DAMIR KRAJAC Cropix
KOLIKO MOGU MODRI?

Dinamo u Ligi prvaka ne bi smio biti autsajder, a evo i zašto! Prvo mjesto je iluzija, ali prolaz skupine...

Za više od pukog nastupa u LP morat će i Čačić i njegovi nogometaši ponuditi najbolje od sebe...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. kolovoz 2022. 16:20

Možda je to samo optimističan pogled iz hrvatske perspektive, ali Dinamo ne bi smio biti autsajder u skupini Lige prvaka. Osjeća se optimizam među dinamovcima nakon ždrijeba. Ne samo u ekipi, pozitivne vibracije dijele i navijači. Kakva je konkurencija u elitnom natjecanju skupina je mogla biti itekako teža, pogotovo što je prijetio brutalan trojac Bayern, Barcelona i Inter, s kojim će na kraju u klinč Viktoria Plzen. TV prava za utakmice Čeha ne bi smjela imati niti jedna druga televizijska kuća nego Pornhub...

Milan je izvučen iz prvog pota, no talijanski prvak “normalna” je ekipa s kojom se može igrati, kao što je bilo s Atalantom. Osvojili su scudetto koji je malo tko očekivao, iskoristili su “studijsku godinu” Juventusa i početničke kikseve Intera, ali tijekom ljeta nisu se osobito pojačali jer gazde su škrti i novca nema, iako bi im De Ketelaere i Origi mogli biti korisni. Lani u Ligi prvaka nisu prošli skupinu, bili su zadnji s četiri boda u jakoj konkurenciji Liverpoola, Atletico Madrida i Porta.

Godinu ranije nisu blistali u Europskoj ligi, premda to što su ispali od Manchester Uniteda u osmini finala nije nikakva sramota. Stefano Pioli ima jasnu ideju igre i na temelju toga puno su napravili, ali to nije momčad najvećih svjetskih klasa. Osim ako takav ne postane Portugalac Rafael Leao. Zlatan Ibrahimović se oporavlja od ozljede, Ante Rebić ima jednu od glavnih uloga. Milan je uvijek bio i uvijek će biti favorit protiv Modrih, no nije nedodirljiv, još uvijek je daleko od nekadašnje moći.

Dinamo je tradicionalno mogao igrati s RB Salzburgom, kad su se posljednji put susreli u play-offu Lige prvaka 2016. godine Modri su bili bolji i otišli u skupinu. Godinu kasnije izbacila ga je i Rijeka. Redovno su to bile teške i napete utakmice u kojima su nijanse odlučivale, znali su Zagrepčani i gubiti, međutim, Dinamo apsolutno ima šanse. Protekle sezone je RB bio dojmljiv u skupini, pogotovo kako je “šamarao” Sevillu, no u međuvremenu je prodao dva najbolja igrača napadača Adeyemija i veznjaka Aaronsona. Iako je i doveo pojačanja poput Fernanda iz Šahtara. U RB-u je mladi Hrvat Luka Sučić glavni playmaker, to je protivnik protiv kojeg Dinamo ima pravo na svoje računice.

Chelsea je apsolutni favorit, ekipa iz TOP 10 europskog nogometa, međutim, ako smo do kraja pozitivno nastrojeni, Dinamo je matirao Tottenham 3:0 u Zagrebu, a nije Chelsea sa svemira... Pogotovo ne ovog časa.

Dinamo sigurno neće biti prvi u skupini, a hoće li završiti drugi, treći ili po navici četvrti, kao u zadnjih šest slučajeva, u dobroj mjeri ovisi o momčadi Ante Čačića. Modri su s trijumfom zaključili kvalifikacije i napravili vrhunski uspjeh što su ponovno u eliti, no za više od toga morat će ponuditi najbolje od sebe. Igrati momčadski kvalitetniji nogomet nego što smo ga dosad ove sezone vidjeli. Ova momčad ima pojedinačnu klasu zbog koje vjerujemo da je to kadra. Bude li tako, Dinamo bi mogao napraviti povijesni uspjeh. Ne bude li, ostat će sjećanje na još jednu Ligu prvaka i nadamo se ne previše frustracija i patnje. Za hrvatskog prvaka nije bilo moguće dobiti skupinu u kojoj bi prolaz bio izgledan, ali ova je od onih u kojima je moguć. Čak i u osminu finala Lige prvaka, a pogotovo u nokaut-fazu Europske lige.

Dinamo je u ovom stoljeću u Ligi prvaka u 30 utakmica u skupini osvojio samo devet bodova. Zvuči kao nabodena zrna. No, pet od tih devet stavljeno je na konto 2019. godine kad je igrao tipičan nogomet Nenada Bjelice, čvrsta defenziva i kvalitetna tranzicija, što je bilo daleko iznad prosjeka. Pritom je sa Šahtarom ispustio vodstvo 3:1 i drugo mjesto na kraju.

Pesimistički pristup bi kazao da je Chelsea svijet za sebe, Milan prvak Italije, što je daleko više nego Hrvatske, a RB se razvio u ozbiljan europski klub, te su Modri, kao i po rejtingu kod ždrijeba, tek četvrti. Svaka teorija ima svoje argumente, na Arijanu Ademiju i društvu je da dokažu da vrijede više, da ne pristaju završiti kao mačak pod šleperom. Mnogi igrači imaju iskustvo iz Lige prvaka, a pogotovo iz Europske lige, što bi im moralo koristiti.

Linker
13. svibanj 2024 02:19