Bayernom. Kad se radi o Japancu, Dinamo bi ga otkupio, ali ne po onoj cijeni koju traže Japanci, dakle, za 1,1 milijun eura. Čini se da bi tu moglo doći do dogovora jer Kaneko žarko želi ostati u plavoj svlačionici, zna da bi mogući povratak u Japan za njega mogao značiti i kraj snova o igranju u Europi. Moguće jest da će mu njegov klub Sapporo izaći ususret.

Kad se, pak, radi o Vidoviću, tu je priča malo zamršenija, vidjet će se kako razmišlja Bayern. Jedino je sigurno da ga Dinamo neće otkupiti za 3,5 milijuna eura.

Uglavnom, očekuje nas uzbudljiv ljetni mercato kad je Dinamo u pitanju.

NA PLAVOJ POTJERNICI

Ramon Mierez

- nogometaš Osijeka

- igra na poziciji centarfora

- TM vrijednost 2.500.000 €

Marko Pjaca

- nogometaš Rijeke

- igra na poziciji krila

- TM vrijednost 1.700.000 €

Marin Šotiček

- nogometaš Lokomotive

- igra na poziciji krila

- TM vrijednost 1.000.000 €

Niko Galešić

- nogometaš Rijeke

- igra na poziciji stopera

- TM vrijednost 1.000.000 €

Stjepan Radeljić

- nogometaš Rijeke

- igra na poziciji stopera

- TM vrijednost 600.000 €

Matej Mitrović

- nogometaš Rijeke

- igra na poziciji stopera

- TM vrijednost 800.000 €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. svibanj 2024 20:20