Theophile i Gojak

 RONALD GORSIC
LJETNO KRIŽANJE MODRIH

Dinamo ovoj trojici neće ponuditi nove ugovore, među njima i jedan od najskupljih, a evo tko je pod upitnikom

Hrvatski prvak svjestan je prevelikog broja nogometaša u svojoj svlačionici i nekima će stoga biti zahvaljeno
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2022. 15:32

Odmaraju u Maksimiru i trener i igrači, prvi tjedan lipnja vjerojatno neće dovesti neke velike, sudbonosne novosti iz Dinama. Posebno ne one vezane uz konačan popis igrača, koji će 13. lipnja krenuti s pripremama za novu sezonu. Međutim, neke se stvari mogu zaključiti same po sebi ili iz nekih ranijih (ne)službenih razgovora. No, krenimo redom...

Kreću pregovori

Ostane li Ante Čačić dosljedan sebi i svojim običajima, na pripremama, kao što smo već pisali, ne očekujemo veliku gužvu, 30-ak igrača od kojih dobar dio neće ostati u Maksimiru nakon priprema. Čačić želi od prvog dana imati što jasniju sliku na koga se računa, a na koga ne, s kojim “ratnicima” će krenuti u borbu za europske milijune. Nije teško zaključiti koji bi se igrači prvi mogli naći na “udaru”.

Četvorica igrača u Dinamovoj svlačionici upravo ulaze u zadnju godinu ugovora - Kevin Theophile-Catherine, Komnen Andrić, Amer Gojak i Emir Dilaver. Prema nekim šuškanjima oko Maksimira, među prvima bi mogao otići - Kevin Theophile-Catherine! Možda ne do priprema, teško da će se do tada riješiti njegov slučaj, ali moguće je da će Čačić planirati momčad bez njega i tako se i pripremati od prvog dana priprema. Naime, Francuz je jedan od najskupljih igrača u Dinamovoj svlačionici, njegov ugovor u bruto iznosu debelo prelazi milijun eura godišnje. S obzirom na to da ulazi u zadnju godinu ugovora, jasno je da se moraju u Dinamu polako pripremati na igru bez njega, da bi ga bilo dobro prodati ovog ljeta, makar za neki iznos.

Iako je već u 33. godini, KTC ima upita i ponuda, zimus je, primjerice, odbio povratak u Francusku, tražio ga je Metz. Sigurno će i ovog ljeta postojati mogućnost odlaska, a Dinamo mu jamačno neće raditi probleme. Modri Francuzu sigurno neće ponuditi novi ugovor, barem ne pod istim uvjetima, a ne bismo se čudili da već idućih tjedana u Maksimiru krenu pregovori s Theophileom i oko “revizije” zadnje godine tekućeg ugovora. Doduše, Francuz se u prošlosti pokazao kao vrlo tvrd i čvrst pregovarač, teško da će se odreći onoga što mu papir garantira, pa ne treba brzati sa zaključcima.

Poslovni manevar

No, da Theophile u Maksimiru više nije dugoročna priča, to sigurno, ako se ukaže prilika da ode već ovog ljeta, u Dinamu se neće previše cjenkati.

Novi ugovor neće dobiti niti Amer Gojak. BiH reprezentativac već dugo slovi kao jedan od onih koji sigurno odlaze iz Maksimira u ovom prijelaznom roku. Gojak je ionako proteklu sezonu proveo u Dinamu “spletom okolnosti” zato što Torino nije otkupio njegov ugovor, iako se to ranije činilo kao formalnost. Istina, postoji šansa da Gojak produlji ugovor s Dinamo, ali samo kao “poslovni manevar”, ako opet ode na posudbu s otkupom. Tada bi produljio s Dinamom za još godinu dana, a novi bi ga klub otkupio idućeg ljeta (tada mu istječe aktualni ugovor).

Komnen Andrić treći je na ovoj listi i još jedan kojemu ugovor neće biti produljen. Iako je napadač u netom završenoj sezoni imao blistavih trenutaka, zabijao neke važne golove i odigrao dobre utakmice, ipak mu se status nije previše promijenio od prošlog ljeta kad je do zadnjeg dana prijelaznog roka bio predbilježen za transfer ili posudbu. Tada se nije dogodilo, štoviše, Andrić se vratio u momčad i jedno vrijeme bio i prva Dinamova špica, međutim, teško da će se “spasiti” i ovog ljeta. Imao je i on neke ponude, moguće da ih bude i sad, pa će Andrić do 1. rujna, vrlo izvjesno, napustiti Dinamo.

Gard i karakter

Najveći je upitnik Emir Dilaver. Njegov povratak u Maksimir prošle se sezone nije pokazao kao pogodak za Dinamo, ali prema informacijama iz modrog tabora njegov se gard i karakter sviđaju Anti Čačiću i Dinamov trener mogao bi mu dati priliku tijekom pripremama i na početku sezone. U kojoj mjeri i hoće li Dilaver to povjerenje iskoristiti, to je drugo pitanje. No, što se novog ugovora tiče, teško da će i on zaraditi produljenje i da će se, ako već i ostane ovog ljeta, nakon sljedeće sezone i dalje nalaziti u modrom dresu.

Evo, to je kvartet igrača kojemu ugovori istječu na kraju nove sezone i kojima se, po svemu sudeći, bliži kraj u Dinamu. Naravno, kako je u nogometu teško išta predvidjeti, nije nemoguće da će netko od njih, bez obzira na ugovore, u nadolazećoj sezoni imati neku važniju ulogu, izvan sadašnjeg plana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:55