DAMIR KRAJAC Cropix
POJAČANJA NA MAKSIMIRU

Dinamo pred velikom odlukom uoči ljetnog mercata: Povratak starom trendu ili fokus na ‘provjerenoj kvaliteti‘?

‘Mislim da je bolje dovesti Frigana nego Vipotnika. Reći ću vam i zašto...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. svibanj 2023. 22:46

Na kraju ove sezone iz Dinama odlazi Kevin Theophile-Catherine, ugovor s Dinamom mu završava. U plavom domu ostat će tako jedan jedini stranac, Iranac Sadegh Moharrami. Naravno, tu je i Makedonac Stefan Ristovski, Švicarac Josip Drmić... No, u ovoj priči njih nećemo računati kao strance, isto kao i ostale dečke iz tzv. “regije”, koji su igrali za Dinamo od starta HNL-a, a bilo ih je dosta - Gliha, Mujčin, Sedloski, Bosnar, Cesar, Beqiraj, Rrahmani, Kastrati, Andrić, Gojak, Hodžić, Milić, Pandev, Stojanović... Nećemo u tu priču gurnuti niti Australca koji je naš, Marka Viduku, niti Gavranovića ili Hajrovića, koji poput Drmića imaju švicarsko državljanstvo. Iako, oni jesu stranci i ako želite možete ih računati, ali ovdje je tema zapravo kako je Dinamo godinama od starta HNL-a punio svoj roster igračima koji su dolazili s raznih, udaljenijih svjetskih adresa, ponekad i s egzotičnih tržišta. Ovdje smo uzeli u obzir samo one koji su tijekom godina participirali u prvoj momčadi...

Nekad kompletna momčad

Podaci su zanimljivi. Od starta HNL-a, dakle, od one 1992. godine pa sve do ispadanja Dinama u, kako smo je tada zvali, “ligu za bedaka” u sezoni 2004./05., u plavoj svlačionici prodefiliralo je samo nekoliko stranaca, a jedan od njih, Eduardo da Silva, uzeo je hrvatsko državljanstvo i zaigrao za Vatrene. Bili su tu osim njega prvi HNL stranac, Mađar Vig, Miura, Mikulenas, Munoz, Oliveira, Kwedi i Mitu. Dakle, u prvih 12 godina HNL-a u plavom domu je igralo samo osam stranaca. Nakon ispadanja u tadašnju Ligu za ostanak u Maksimiru su se odlučili za novu viziju, dovođenje što većeg broja stranih igrača iz Europe, Južne Amerike, Afrike...

image

Kevin Theophile-Catherine na kraju sezone odlazi iz Dinama

DAVOR PONGRACIC

Već u sezoni 2005./06. u modrom klubu je igralo sedam stranaca, a za tri sezone u plavoj svlačionici već ih je bilo deset, a sezonu kasnije jedanaest, dakle, kompletna momčad. Rekord je oboren u sezoni 2014./15. kad je u Dinamu igralo čak 14 stranaca! Podsjetimo se, to su bili Eduardo, Pinto, Machado, Sigali, Soudani, Henriquez, Gonzalo, Fernandes, Taravel, Wilson Eduardo, Ibanez, Matel, Cekici i Olmo. Sezonu kasnije bilo ih je 13, a onda još sezonu kasnije 12.

Kao u ligi za bedaka

Trend opadanja stranih igrača u modrom klubu starta od sezone 2018./19., a završava ove kad su u Dinamu igrala samo četiri stranca, Moharrami, Lauritsen, Emreli i Theophile. Emreli je otišao na posudbu, Lauritsen je autorizirao transfer, na koncu sezone odlazi Theophile i, eto, ostaje samo Moharrami. Dakle, od 14 stranaca prije osam godina, sada će Modri ostati samo na - jednom! Naravno, možda se Emreli vrati s posudbe, možda se u ljetnom mercatu dovedu neki novi stranci. A ako ćemo se malo našaliti, Dinamo se, kad je broj stranaca u pitanju ove sezone, vratio na onu u kojoj je ispao u “ligu za bedaka”.

Je li to bila klupska vizija ili slučajnost?

- Mislim da je to bila kombinacija jednog i drugog, vizije i slučajnosti - kaže nam uspješni hrvatski menadžer Matej Škegro.

image

Žan Vipotnik je moguće pojačanje Dinama

Joze Suhadolnik/Delo/CROPIX

Ima li nekakvo obrazloženje ogromnog broja opadanja stranaca u plavom klubu?

- Hrvatska je zemlja koja je na dva posljednja svjetska prvenstva osvojila srebro i broncu. Jedino je normalno i prirodno da Dinamo ima najkvalitetnije hrvatske igrače i najkvalitetnije iz prostora koji se voli nazivati regija. Nije loše da se Dinamo fokusira na njih, posebno na naše dečke, budući da smo mi provjerena kvaliteta. A ima i dosta kvalitetnih igrača iz regije poput, recimo, Ratnika iz Olimpije.

Kad se radi o stranim igračima s raznih kontinenata, kazat će...

- Pitanje jest kakve strance Dinamo može dovesti. Može li maksimirski klub u svoju svlačionicu dovesti prvu kategoriju stranaca ili oni ipak odlaze u neke druge klubove. Ali, jedno je sigurno, može dovesti prvu kategoriju hrvatskih nogometaša.

Kao što smo već pisali, postoji neka ideja da u Dinamo već u ovom ljetnom mercatu na posudbu stignu neki stranci ako ih ZG-klub zbog visoke cijene ne može kupiti.

Bitni su uvjeti posla

Je li to pametna opcija?

- Tu se radi o tome pod kojim okolnostima neki klub ponudi igrača Dinamu. I pod kojim okolnostima klub ima pravo na buduću prodaju. Ne može se znati je li to pametno ili nije ako se ne znaju svi uvjeti posla. Naravno da je pametno ako dobiješ igrača na posudbu, a danas-sutra dobiješ, recimo, 50 posto od njegove buduće prodaje, a nije pametno ako dobiješ igrača na posudbu, a sutra imaš nula posto od njegove prodaje. Naravno, bitno jest da stranac bude kvalitetan i puno bolji od domaćih igrača.

image

Matija Frigan za neke je favorit kad pričamo o pojačanjima na Maksimiru

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Škegro ima i zanimljivo mišljenje kad se radi o mogućem dovođenju Žana Vipotnika iz Maribora u Dinamo.

- Vidite, kazao sam da je dobro fokusirati se osim na naše igrače i na one najbolje iz regije, ali kad je u pitanju ova priča oko dovođenja napadača, onda mislim da je bolje dovesti Frigana nego Vipotnika. Zašto? Zato što bi Frigan igrama u Dinamu mogao doći do hrvatske reprezentacije, koja vrijedi više od slovenske, pa bi i odmah postao tržišno zanimljiviji jer Vatreni su sam vrh svjetskog nogometa - zaključio je Škegro.

Uskoro ćemo vidjeti na kakve će se poteze odlučiti u Dinamu. Hoće li se posve okrenuti hrvatskim i igračima iz regije ili će posegnuti za strancima kao što je to bilo u bliskoj prošlosti. Mnogi stranci su napravili sjajne stvari u Dinamu, ponajviše svakako Eduarda da Silve, Sammira, Olma, Soudanija, Tonela...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 09:11