Dario Šimić i Igor Bišćan

 FOTO: Cropix, ILUSTRACIJA: SN
REKONSTRUKCIJA MOMČADI

Dinamo traži svojeg Kalulua i besplatno dovodi neke od najtalentiranijih europskih igrača? Evo kakav im je plan

Dario Šimić ima iskustva u ovakvim poslovima, svojedobno je ‘stvorio‘ igrača od 35 milijuna eura
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 12. svibanj 2023. 11:10

Pred Dinamom je jedno od najinteresantnijih ljeta u posljednjem razdoblju. Sve se odavno zna, na stolu je rekonstrukcija momčadi, s time da će prvi put na "mercato" izaći nova uprava, s koprodukcijom Šimić - Bišćan, dvojcem koji će sigurno poprilično utjecati na novi izgled modre svlačionice. I baš zbog toga sve je pod posebnim povećalom.

Uz očekivane odlaske (Livaković, J. Šutalo, Ivanušec...), posve je jasno da će biti prometno i u suprotnom smjeru, a uz već neke poznate mete, koje su praktički "flagship" pojačanja (u okviru), dojam je da će Dinamo ovog prijelaznog roka sudjelovati i na drugačijim poslovima od dosadašnjih. Kada postojeći kadar evaluira najtalentiranije klince i momke na posudbama te na temelju toga odluči tko je od njih onaj koji može participirati u ambicioznim projektima kao redoviti prvotimac ili za potrebe rotacije, klub na stolu ima još poneka, vrlo zanimljiva rješenja.

Posudbe iz velikana

Jedna su od opcija u ovom, prijelaznom razdoblju posudbe iz europskih velikana. Nije tajna da je Šimić radeći u Napoliju i Milanu stvorio iznimnu mrežu kontakata, kao i da redovito putuje po Francuskoj i Italiji, gdje razgovara s ljudima iz nogometa, ali ujedno i otvara polja suradnje. Ono što se može doznati jest i da je, dakle, jedna od mogućnosti da Dinamo iz klubova poput Milana, Intera, Napolija, Monaca... dovede najtalentiranije igrače posudbom ili dvojnom registracijom. O kojim je točno igračima riječ, nije zasad poznato, međutim, i tim je klubovima takav vid suradnje silno zanimljiv zbog činjenice da Dinamo igra ozbiljna europska natjecanja, putem kojih bi klinci dobili kvalitetan podražaj, a Dinamo motivirane klince gladne seniorskog nogometa.

Mnogi će reći da je to kriva politika jer će gušiti Dinamovu mladost i smanjiti mogućnost lukrativnih transfera, no to može biti zanimljiva opcija ako se dogovori uspješan poslovni model. Šimić vrlo dobro zna mogućnosti tamošnjih igrača, svojedobno je kao Milanov skaut doveo Pierrea Kalulua iz B-momčadi Lyona, i moguće da bi time Dinamo besplatno mogao dobiti ponekog mladog "kapitalca". Budući da je naslov prvaka prioritet zbog silno željenog ulaska u reformiranu i nikad izdašniju Ligu prvaka dogodine, svaki dobar igrač bio bi od koristi.

image

Pierre Kalulu

GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

Skautska mreža

Jedan od glavnih prioriteta prilikom preustroja kluba svakako je bila i nadogradnja Dinamove skautske službe, ali i mreže. Istaknuto je, naime, kako se ne smije događati da, primjerice, Dinamo promaši najtalentiranije igrače iz slovenske lige, kao što je bio slučaj sa Šeškom, ali se ujedno razgovaralo i o skautiranju određenih podneblja i liga, gdje stanuju jeftini, ali kvalitetni i motivirani igrači. Između ostaloga, u tom se kontekstu spominjalo dalekoistočno tržište, točnije Japan i Koreja.

I doista, hrpa tamošnjih mladih igrača pretrčala je u Europu, gdje ostavlja vrlo dobar dojam i sada mami i "velike igrače". Gledajući, primjerice, roster japanske reprezentacije, vidi se da mnogi klubovi srednjeg europskog ranga ulažu za nevelik novac u japanske igrače, što im se vraća kroz kasnije transfere, ali i prilično opipljiv marketinški potencijal na tim tržištima... Postavlja se pitanje je li Dinamovo povećalo već u akciji na tim meridijanima i, važnije, je li već prepoznao svoje potencijalne mete?

Faktor iznenađenja

U novinama je izašla vijest skrivena na dnu stranice. Pisalo je - Milan je doveo Kalulua. Ništa posebno, mnogi su pomislili, on je jedan od mnogih takvih. Takvo je razmišljanje vladalo u rujnu 2020. Dvije i pol godine poslije, taj dečko, sada 22-godišnjak, jedan je od najvrednijih Milanovih igrača, čija se vrijednost procjenjuje na 35 milijuna eura. A tog rujna 2020. u Milan je stigao za 1,3 milijuna eura, iz Lyonove B-momčadi. Onaj koji ga je prepoznao i doveo bio je upravo - Šimić...

Ta anegdota, ujedno, govori da, dok se mediji bave friganima, vipotnicima, kačavendama i inima, Šimić vrlo vjerojatno u rukavu ima ponekog takvog talentiranog klinca, kojeg se može dovesti za malen novac, a u njemu čuči određeni potencijal. Poneku takvu prinovu definitivno možemo očekivati...

Barem dva pojačanja moraju biti kapitalci

U svjetlu transfera, jasno je da zbog činjenice kako će odraditi prvi prijelazni rok nakon dolaska, i Bišćan i Šimić i Uprava s predsjednikom Barišićem moraju u rukavu imati barem jedno do dva "flagship" pojačanja, kapitalca kojim pokazuju i snagu, ali i daljnju moć kluba. To će, ujedno, biti odgovor dežurnim kritičarima koji ne spavaju, kao i vječnim Mamićevim apologetima očiju punih krokodilskih suza...

Poneki talent, "no name" igrači, premda s potencijalom, nisu dovoljni, jer Dinamo će morati i zbog svog statusa stvarati "headlines" potpise, koji se odazivaju na prezimena Vipotnik, Frigan, Kačavenda, Stojković... iako u ovome trenutku nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da su to već sada baš prava punokrvna pojačanja, nego također dečki s potencijalom koji bi u Dinamu trebao procvasti do kraja. Kako god, oni imaju poznata prezimena, imaju status iznimnih talenata, dokazanih u HNL-u i Sloveniji, traže ih i neki strani klubovi, što dodatno diže "hype" i upravo stoga predstavljaju epitet pojačanja, kakva su, recimo, izostala u posljednjem, Čačićevu zimskom mercatu.

Uz njih, uvijek se može reagirati i s povratnicima, među kojima se posljednjih dana spominje Šunjić, mnogi bi rado vratili i Badelja, a ima i zanimljivih opcija među igračima kojima istječe ugovor, a Bišćan ih vrlo dobro zna kroz mladu reprezentaciju, kao što je primjer s Marcom Pašalićem iz dortmundske Borussije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 04:23