Navijači Dinama za vrijeme nedavne Skupštine kluba

 DENIS LOVROVIC Afp
DVA SASTANKA TJEDNO

Dinamo skicira klupski Statut: Dva su pola plave obitelji, evo što je dosad dogovoreno

Novi Statut zagrebačkog kluba će se ‘kuhati‘ na sastancima još sljedećih mjesec ili dva
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 29. ožujak 2023. 19:59

Tempom od dva sastanka tjedno, grupa za izradu novog klupskog Statuta, pod vodstvom dr. Vladimira Gašparovića, započela je skicirati budući Dinamov temeljni dokument, ali stajališta dva pola plave obitelji zasad se sporo približavaju. Na jednom polu su zagovornici mješovitog modela, koji bi demokraciju uvodili na mala vrata. Na drugom polu su zagovornici modela "jedan član, jedan glas" koji žele klub vratiti navijačkom narodu. Ili preciznije - onom navijaču koji je spreman platiti godišnju članarinu.

Što su dosad dogovorili? Našli su se na zajedničkoj platformi, kada su u pitanju strateške odrednice. U prijevodu, svima je u interesu da se ime kluba, njegov grb, grad Zagreb i stadion Maksimir kao domicilna adresa ne mogu mijenjati bez jasno propisane većine u Statutu. Za onu prvu struju, to bi mogla biti kvalificirana, dvotrećinska većina u klupskoj Skupštini, dok bi pobornici "socios" modela takve kapitalne odluke donosili na referendumu. U današnjim okolnostima to bi značilo da odluku o promjeni mora podržati više od 15 tisuća vlasnika članske iskaznice, jer Dinamo je onom upisnom ofenzivom "Boysa" uoči rata za Skupštinu dobacio do brojke od 30-ak tisuća članova.

Bez ulice

"Dok smo na prvim sastancima proučavali modele Reala Madrida, Barcelone, Bayerna i Benfice, shvatili smo da je Dinamo jedini klub u Europi koji je potpuno isključio članstvo iz rada svojih tijela. Svi ostali imaju jasne poveznice s članstvom", otkriva izvor iz radne skupine.

Oni konzervativniji krugovi, skeptični prema masovnom prodoru članstva u klupske strukture, prilikom takvih razgovora redovito će potegnuti argument - ne želimo da nam ulica vodi klub. Zato bi željeli ograničiti utjecaj "sociosa" tako da im daju najviše trećinu mjesta u Skupštini, Izvršnom odboru i Nadzornom odboru.

"Na taj način osiguravate transparentnost. Članovima kluba ništa važno ne može ostati skriveno, ali s druge strane, oni ne mogu uvjetovati ili diktirati donošenje odluka", čujemo iz njihovih redova.

Treba još vremena

Društvo koje u radnoj skupini zastupa politiku "jedan član, jedan glas" u ovom demokratskom mehanizmu ne vidi samo branu prema promjeni grba ili boje dresa. U prvom redu, oprezni su prema kuloarskim šaputanjima o planovima za preoblikovanje Dinama. Narodna glasačka vojska, računaju, demokratskom bi voljom srušila svaki pokušaj da Dinamo postane igračka u rukama privatnika.

Novi Statut će se "kuhati" na sastancima još sljedećih mjesec ili dva, ali po proceduri, mora ga usvojiti klupska Skupština prije nego što ga na odobrenje pošalje Gradskom uredu za upravu. A to znači da se Dinamo do daljnjeg ravna prema odredbama važećeg, spornog Statuta, te da će prema tom aktu sazvati i upravljati sljedećom Skupštinom. Na njoj bi ova konsolidirana većina okupljena oko Mirka Barišića trebala učvrstiti vlast. Prema informacijama iz Maksimira, sljedeća Skupština bit će održana prije početka sljedeće sezone i kvalifikacija za eurokupove, jer momčadi će trebati stabilno okruženje za lov na mjesto u skupini Lige prvaka ili Europske lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 05:32