PAUN PAUNOVIC Cropix
JACKPOT MODRIH

Dinamo uskoro dobiva novu obranu vrijednu 10 milijuna €. Vraća se i čovjek kojeg je Bjelica gurnuo u Vatrene

Na teren su se vratili Perić, Moharrami i Perković, dok je Bočkaj opet priključen prvoj momčadi
Piše: Andro PolićObjavljeno: 17. listopad 2024. 09:51

Ako se u dobitnu kombinaciju uguraju četvorica igrača iz iste linije, u Maksimirskoj 128 nazire se "poker", a "jackpot" iznosi točno - 9,5 milijuna eura. Upravo toliko su (prema Transfermarktu) kombinirano "teški" Mauro Perković, Dino Perić, Sadegh Moharrami i Petar Bočkaj, pomalo zaboravljeni tercet "modrih", koji će Nenadu Bjelici uskoro raširiti lepezu mogućnosti pri formiranju obrambenih kula. Zbrojimo li protekle dane od njihovih posljednjih nastupa u službenim dvobojima, suma se penje čak do brojke 873, a najdeblju stanku imao je Perić (305 dana), zatim Moharrami (268), pa Bočkaj (152) i Perković (148).

Perković u ruhu stopera

Međutim, četverac od gotovo deset milijuna eura križa posljednje dane do povratka na optimalnu radnu temperaturu. Iako je trojac - Perić, Moharrami i Perković - upisao "comeback" u Svetom Martinu na Muri, u prošlotjednom prijateljskom srazu s Poletom, "mrlju" na ugodno poslijepodne u Međimurju stavila je nova ozljeda potonjeg braniča.

Perković je (ponovno) doživio peh s gležnjem, nakon što je više od dva mjeseca izbivao s travnjaka, a nova stanka bi, nadaju se u Maksimiru, ipak trebala biti kraća.

U tom je dvoboju zauzeo mjesto srednjeg braniča, što mu je i "prirodna" pozicija, iako je kod Sergeja Jakirovića (uglavnom) igrao na mjestu lijevog beka, a to bi mogao biti i potencijalan signal da ga Bjelica, ipak, vidi u ruhu stopera.

Ako je vijest o njegovoj ozljedi malo naoblačila nebo iznad Maksimira, vedrinu je donijela klupska objava na društvenim mrežama, na kojoj Bočkaj pedalira na sobnom biciklu.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

U svibnju je okončao ciparsku avanturu, začinio ju osvojenim Kupom, a upravo je u finalu, u slavlju Pafosa protiv Omonije, posljednji put bio na terenu. Iako je tada, ali i najčešće tijekom karijere, ordinirao uz lijevu aut-liniju, na poziciji beka, Bočkaj se ekspresno može transformirati i u krilnog igrača, na obje strane, sa zavidnim arsenalom dalekometnog oružja u obliku udaraca i ubačaja. Kako bi obnova partnerstva iz Gradskog vrta mogla biti uspješna i u Maksimiru, jasno će ilustrirati prva suradnja Bjelice i Bočkaja, kada je "Pero" igrao "sve" - od braniča, preko veznog igrača, sve do krila. I tu je eru okončao s čak 16 asistencija u 45 nastupa u SHNL-u, a zatim i potpisom za Dinamo na Badnjak 2021., u transferu vrijednom gotovo tri milijuna eura.

Tješili ga vatrogasci

Iako je priključen prvoj momčadi, a počeo je i s trčanjem, Bočkaja čeka nastavak rehabilitacije, stoga će mu trebati još najmanje mjesec dana da se popne na željenu razinu. Sretne dane pod Bjelicom pamti i Dino Perić, koji je u prvom mandatu, u "onoj" Ligi prvaka, bio neizostavna obrambena karika, odigravši pet kompletnih utakmica, dok je posljednju, protiv Manchester Cityja na Maksimiru, propustio zbog kartona. Navijačima su se, pritom, u bolna sjećanja urezale posljednje minute protiv Šahtara, kada je i sam Perić, onako, iskreno, sjeo na pod, naslonio se na reklamni zid i briznuo u plač s dresom preko glave, dok su ga suigrači, pa čak i vatrogasci, pokušali utješiti.

- Ostao sam 20 minuta na terenu, poslije sam bio i u kapelici, gledam i ne vjerujem da se to dogodilo - govorio je te večeri Perić, koji je upravo tih dana igrao nogomet karijere.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Iako je posljednju službenu utakmicu odigrao u prosincu prošle godine, protiv Hajduka, prvi Bjeličin mandat upamtio je po životnoj formi, predstavama koje su mu otvorile i vrata reprezentacije. Upisao je dva nastupa za "vatrene" u studenom 2019., a u ključnom dvoboju protiv Slovaka na Rujevici - kada je Hrvatska rezervirala mjesto na Euru 2020. - odigrao je cijelu utakmicu. Osječanin trenutačno ima jedan od najdužih mandata u Maksimiru, a u društvo "starosjedioca" može se ugurati i Moharrami.

Kompletna obrana

Iranac je u srpnju proslavio šesti "rođendan" u Zagrebu, u klub je stigao, praktički, paralelno s prvim dolaskom novog (starog) trenera, a u siječnju ove godine, na Azijskom kupu, zaradio je tešku ozljedu koljena. Teren je ponovno osjetio u prijateljskom dvoboju u Međimurju, a od kraja rujna već se triput našao u zapisniku, stoga je izvjesno da će dodatno zaoštriti konkurenciju na desnoj strani obrane, gdje su već Stefan Ristovski, Ronaël Pierre-Gabriel - koji, doduše, igra na lijevoj strani - ali i talentirani Noa Mikić.

image
RONALD GORSIC Cropix

Osim što je Bjelica, već na otvaranju novog mandata, Raúla Torrentea promovirao u pouzdanu kariku, trener će uskoro na raspolaganju imati, praktički, potpuno "novu" i kompletnu obranu: Moharrami i Bočkaj kao bekovi, a Perić i Perković kao stoperi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 11:11