Mladen Frančić iznenada je preminuo

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POSLJEDNJI POZDRAV

Dinamo se emotivnom porukom oprostio od Mladena Frančića: ‘Dragi Franta iznenada nas je zauvijek napustio‘

Zagrebački klub se emotivnim tekstom oprostio od prerano preminule legende
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. lipanj 2022. 21:56

Ljubitelje nogometa je danas dočekala tužna vijest. Hrvatski trener i legenda nogometa u Koprivničko-križevačkoj županiji Mladen Frančić je preminuo od posljedica srčanog udara. Od popularnog Frante opraštaju se prijatelji i navijači, a emotivnu oproštajnu poruku objavio je i zagrebački Dinamo. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Jasnom, simpatičnom i nedvosmisleno mimikom pratio je Dinamove rezultate: u poluvremenu utakmice dočekao bi vas ili sa širokim smiješkom i podignutim palcem ili, pak, uzdignutom obrvom i nevoljkim kimanjem glave lijevo-desno... I tada bi, uz svoj karakterističan, pomalo profesorski gard iskusnog i izučenog trenera, sugestivnim i jasnim verbalnim opisima elaborirao svoj stav o upravo odgledanom poluvremenu ili cijeloj utakmici. Takav je bio Mladen Frančić, poznati hrvatski nogometni trener, veliki Dinamov zaljubljenik, sportski zanesenjak koji nije propuštao niti jednu utakmicu Dinama kao niti hrvatske reprezentacije. Nažalost, dragi Franta iznenada nas je zauvijek napustio u večernjim satima u utorak, 7. lipnja, u svojoj 68. godini.

U široj je javnosti najviše zapamćen kao jedan od najboljih trenera u povijesti koprivničkog Slaven Belupa. Uostalom, koprivnički je prvoligaš svoju premijernu pobjedu protiv Dinama upisao u sezoni 1999/'00. upravo pod Frančićevom trenerskom palicom. Štoviše, baš je Frančić prvi u povijesti izveo „farmaceute“ u Europe plasiravši se u Intertoto kup.

Poseban je uspjeh bio osvajanje naslova iranskog prvaka, i to s klubom koji nije pripadao gornjem domu tamošnjeg prvenstva. Vodio je Foolad, momčad koja je u to vrijeme, slikovito gledano, figurirala kao svojevrsni „iranski Slaven Belupo“. Frančić je uspio dohvatiti prvi naslov prvaka u gotovo polustoljetnoj klupskoj povijesti.

Rođen je u Bjelovaru 11. studenoga 1955. godine, u igračkim danima nastupao za Čelik iz Križevaca te koprivničke Slaven i Lokomotivu. Trenerskim se poslom počeo baviti već s 21 godinom, 1976. preuzeo je mlađe uzraste Slavena, kasnije diplomirao na Višoj trenerskoj školi u Zagrebu. Bio je uključen i u rad hrvatske U-19 i U-21 reprezentacije, a uz brojne domaće sredine radio je i u Iranu te u Saudijskoj Arabiji gdje je vodio čak pet klubova. Nedosanjani mu je san bio voditi upravo Dinamo.

Posljednji ispraćaj Mladena Frančića bit će u četvrtak, 9. lipnja, u 14 sati na Gradskom groblju „Pri Svetom Duhu“ u Koprivnici.

GNK Dinamo ovom prilikom izražava iskrenu i duboku sućut obitelji i prijateljima dragog Mladena. Počivao u miru.", poručili su Modri.

Linker
20. travanj 2024 14:48