GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
Kako do 5 milijuna eura?

Dinamo spreman prodati svog najtraženijeg igrača, uzdanicu Vatrenih, sve kako bi doveo hrvatskog dragulja!?

Maksimirski klub dvaput dobio ‘odbijenicu‘ s Kajzerice u pokušaju uzimanja najnadarenijeg nogometaša
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. siječanj 2022. 06:59

Glavni čovjek Lokomotive Božidar Šikić je bio posve iskren i jasan kazavši da Lukas Kačavenda ne može u Dinamo ispod 5 milijuna eura. Modri su se zaustavili na ponudi od 3 milijuna, ali to je daleko od cifre koju traži društvo s Kajzerice. Također, Šikić nam je kazao da Kačavenda ove zime neće biti prodan nikome, da ostaje u Lokomotivinom dresu. Znači li to da bi se na ljeto ipak mogao dogovoriti Kačavendin transfer u plavi klub? Ako ćemo citirati Šikića, onda bi to glasilo ovako:

”Vidjet ćemo što će se događati...”

U jedno smo ipak sigurni. Šikić neće spustiti cijenu, on će i na ljeto inzistirati na pet milijuna eura, a tko zna, možda i na više ako Kačavenda nastavi u takvom sjajnom stilu koji ga je pratio do sada.

Bi li Dinamo platio Lokomotivi platio 5 milijuna eura za Kačavendu na ljeto? Ukoliko bi se to dogodilo, onda bi se izjednačio najveći domaći transfer Modrih, ona kupovima Marka Roga od Splita za istu cifru. Naravno, ima mnogo faktora koji će utjecati na Dinamovu odluku.

Zakasnili sa Šimićem

Jedan je sigurno taj hoće li se u međuvremenu ostvariti kakav izlazni transfer. Dinamo mora itekako paziti na financijsku stabilnost, to je činio uvijek, tako će uvijek i biti. Ukoliko se, recimo, ovog ili sljedećeg ljetnog prijelaznog roka autorizira transfer Luke Ivanušeca, koji je ovog trenutka najtraženiji Dinamov eksponat, trebala bi se zaraditi ogromna svota novca, budući da modri klub ne misli pustiti hrvatskog reprezentativca ispod 15 milijuna eura. Dakle, u tom slučaju bi svakako bila namaknuta dovoljna svota “šuške” koja bi se mogla investirati u dovođenje Kačavende.

Isto tako, moguće prodaje Petkovića, Livakovića ili Oršića, o kojima se špekulira gotovo svakog prijelaznog roka, mogle bi biti inicijator Kačavendinog dolaska. Dinamo sigurno neće odustati od mladog nogometaša, ali pitanje jest hoće li na kraju zaista i završiti u Maksimiru. Šikić je tvrd pregovarač, a Lokomotiva više ne prodaje igrače Dinamu “na akciji”. Nema popusta, Šikić ne zna za “Black Friday”. Prije bismo kazali da je “crni petak” u onom crnom financijskom smislu za sve one koji žele kupovati od Lokosa. Za razliku od nekih prošlih vremena, društvo s Kajzerice više se ne okreće samo prema Maksimiru, ima i drugih opcija, drugih izbora. Briga njih za plave susjede, imaju oni na inozemnim adresama dovoljan broj zainteresiranih kupaca.

Uostalom, sjetite se samo priče s Rokom Šimićem, perspektivnim mladim napadačem, poput Kačavende mladim hrvatskim reprezentativcem. Kad je Šimić počeo za Lokose igrati seniorske utakmice, kad se vidjelo o kakvom se talentu i perspektivi radi, Modri su ga željeli dovesti u svoje redove, ali bilo je kasno.

Šikić se prethodno već rukovao s glavnim ljudima Red Bull Salzburga i prodao ga za 4 milijuna eura. Samo je s Kajzerice mahnuo prema Maksimiru i odaslao poruku:

”Sorry, dečki”.

Pisali smo tada da je Dinamo propustio velikog talenta, ali da ne smije propustiti njegovog kuma Kačavendu. No, kako sada stvari stoje, Dinamo neće gledati niti “Kuma 1”, niti “Kuma 2”. Osim, kako smo već napisali, u ljeto ne dođe do preokreta. Ali, Lokosi su sad dosta samostalni, rade sjajne transfere, više ih ne zanimaju oni koji nisu obloženi silnim milijunima, te ih više ne zanima Dinamo kao jedina transferna stanica. Prije nego što će prodati Šimića Red Bull Salzburgu, prodali su Ivu Grbića u Atletico iz Madrida za 3,5 milijuna eura, Myrta Uzunija u Ferencvaros za 1,8 milijuna...

Vremena ima

Dakle, najveći i lukrativni Lokomotivini transferi vezani su za inozemstvo, a ne za Dinamo. Jer, recimo, za Luku Ivanušeca su inkasirali 3 milijuna eura, Lovru Majera 2,5 milijuna eura, Lirima Kastratija 2 milijuna eura, Kristijana Jakića 1,2 milijuna eura, prije Marcela Brozovića 2,4 milijuna eura. Svi su oni završili u Dinamu, ali to su ipak bila vremena koja sad pripadaju prošlosti. Šikić je bacio rukavicu Modrima s potpisom “5 milijuna - uzmi ili ostavi”. Na Dinamu je odluka, maksimirsko društvo ima vremena za razmišljanje do ljeta.

NEKI KOJI SU DOLAZI IZ LOKOMOTIVE

3,0 milijuna eura plaćen je Luka Ivanušec

2,5 milijuna eura plaćen je Lovro Majer

2,4 milijuna eura plaćen je Marcelo Brozović

2,0 milijuna eura plaćen je Lirim Kastrati

1,2 milijuna eura plaćen je Kristijan Jakić

IVANUŠEC

- prema portalu Transfermarkt njegova je tržišna vrijednost danas 13,5 milijuna eura, a Dinamo se nada dobiti 15 milijuna eura

KAČAVENDA

- prema portalu Transfermarkt njegova je tržišna vrijednost danas 3 milijuna eura, a Lokomotiva zahtijeva 5 milijuna eura

Linker
25. studeni 2023 14:45