Marko Lukunić/Pixsell/GNK Dinamo
JAKIROVIĆEVA DILEMA

Dinamo s njim ne gubi, dečko briljira i pokazuje se kao pun pogodak, ali prijeti mu ispadanje iz prvih 11

Mladi defenzivac izborio se za udarnu postavu Modrih sredinom polusezone, ali sad je opet ‘na iglama‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. siječanj 2024. 14:15

U ponedjeljak je na treningu Moreno Živković nenamjerno loptom u glavu pogodio Maura Perkovića. Bilo je jako, otprilike kao da vas je pogodio Mike Tyson u najboljim vremenima. Perković je malo protresao glavom i nastavio trening...

- Ma, bit će sve u redu. Ako je glavom probio zaštitnu ogradu, onda ovo nije ništa - zezao se Bruno Petković.

Da, Mauro Perković (20) gurnut je s leđa na pripremnoj utakmici s Celjem i odletio je glavom u zaštitnu ogradu, pao je na tlo, tek nekoliko centimetara od betonskog zida koji okružuje igralište Valbruna. Doslovno za dlaku je izbjegnuta tragedija poput one Hrvoja Ćustića, koji je udario glavom u betonski zid na Stanovima u Zadru. Nikad nam neće biti jasno kome pada napamet nogometna igrališta okruživati betonom...

Podsjeća na Kaneka

Međutim, nisu povod priče o Perkoviću njegove nevolje s udarcima u glavu. Mladić je stigao u Dinamo iz Istre 1961, debitirao je u Varaždinu 19. veljače 2023. godine, ušao je umjesto Dine Perića. Međutim, ove sezone dugo je čekao svoju priliku. Prvu utakmicu odigrao je u Kupu protiv Ponikvi, 27. rujna u Dinamovoj pobjedi 4:1. Nakon toga je počeo dobivati minutažu u HNL-u, protiv svog kluba Istre zabio je i jedini pogodak prošle polusezone. Nakon tog premijernog pogotka ostao je na klupi u porazu Modrih od 1:2 u Gorici.

No, nakon tog posrtanja Jakirovićeve momčadi Perković se “plasirao” u udarnu postavu i do konca polusezone igrao je sve utakmice prvenstva, sve po 90 minuta, jedino je protiv Osijeka u Maksimiru izašao u 68. minuti. Jakirović ga je koristio kao lijevog beka protiv Lokomotive, Varaždina, Rijeke, Osijeka, Slavena Belupa i Hajduka, stopera je odigrao protiv Rudeša. U svim utakmicama u HNL-u u kojima je Perković igrao, Dinamo nije izgubio! Igrao je i tri utakmice u Konferencijskoj ligi, stopera protiv Viktorije iz Plzena u porazu Modrih od 0:1, lijevog beka u maksimirskom trijumfu protiv Ballkanija (3:0), a 12 minuta je ušao protiv Astane... Dakle, kad je Perković bio u sastavu, Modri su poraženi samo jednom, protiv Viktorije u Plzenu.

Perković nas zapravo podsjeća na Japanca Takura Kaneka. Dugo nije bio ove sezone u prvom planu, ali kad je uhvatio šansu, odmah ju je iskoristio. Na ovim rovinjskim pripremama sve je svoje minute odradio odlično. Rekli bismo, bez pogreške. Taj dečko, koji ima tek 20 godina, igra iznimno zrelo, agresivan je, ne gubi duele, pravovremeno rješava sve probleme u obrambenom dijelu. Njegov je dolazak u Dinamo, sad se to vidi, bio pun pogodak. Cijena na Transfermarktu iznosi mu 3,5 milijuna eura, ali vidjet ćete, gotovo da bismo se okladili, kako će mu vrijednost rasti brzom progresijom. Isto tako bismo gurnuli ruku u vatru da će danas-sutra na njemu plavi klub zaraditi ogroman novac.

Ipak, dolaskom Ogiware, izgubit će poziciju na lijevom beku. On je ionako stoper i trener Jakirović vidi ga baš na toj poziciji. No, tu neće biti lako doći do pozicije. Ravnopravno će se za nju boriti s Theophileom i Perićem. Nekako nam se čini da je u ovom trenutku tek malo u Jakirovićevim razmišljanjima iza Theophilea, a ispred Perića. Jer, Dino se ozlijedio na utakmici s Triglavom, kažu da je sve u redu, ali vidjet ćemo kad starta nastavak sezone. Možda će u startnoj utakmici s Lokomotivom 23. siječnja zaigrati i na lijevom beku, budući da Japanac Ogiwara zbog problema s gležnjem nije odradio pripreme punim kapacitetom, pa je za zaključiti da Jakirović neće riskirati. Na rovinjskim pripremama ušao je protiv Triglava na poziciju stopera kad se ozlijedio Perić, a protiv Celja startao je kao lijevi bek.

Paradoksalna situacija

Uglavnom, baš nas zanima kakva će biti daljnja sudbina Perkovića. Jer, iako zaslužuje sve pohvale, iako je prošle polusezone uhvatio mjesto startera, može mu se dogoditi da ispadne iz prvih jedanaest ako se ne plasira ispred Theophilea, odnosno, Perića, pa bi se onda moglo govoriti i o paradoksalnoj situaciji. Dečko s kojim u sastavu Dinamo ne gubi utakmice, koji je strpljivo izborio za udarnu postavu sredinom polusezone, koji je izvrstan na pripremama, mogao bi u konačnici biti gubitnik. Poziciju lijevog beka je izgubio dolaskom Ogiware, a u borbi za stopersku ima dva jaka suparnika.

PERKOVIĆ ZA DINAMO

21 odigrana utakmica

1617 minuta na terenu

1 postignuti pogodak

1 upisana asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 11:45