MATIJA DJANJESIC Cropix
PROBLEM U NAPADU

Dinamo u Josipu Drmiću može dobiti ‘killera‘, no Ante Čačić za to mora promijeniti način igre

Modri u svojim ofenzivnim redovima imaju ubojitog napadača, ali nikako da ga maksimalno iskoriste
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2023. 12:32

Dinamo prošlog vikenda nije uspio zatresti mrežu Gorice, osim nepriznatog gola Špikića kojemu je prethodio prekršaj Ristovskog, a Josip Drmić, prva i jedina prava špica maksimirskog kluba, ostao je nevidljiv. Njegova statistika govori o samo jednom udarcu koji je fijuknuo kraj okvira vrata, više je imao centaršuteva (3) i dugih pasova (2) nego lopti u završnici, što je jedan od uzroka posrtaja Modrih. Drmić je švrljao cijelim terenom, a pred golom nije bio opasan. Nije se ni nalazio u prigodama ili su ga uhvatile na krivoj nozi.

Bruno Petković još ne konkurira za utakmice, Dinamo nema drugo klasično napadačko rješenje osim Drmića i danas je jedno od ključnih pitanja za Antu Čačića i stožer hoće li izvući najbolje od njega. Kad Drmić izgleda kao strano tijelo na terenu, to su jako loše vijesti...

Instinkt ‘ubojice’

Nije on robusni napadač, njegov stil nije sidraški, rijetko će čekati loptu okrenut leđima golu, za nogomet kakav igra treba ili prostora, što Dinamo nema u većini utakmica HNL-a jer suparnici se zbiju u defenzivan blok, ili bolja suradnja s kolegama. Izričaj na travnjaku mu je okomit i jednostavan, a od suigrača više od bilo čega treba - brzu loptu! Okretan, s osjećajem realizaciju, često se ponudi i ako taj čas dobije pas, opasan je kao sam vrag. Puca s obje noge i glavom, zabija na razne načine. No, ukoliko se lopta šalje sporo ili ne bude uposlen kad treba, od njega često nema puno koristi.

Danko Matrljan, pomoćni trener Rijeke kad je na Rujevici igrao Drmić, te i sam svojedobno centarfor riječkog kluba, o Drmiću će nam reći...

- Drmić bi puno više danas značio Rijeci nego što donosi Dinamu. On je najbolji finišer s kojim sam radio. Specifičan je po tome što traži loptu odmah. Naučen je na brzu igru kakva se prakticira u ligama Petice. Dakle, čim veznjak primi loptu, on je već u pokretu i traženju prostora, te ga morate istoga trena proigrati. Neće si sam stvoriti prigodu, no ako dobije pas koji traži on je ubojica. Od pet šansi tri ili čak četiri će realizirati.

Dinamo za Drmića igra presporo, s previše dodira, niz igrača upušta se u solo-akcije sa željom da sami nešto riješe i ne prate ga kad se otvara. Modri funkcioniraju na način koji više odgovara Bruni Petkoviću. Hitno moraju revidirati ofenzivne postulate ako žele iz Drmića izvući maksimum i u njemu imati igrača koji će ih voditi prema tituli. U sadašnjem nogometu, u kojem se više oslanjaju na individualna rješenja nego što imaju uigrane akcije, Drmić ponekad stoji kao da ne nosi isti dres. Tako je bilo i protiv Gorice.

Premalo je proboja po bokovima koji će završiti ulaskom s loptom do korner-crte ili u kazneni prostor. Centriraju s distance, a to su lopte najlakše za branjenje. Ulazak igrača iz drugog plana koji bi surađivali s njime su prerijetka.

Dinamo je protiv Gorice bio sterilan. O veznih igrača malo je dolazilo kreacije i poduzetnosti, niz igrača je daleko od prave forme, a previše se toga htjelo rješavati pojedinačnim pokušajima. Drmić je najbolji kad se zna tko što igra, kad su akcije “nacrtane”, te se on spretnošću i osjećam za gol pojavi gdje treba.

- Lopta mora puno brže doći do Drmića. On se prekrasno pozicionira pred kaznenim prostorom i u njemu, uvijek zna gdje je golman, kako primiti loptu i ugroziti ga. Nedostaje mu kvalitetnije suradnje. Čim je jednostavnija lopta, tim bolje. Ima strahoviti killer-instinkt. Savršeno zna kako se postaviti tijelom prema golu, na koji način uči u završnicu, ali da bi davao najbolje mora imati strahoviti podršku suigrača. Moraju ga hraniti pravim dodavanjima. Gladan je golova. Oduševljen je sa svakim kojega postigne. Je li ta lopta koju će dobiti sa strane ili dubinska... svejedno. Fenomenalno koristi prostor, izvanredno se pozicionira. Odakle god lopta dođe, on je uvijek prema njoj postavljen kako treba - zaključio je Matrljan.

Dok Dinamo izvodi svoje pasove, često je zatvoren prostor, obrane su fokusirane i često spremne, kroz igru kakvu prakticiraju Modri teško dolaze do prilike. Ante Čačić i njegov stožer moraju stvoriti igru u kojoj će Drmić u svakoj akciji znati kakva će mu i gdje doći lopta. Uspiju li u tome, Drmić bi mogao biti Dinamov junak na putu do titule, nastavi li se na jednak način, niti će on imati glavnu ulogu, niti će Modri dobiti što od njega traže. Golove.

U Dinamu je u 17 HNL nastupa dao četiri gola i ima četiri asistencije, u Rijeci, koja je igrala za njega, u 55 utakmica postigao je 32 pogotka i dodao pet asistencija.



POGLEDAJTE PRVU EPIZODU ‘VAR SOBE‘

Hoće li ‘dvorske borbe‘ ostaviti traga na igru Dinama? Ima li Ivan Leko momčad za napad na prvo mjesto? Zašto je Osijek ušao oslabljen u nastavak sezone? Tko će izboriti četvrto mjesto i europske nastupe? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u prvoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 10:45