GORAN MEHKEK Cropix
KALKULACIJE

Dinamo se približio izravnom plasmanu u Ligu prvaka iduće sezone. Evo što se sve mora poklopiti

Rangers trenutačno vodi u toj utrci i Dinamu bježi velikih sedam bodova, no ne i nedostižnih
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. kolovoz 2024. 17:21

Dinamo u skupinu Lige prvaka ulazi kao 35. na ljestvici UEFA-e, nakon što je prošlu sezonu okončao na 39. poziciji. Dinamov petogodišnji koeficijent u ovom trenutku iznosi 48.000 i dijeli mjesto s dva francuska kluba, Lilleom i Marseilleom. Ispred njega na ljestvici nema klubova iz mnogo različitih država, tek predstavnici Engleske, Španjolske, Njemačke, Italije, Francuske, Portugala, Belgije, Nizozemske, Škotske i Češke.

Ovih osam prvih država i nije bitno, jer će oni u sezoni 2025./26. imati direktnog predstavnika u skupini Lige prvaka, no zato će Dinamo pomno motriti kakvu će sezonu imati Rangers i Slavia Prag, koji su trenutačno rangirani ispred njega.

To je važno jer će, u slučaju da se osvajač ovosezonske Lige prvaka direktno plasira za sljedeće izdanje kroz svoju nacionalnu ligu, klub s najvećim koeficijentom iz država koje nemaju direktnog predstavnika u skupini LP sljedeće sezone opet izboriti direktni plasman u elitno društvo. Ove sezone to je bio Šahtar, sljedeće bi mogao biti Dinamo, no za to, jasno, kao prvo mora obraniti naslov prvaka Hrvatske.

Rangers trenutačno vodi u toj utrci i Dinamu bježi velikih sedam bodova, no ne i nedostižnih. Za pobjedu se u skupinama svih natjecanja dobiju dva boda, za remi jedan, ali postoje i bonus bodovi. Za prvo mjesto u skupini LP dodjeljuje se 6 bonus bodova i ta se brojka smanjuje za 0,25 sve do 24. mjesta, koje donosi 0,25 bodova, isto kao i u Europskoj ligi gdje igraju Rangers i Slavia Prag. Oni niže plasirani koji ne prođu skupinu, ostaju bez bonus bodova.

Uz to, pitanje je hoće li Rangers i Slavia pokraj Celtica i Sparte uopće biti prvaci svojih država. Zato se kao glavni Dinamov rival ističe Šahtar, koji trenutačno ima bod manje od Modrih, a s njim će biti zajedno u skupini LP. Ponavljamo, da uopće može razmišljati o ovoj priči, Dinamo mora biti prvak svoje države.

Borba za direktni plasman u LP 2025./26.

1. Rangers 55.000

2. Slavia Prag 50.000

3. Dinamo Zagreb 48.000

4. Šahtar Donjeck 47.000

5. Olympiacos 41.000

Linker
05. rujan 2024 10:48