GNK Dinamo/Marko Lukunić/Pixsell
ČETIRI GOLA MODRIH

Dinamo uvjerljiv, povratnik briljirao, Jakirović se žalio na suđenje: ‘Nema veze, navikli smo‘

Modri su stigli i do četvrte pobjede na zimskim pripremama, svladavši s 4:1 Makedoniju GP
Piše: Davorin Olivari iz RovinjaObjavljeno: 16. siječanj 2024. 16:28

Dinamo - Makedonija GP 4:1 (Kulenović 23., Brodić 64., 85., Vidović 82./Ljatifi 32.)

Rovinj, stadion Valbruna. Bez gledatelja.

Sudac: Mateo Čalić (Marčana)

Dinamo (4-2-3-1): Nevistić - Mikić, Bernauer, Cvetko, Graonić - Sučić (od 75. Brkljača), Bulat (od 46. Halilović) - Špikić (od 46. Brodić), Ljubičić, Vidović - Kulenović. Trener: Sergej Jakirović

Makedonija GP (4-2-3-1): Stevkovski - Miševski, Manev, Ilievski, Rodrigez - Sekovski, Stoilov, - Popzlatanov, Skenderi, Ljatifi - Veličkovski. (još su igrali: Jakimovski, Trajkovski, Gilberto, Slavkov, Gjorgijevski, Pecov, Zlatkov, Larson, Velkovski, Balotelli, Aliji, Fazli. Trener: Toni Đangarovski


Dinamo je stigao i od četvrte pobjede na zimskim pripremama, treće u Rovinju. Modri su opet bili uvjerljivi i većim dijelom utakmice razigrani. Trener Sergej Jakirović u pripremnom srazu s desetoplasiranom momčadi makedonskog prvenstva odlučio je igrati s pričuvnom postavom, na teren Valbrune nisu izašli oni koji se tretiraju kao dio udarne. Oni će igrati u srijedu (14 sati, Slask) u utakmici koja će biti generalna proba za sudar s Lokomotivom u HNL-u 23. siječnja. Tako da je u zapisniku bilo samo 15 igrača koje je odabrao Jakirović.

Kao što se i očekivalo, zbog problema s gležnjem nije bilo novog Japanca Takuye Ogiware, pitanje jest hoće li se predstaviti na oproštaju od rovinjskih priprema protiv vodeće momčadi poljskog prvenstva. Izgleda prije da ne nego da... Na popisu za utakmicu nije bilo niti Gabrijela Rukavine. To pak znači da se njegov transfer približava, odnosno da bi moglo doći do dogovora kluba i obitelji. Zasad nema nekih posebnih vijest oko tijeka tih razgovora, ali očito se stavovi približavaju. Jer da nije tako, onda bi Rukavina dobio minutažu na pripremama protiv makedonskog prvoligaša.

Tri mlade nade u prvih 11

Iz izvora bliskih klubu stizale su informacije da će pustiti Rukavinu, koji je proslavio 20-ti rođendan, ako se odrekne svojih 20 posto od transfera ili ako Galaxy, klub iz MLS-a, podeblja ponudu koja je prema dostupnim informacijama iznosila 3 milijuna eura. Neki izvori nam govore da je druga opcija ipak izvjesnija. U udarni sastav protiv Makedonaca, Jakirović je gurnuo sva tri mlada igrača, velike nade koje će ostati sa seniorima, Mikića, Cvetka i Graonića.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK/Cropix

Modri su imali prvu zgodnu priliku već nakon 30 sekundi igre. Ljubičić koji je igrao u veznoj liniji uposlio je Špikića, koji je loptu gurnuo do Kulenovića, ali modri centarfor zamalo je zakasnio. Ubrzo nakon toga, Špikić, koji je nosio kapetansku traku, probao je s nekih 18 metara, ali visoko preko grede. Nije mu sjela. Modri su od starta utakmice igrali kao na svim dosadašnjim pripremnim ogledima. Agresivno, visokim presingom, Makedonci su teško zadržavali posjed lopte.

Prvi primljeni gol nakon osam utakmica

Nakon jedne tako oduzete, Mikić je probio bok, ali je gol Sandra Kulenovića požrtvovnim bacanjem spriječio Stevkovski. No nije mogao zaustaviti najraspoloženijeg i najefikasnijeg modrog golgetera na pripremama nakon nešto više od devedeset minuta igre. Kulenović je zabio svoj peti pogodak na zimskim pripremama. Ljubičić je gurnuo do Špikića, ovaj se sjurio po desnom boku, ubacio po zemlji, Sandro je s nekih šest-sedam metara rasparao mrežu. Nakon Dinamovog gola prvu šansu imala je i Makedonija, ali udarac Rodrigeza u posljednji trenutak blokirao je Mikić.

Mogao je Ljubičić povećati vodstvo nakon pola sata utakmice, ali je njegov udarac s desetak metara iskosa vratar obranio. U još boljoj situaciji bio je Bulat nakon što ga je sjajno petom proigrao Kulenović, ali je i od njega bio bolji Stevkovski, vršcima prstiju obranio mu je ‘zicer‘ s nekih šest-sedam metara.

I kako to onda obično biva, zabili su Makedonci. Pogriješio je Ljubičić, krivo je dodao loptu, dečki trenera Đangarovskog odigrali su brzi kontranapad, zaključio ga je Admir Ljatifi. Nevistić je pokušao spasiti što se spasiti da, ali nije uspio. Bio je to prvi pogodak koji je Dinamo primio nakon osam utakmica, računajući oglede u HNL-u, Konferencijskoj ligi i zimskim pripremama. Deveta nije bila sretna. Do kraja prve dionice, Marko Bulat je dva puta pokušao udarcima iz daljine, nije pogodio.

"Nije jedanaesterac?"

Početkom drugog dijela, opet je stalna opasnost Kulenović jako pucao s vrha šesnaesterca, ali vratar je bio uspješniji. Ivan Nevistić spasio je Modre sjajnom intervencijom nakon što je prošlo 50 minuta igre. Skenderi je izbio sam pred njega nakon brze akcije, pucao je po travi, ali je Nevistić uspio nogama odbiti loptu. ‘Oscara‘ za najveći promašaj utakmice pripao je - Robertu Ljubičiću. Što li je samo promašio... Bio je sam na pet metara, kompletni gol pred sobom, a uspio je promašiti!

Fran Brodić je pak dočekao da postigne svoj prvi pogodak nakon povratka u plavi dom. Proigrao ga je Sučić, a Fran se izvrsno oslobodio svog čuvara i onda zabio loptu pod gredu! Prava majstorija. Vidović je iz dobre pozicije mogao i povećati vodstvo, a ostala je dvojbena situacija nakon prekršaja nad Ljubičićem pred samim golom Makedonije.

- Nije jedanaesterac?

To je pitao trener Jakirović pomoćnog suca. Kad je dobio negativni odgovor, samo se nasmijao.

- Nema veze, navikli smo na to i u prvenstvu. I uz VAR!

Međutim, nitko nije mogao spriječiti Modre da postignu i treći pogodak. Ljubičić je asistirao Vidoviću, ovaj je uspio pucati s nekih 12 metara i lopta je završila u mreži. Dvije minute kasnije, vidjeli smo najljepšu akciju na utakmici, Tibor Halilović je majstorski s visine šesnaesterca proigrao utrčalog Brodića koji isto tako majstorski realizira šansu, mreža se zatresla za uvjerljivu pobjedu Dinama.

Do kraja utakmice više nije bilo većih uzbuđenja. Nakon utakmice u srijedu sa SLASK-om Modri napuštaju Rovinj i vraćaju se u Zagreb.

Linker
18. svibanj 2024 20:47