DAMIR SENCAR Afp
RAPSODIJA MILANA

Dinamo se raspao u nastavku, teško stradao i na ružan se način oprostio od Lige prvaka

Mala nada u ‘europsko proljeće‘ još postoji, ali za to treba dobiti Chelsea u Londonu...
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 25. listopad 2022. 23:17

DINAMO - MILAN 0:4 (Gabbia 39‘, Leao 49‘, Giroud 59‘ p., Ljubičić 69‘ ag.)

DINAMO (3-5-2): Livaković - Ristovski (od 57. Špikić), J. Šutalo, Perić - Moharrami, Ivanušec, Mišić (od 75. Bulat), Ademi (od 57. Baturina), Ljubičić - Petković (od 57. Drmić), Oršić (od 75. Bočkaj)

Klupa: Zagorac, Štefulj, Lauritsen, Baturina, Emreli, Bočkaj, Drmić, Marin, Theophile-Catherine, Bulat, Menalo, Špikić

MILAN (4-2-3-1): Tatarusanu - Kalulu, Gabbia, Kjaer, Hernandez (od 70. Ballo) - Tonali, Bennacer (od 70. Pobega) - Rebić, De Ketelaere (od 52. Krunić), Leao (od 70. Messias) - Giroud (od 81. Origi)

Klupa: Nava, Jungdal, Ballo, Brahim Diaz, Origi, Junior Messias, Pobega, Krunić, Coubis

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 20,572. Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)


Nema tu neke filozofije, Milan je bolji od Dinama, to je dokazao na Maksimiru. Lagano se Piolijeva momčad prošetala Zagrebom, a Modri su, na žalost, podsjetili na ona vremena kad su u Ligi prvaka iz utakmice utakmicu dobivali “porcije”. Dinamo se vratio u neka prošla vremena kad su se momčadi iz Lige prvaka poigravale s njima i punile im mreže.

POGODAK MATTEA GABBIJE POGLEDAJTE OVDJE.

SLALOM I POGODAK RAFAELA LEAA POGLEDAJTE OVDJE.

JEDANAESTERAC GIROUDA POGLEDAJTE OVDJE.

LJUBIČIĆEV AUTOGOL POGLEDAJTE OVDJE.

Čačićeva momčad je zakazala u najvažnijoj utakmici, bila joj je to najgora predstava u ovosezonskom izdanju Lige prvaka. Veliki favorit je uvjerljivo pobijedio i sad su Dinamove šanse za ostajanjem u europskom proljeću samo simboličke prirode. Modri čak i da pobijede Chelsea u Londonu ne ovise sami o sebi, Milan bi morao pobijediti Salzburg. Teško je povjerovati u takav rasplet, čini se kao nemoguća misija.

Hrabri start

Realno, nismo očekivali da će Modri baš tako nastradati u svojoj utakmici godine, ali nije se moglo protiv mnogo superiornijeg suparnika. Modri su totalno potonuli u drugom dijelu, pali su tjelesno i psihološki.

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Kad se sve zbroji, prilika za europsko proljeće ipak je propuštena protiv prvaka Austrije. Tražiti je protiv Milana ipak je bila prezahtjevna misija za ovu generaciju. Pala je maksimirska tvrđava nakon 23 utakmice, Milan je prekinuo veliku seriju nepobjedivosti Čačićeve vrste u plavom domu. Iako je dojam s maksimirskog ogleda kad su Modri u pitanju bio poprilično loš, ne treba biti prevelikog razočaranja. Dinamo je ionako bio autsajder u ovoj skupini, makar su apetiti porasli nakon senzacionalne pobjede nad Chelseajem. Ali, bio je to samo bljesak, kasnije su se Modri ugasili. Nisu na razini najboljih u Europi.

image
DAMIR SENCAR Afp

Hrabro i beskompromisno Modri su krenuli u sudar s velikim Milanom. Bodreni snažnom podrškom s tribina pokušavali su ugroziti favorita, u prvim minutama je izgledalo da bi u Maksimiru moglo biti uzbudljivo. Ipak, momčad Stefana Piolija brzo je uhvatila ritam, nije im trebalo dugo. Već nakon desetak minuta igre vidjeli smo gužvu u šesnaestercu Modrih, nakon tri udarca i blokova Dinamo se izvukao. No, Modri nisu odustajali... Mislav Oršić je ubacio s lijeve strane, Moharrami je vratio glavom u srce šesnaesterca, ali Matteo Gabbia je glavom zaustavio tu potencijalno neugodnu situaciju za Milan.

image
RONALD GORSIC Cropix

Kako je vrijeme odmicalo, tako je Milan preuzimao igru u sredini travnjaka, Modri su patili u tom dijelu terena. Uvijek su zaostajali neki djelić sekunde, nešto je nedostajalo da bi se uspostavila ravnoteža. Milan se nametao, u prvom dijelu imao je čak 7 udaraca unutar šesnaest metara Modrih, Čačićeva momčad tek jedan.

image
DAMIR SENCAR Afp

Ipak, nismo vidjeli neke posebne šanse za Rossonere. Bilo je nešto ozbiljnije u 27. minuti kad je udarac Ante Rebića blokirao Mišić. Tri minute nakon toga dogodila se jedna zanimljiva, mogli bi čak kazati i sporna situacija. Rebić je u jednom napadu “uvalio” lakat Ljubičiću, a za taj nesportski potez nije dobio niti žuti karton. Da mu je sudac Marciniak pokazao i crveni, tko bi mu mogao prigovoriti? Možda bi onda priča bila drukčija. Ali, možda i ne bi jer je Milan zaista bolji i kvalitetniji.

image
RONALD GORSIC Cropix

Livaković spašavao

Dvije minute nakon tog događaja Giroud je glavom pucao s nekoliko metara, ali Livaković je obranio. No, reprezentativni vratar nije mogao zaustaviti udarac Gabbije nakon jednog slobodnjaka i, realno, tu je utakmica bila odlučena. Početkom drugog poluvremena Leao je zabio za povećanje vodstva i sve je bilo jasno.

Sjever je skandirao “ajmo Dinamo, nema predaje”, ali više se ništa nije,moglo napraviti. Uskoro je skroz pokoreni Dinamo iz jedanaesterca primio i treći pogodak, a onda je uslijedio i autogol Ljubičića za tužnu maksimirsku večer.

Imao je Milan još prilika, ali od još težeg poraza Modre je spasio Livaković, koji je sjajno obranio velike prilike Girouda i Krunića.

image
RONALD GORSIC Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘ - Poljski sudac odlučio je svirati kraj i poštedjeti maksimirske navijače daljnje agonije. Težak poraz Dinama u Ligi prvaka.

88‘ - Rebiiiiiić! Sjurio se po lijevoj strani trenutni kapetan Milana, pratio ga je Šutalo i nije ga uspio sustići, no dovoljno ga je omeo da projektil hrvatskog napadača proleti tik uz suprotnu vratnicu!

87‘ - Bočkaj gađa s nekih 14-15 metara, međutim mlak je to pokušaj, lakoćom hvata rumunjski vratar na golu Milana...

84‘ - STRAŠNA OBRANA DOMINIKA LIVAKOVIĆA! Rade Krunić izbio je potpuno sam i neometan pred gol Modrih, ciljao je suprotan kut, a vratar Dinama i Vatrenih još se jednom istaknuo čudesnom intervencijom!

82‘ - PONIŠTEN GOL! Zabio je Pobega, no Origi je prethodno bio u nedozvoljenoj poziciji... Potpuno izgubljeno djeluje obrana Modrih.

image
RONALD GORSIC Cropix

81‘ - Ušao je Divock Origi umjesto Oliviera Girouda.

75‘ - Nakon Piolija, mijenja opet i Čačić. Ući će Marko Bulat i Petar Bočkaj, izlaze Mišić i Oršić.

Očigledno je pao tempo na maksimirskom travnjaku, samo se čeka da utakmica završi.

74‘ - Oršić! Opet je Dinamov krilni napadač zaprijetio u svom stilu, ovog puta njegova ‘kifla‘ prolazi tik uz vratnicu!

70‘ - Trostruka zamjena u momčadi Milana. Umjesto Leaa, Thea Hernandeza i Bennacera ulaze Junior Messias, Fode Ballo i Tommaso Pobega.

image
DENIS LOVROVIC Afp

69‘ - GOL! Ponovno je jedno Dinamovo pogrešno dodavanje na centru rezultiralo kontrom koju je istrčao Leao, prošao je - uz mrvu sreće - nesretnog Šutala te centrirao za Girouda, francuski napadač promašio je čitavu loptu - taman da iza njega naleti dekoncentrirani Ljubičić i pospremi loptu u vlastitu mrežu... Kakav šok na Maksimiru, velikih 4:0 za Milan.

LJUBIČIĆEV AUTOGOL POGLEDAJTE OVDJE.

66‘ - Još jednom gađa Giroud glavom, brani i to staloženi Livaković.

65‘ - Strašna Livakovićeva obrana! Giroud je gađao iz blizine, udarac je išao točno iznad Livijeve glave i ponovno je pokazao izvrsne reflekse Dinamov vratar!

65‘ - Špikić! Ciljao je Dinamov veznjak suprotan kut s oko 15 metara iskosa, ipak nije tu bilo preciznosti...

64‘ - Odgovor Modrih! Oršić lijepo ostavlja za Ivanušeca koji silovito i precizno gađa bliži kut, a Tatarusanu sjajno brani!

59‘ - GOL! Giroud je siguran realizator, kao i na San Siru, nije ostavio Livakoviću ni milimetar šanse - pogodak pod gredu za 3:0 Milana.

JEDANAESTERAC GIROUDA POGLEDAJTE OVDJE.

58‘ - JEDANAESTERAC ZA MILAN! Rebić je dodavanjem petom izbacio ‘pola‘ obrane Dinama i gurnuo Tonalija u prostor, Ljubičić ga ruši, a poljski sudac ekspresno pokazuje na bijelu točku, potom i žuti karton veznjaku Modrih.

57‘ - Idu na klupu Ademi, Petković i Ristovski, zamijenit će ih Martin Baturina, Josip Drmić i Dario Špikić.

55‘ - Čini se da prve poteze povlači Ante Čačić, nema više što čekati i šalje na zagrijavanje trojicu-četvoricu igrača.

52‘ - Ušao je Rade Krunić, na klupu će Charles De Ketelaere.

image
RONALD GORSIC Cropix

49‘ - GOL! Očajna reakcija Dinamove obrane. Rafael Leao prošao je prvo Moharramija, zatim Ristovskog koji je praktički trčkarao uz njega, da bi na kraju ‘prodao tunel‘ Periću te smireno poentirao pored Livakovića koji je bespomoćno mogao samo promatrati kako mu suigrači padaju kao čunjevi... 2:0 vodi Milan.

SLALOM I POGODAK RAFAELA LEAA POGLEDAJTE OVDJE.

49‘ - Uzvraćaju Modri! Ivanušec maestralno prolazi obranom Milana i daje idealno za Moharramija čiji neupotrebljiv centaršut nekako uspijeva zahvatiti Ademi, međutim preslabo za ozbiljniji pokušaj...

47‘ - Šansa Milana! Opet je De Ketelaere u prvome planu, prošao je lijevim krilom i potom gađao suprotan kut, a Perić na vrijeme blokirao!

46‘ - Praktički u prvom dodiru s loptom De Ketelaere dobiva žuti karton zbog neopreznog starta na stopalo Josipa Mišića.

46‘ - Vraćamo se na Maksimir. Nema promjena u momčadi Dinama, Čačić je odlučio poslati na travnjak istu postavu. Nije mijenjao ni Stefano Pioli.

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Jedna loša defanzivna reakcija nakon prekida bila je dovoljna za rezultatski minus na maksimirskom semaforu. Ristovski i Šutalo nisu ispratili mladoga Gabbiju koji glavom probija nemoćnog Livakovića za svoj prvijenac u dresu Milana. Dotad je Dinamo nekoliko puta opasno ‘visio‘, Livaković spašavao, a gosti uz velik angažman Ante Rebića lakoćom stvarali akcije. Zaprijetili su i Modri u nekoliko navrata, međutim Rossoneri su odlučno neutralizirali Petkovića i Oršića koji zasad ne uspijevaju pronaći put do mreže gostiju.

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43‘ - Ademi ruši Tonalija uz aut-liniju i opravdano dobiva žuti karton. Odmah je podigao ruku Dinamov kapetan i priznao prekršaj...

image
DAMIR SENCAR Afp

39‘ - GOL! Tonali je ubacio iz slobodnjaka, Ristovski ‘zaboravio‘ na svoje obrambene dužnosti, zastao je na trenutak i Šutalo, a Gabbia to objeručke iskoristio - samo se naklonio i neometan pogodio za 0:1.

23-godišnjem Talijanu ovo je prvi seniorski gol u dresu Milana.

POGODAK MATTEA GABBIJE POGLEDAJTE OVDJE.

37‘ - Oršiiiiiić! Tukao je Dinamov ofenzivac iz one ‘svoje‘ pozicije s oko 20 metara, nažalost Tonali ga blokira.

35‘ - Rebić laktom udara Ljubičića u vrat u žaru borbe uz samu aut-liniju, izvukao se samo s usmenom opomenom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

32‘ - Prijeti Milan, obrana Livakovića! Robusni Giroud bio je u skoku pored Šutala i opasno gađao glavom, a Livi se istaknuo fantastičnom intervencijom! U nastavku akcije šutira i Leao s vrha šesnaesterca, brani i njegov pokušaj Dinamov vratar!

28‘ - Opalio je Mišić s oko 30 metara, nije bilo siline u njegovu udarcu i lakoćom to hvata Tatarusanu.

image
RONALD GORSIC Cropix

27‘ - Velika prilika Milana! Rebić se riješio Ljubičića i zatim možda napravio potez previše... Šutirao je s desetak metara, a u posljednji čas uspio mu je uklizati raspoloženi Mišić!

23‘ - Nisu uspjeli Oršić i Ivanušec realizirati jednu izglednu situaciju, završni pas bio je prebrz za Ivanušeca... Ipak, i dalje Dinamo djeluje uvjerljivo, dojmljivo izgleda kombinatorika Modrih.

image
DENIS LOVROVIC Afp

18‘ - Dvije velike šanse Modrih! Prvo je Ivanušec opalio jednu ‘bombu‘, a rumunjski vratar izvrsno obranio, da bi u nastavku akcije Petković ostavio za Ristovskog čiji silovit udarac blokira sveprisutni Kjaer...

Konsolidirao je Dinamo redove nakon početnog presinga Milana, sjajno izgledaju Čačićevi nogometaši i čini se da malo-pomalo uspijevaju nametnuti svoju igru.

image
DAMIR SENCAR Afp

16‘ - Sjajna šansa Modrih! Ljubičić je ponovno probio lijevu stranu i ubacio u peterac odakle glavom Moharrami vraća pred gol Milana, međutim raščišćavaju to gostujući braniči...

11‘ - Uzvraćaju Modri! Ljubičić uspijeva osvojiti prostor po lijevome boku, uputio je i silovit udarac koji prolazi tik uz suprotnu vratnicu...

10‘ - Opasno visi Dinamo! Šutirao je Kjaer, a zatim i De Ketelaere, oba su puta blokirani, no velika je tu gužva bila u šesnaestercu Modrih... Perić je Kjaerov šut blokirao na samoj gol-liniji! Na kraju Leaoov centaršut hvata Livaković.

image
DENIS LOVROVIC Afp

8‘ - Prijeti Milan. De Ketelaere probija desni bok pa pored Perića i Šutala pronalazi Girouda koji s tri metra pokušava poentirati petom, a Livaković refleksno brani. No, već je bilo označeno zaleđe francuskog ofenzivca.

Moramo spomenuti i Antu Rebića koji je vrlo aktivan u ranoj fazi susreta, gotovo svaka akcija kreće od njega...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

5‘ - Rebić je uštopao jednu ‘svijeću‘ i šutirao iz okreta s desetak metara, pravovremeno ga je klizećim startom blokirao požrtvovni kapetan Ademi.

3‘ - Nevolje na početku, je li se ozlijedio Dominik Livaković? Vratar Modrih zaletio se prema gol-aut liniji kako bi spasio jednu izgubljenu loptu, pritom je nezgodno tijelom pritisnuo vlastito stopalo... Ipak, nakon kraće liječničke intervencije, stisnuo je zube i odlučio nastaviti.

21.00: Počela je utakmica godine za Dinamo na maksimirskom stadionu. Sretno, Modri!!!


20.55: Igrači Dinama i Milana istrčali su na maksimirski travnjak. Odjekuje himna Lige prvaka na zagrebačkom stadionu, uz istovremeno grlato skandiranje navijača Modrih: ‘Dinamo, moj Dinamo!‘... Fantastična je atmosfera i sve je spremno za početak!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20.50: Nogometaši Milana već su odradili maksimirski trening zajedno s našim Antom Rebićem.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

20.45: Dinamo ima dojmljivu statistiku kada su u pitanju domaći susreti. U zadnjih 20 europskih utakmica u Zagrebu izgubili su samo dvaput - od West Hama i Villarreala, a na svom su terenu svladali velike klubove poput Chelseaja, Tottenhama i Seville.

20.40: Glavni večerašnji arbitar bit će 41-godišnji Poljak Szymon Marciniak. Već je jednom sudio Čačiću, a više o njemu pročitajte OVDJE.

20.35: Večerašnju utakmicu godine za Modre došao je uživo pogledati i trener Rijeke, Talijan Serse Cosmi.

image
RONALD GORSIC Cropix

20.30: Deset je hrvatskih igrača koji su do sada nosili dres Milana, među kojima su neka impresivna imena: Zvonimir Boban, Dario Šimić, Mario Mandžukić, Mario Pašalić, Nikola Kalinić, Alen Halilović, Dražen Brnčić, Dario Smoje, Ivan Strinić i jedno aktualno - Ante Rebić.

20.25: 619 navijača Milana stiglo na Breganu

Uoči međunarodnog nogometnog sraza Dinama i Milana, u popodnevnim satima na Breganu su stigli gostujući navijači. Iz MUP-a kažu da je njih 619 prepraćeno do tzv. sterilne zone na stadionu na Maksimiru, a koja je pod nadzorom policije.

Također, MUP opetovano podsjeća na Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima prema kojem je zabranjeno, između ostaloga, unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta pogodnih za nanošenje ozljeda. ili, pak, za stvaranje nereda i nasilja. (JL)

20.20: Dinamo ima veliku priliku završiti kalendarsku godinu bez domaćeg poraza u svim natjecanjima, što bi bilo prvi put od 1998. Ove godine imaju 19 pobjeda i tri remija (Lokomotiva, Shkupi i Salzburg). Nakon ove utakmice, Dinamo do kraja godine ima još samo jednu ligašku utakmicu na domaćem terenu (Šibenik).

20.10: Milan još uvijek nastoji ostvariti svoju prvu gostujuću pobjedu u ovosezonskoj Ligi prvaka - nakon remija u 1. kolu protiv Salzburga te potom i poraza od Chelseaja.

20.00: Navijači Dinama okupljaju se pred stadionom Maksimir uoči utakmice protiv Milana

VIDEO: Damir Krajač

19.45: Stigli su sastavi!

U momčadi Dinama nema iznenađenja, Čačić je prema očekivanjima dao prednost Luki Ivanušecu u odnosu na Baturinu koji je, pak, priliku za dokazivanje dobio prošloga petka u derbiju protiv Hajduka. Trener Modrih očigledno trenutno vjeruje iskusnijem nogometašu.

U milanskom sastavu jedna je izmjena - startat će De Ketelaere, iako su mediji davali prednost Radi Kruniću. Na golu nema ozlijeđenoga Mikea Maignana, zamijenit će ga 36-godišnji rumunjski vratar Ciprian Tătăruşanu.

19.40: Ulaznice za ovu utakmicu rasprodane su u nedjelju poslijepodne. Navijači su za njih počeli čekati u redu 14 sati prije nego što su puštene u prodaju, a redovi su bili ogromni. Na stadionu će očekuje oko 21.000 duša.

19.30: Milanu, kao i Dinamu, očajnički treba pobjeda kako bi održao nade za prezimljavanje u Europi. Piolija muče ozljede nekih prvotimaca, prije svega francuskog vratara Mikea Maignana.

19.15: Za svaku dosadašnju utakmicu grupne faze Čačić je Dinamo koristio formaciju 3-5-2 koja u obrani prelazi na 5-3-2, a čini se da će nešto slično napraviti i večeras. "Imamo dobru situaciju u momčadi", izjavio je. "Uspjeh je imati tako velik broj spremnih igrača."

19.00: Trener milanske momčadi Stefano Pioli posebno je istaknuo dvojicu nogometaša Modrih:

"Znamo koliko je ova utakmica važna i pripremili smo se najbolje što možemo. Dinamo se dobro brani i vrlo agresivno počinje utakmice. Imaju jako dobrog igrača u Bruni Petkoviću, koji ih gura naprijed, i još jednog u Mislavu Oršiću koji je vrlo brz. Biti kompaktan i dominantan na prekidima, u napadu i obrani, bit će ključno."

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix


Linker
23. travanj 2024 16:07