Dominik Livaković

 GORAN MEHKEK Cropix
ŽIVOT NAKON LIVIJA

Dinamo već ima zamjenu za Livakovića, kreće era najskuplje plaćenog HNL vratara? Druga opcija zvuči kao vic

Ne bi bilo iznenađenje da Modri angažiraju neko novo ime, no posao je tu odrađen prije dvije godine
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. srpanj 2023. 22:31

Većina hrvatskih medija obznanila je objavu Fabrizija Romana o transferu Dominika Livakovića u turski Fenerbahče. Informacija talijanskog novinara specijaliziranog za transfernu problematiku obično se ne provjerava. Uvjerljivost njegovih riječi može se usporediti s pojavom Andrije Jarka kada se javlja – "s lica mjesta". Dakle, prema Romanu, Dinamo bi za svog vratara trebao dobiti odštetu od devet milijuna eura. To je milijun manje od transferne klauzule, koja stoji u Livakovićevom ugovoru. Međutim, budući da "Livi" ulazi u zadnju godinu ugovora s hrvatskim prvakom, a očigledno je i kod njega "sazrijela želja" o novom izazovu, u Maksimiru su pristali na manji iznos odštete.

O zgotovljenom poslu između Dinama i Fenera, očitovao se još jedan talijanski novinar – Nicolo Schira. Njegova je financijska konstrukcija ponešto drugačija. On tvrdi da će Dinamo dobiti osam milijuna eura, ali spominje i bonuse. Što bi u konačnici moglo završiti približno prvotnom zahtjevu maksimirskog kluba.

Oba spomenuta izvora imaju, međutim, usuglašenu informaciju o budućim primanjima hrvatskog vratara. Livaković bi u Istanbulu trebao dobivati 1,8 milijuna eura po sezoni. U Maksimiru je imao milijun manje. Po visini plaće bio bi četvrti na listi Fenerovih nogometaša.

Glede transfera Dominika Livakovića u redove turskog viceprvaka sve je, dakle, poznato i izvjesno. Ostaje tek prosuditi – što njegov odlazak znači za Dinamo? Radi se o vrataru koji je u Maksimiru proveo punih osam godina (Dinamo je 2015. otkupio njegov ugovor od Zagreba za 625.000 eura) i "Livi" je za "modre" ostvario 283 nastupa. Pritom je osvojio šest titula prvaka Hrvatske, dva Kupa i tri Superkupa. Ovaj zadnji, osvojen u subotu protiv Hajduka, imao je za Livakovića i Dinamo značaj – "posljednje večere".

Zbog svega navedenog bilo bi pomalo lakomisleno misliti da će vratarske usluge u Dinamu ostati na dosadašnjoj razini. Za nadati se jedino da neće pretjerano oscilirati...

Glede alternacije prvom vrataru hrvatske reprezentacije, u Maksimiru su već pronašli rješenje. Još u siječnju 2021. Dinamo je angažirao Ivana Nevistića, jer su maksimirski čelnici očekivali da će Livi realizirati transfer još prije dvije godine. Zbog spomenute činjenice Nevistić je do danas samo dvaput branio za "modre". U međuvremenu je odradio i dvije posudbe – u Rijeci i Lokomotivi.

image

Ivan Nevistić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Zbog (po njega) otegotnih okolnosti diskutabilno je prosuđivati u kakvoj je trenutačno Nevistić formi. No, bilo bi deplasirano tražiti neko novo rješenje kada je Dinamo platio Nevistića čak tri milijuna eura, što je uvjerljivo najveći transferni iznos za jednog vratara unutar HNL-a.

Objektivno, na razini domaćeg nogometa, ne nudi se previše vratarskih solucija. Prema Transfermarktu, među vratarima u HNL-u najbolje kotira Nediljko Labrović, čija je aproksimativna vrijednost 2,8 milijuna eura. Poznavajući pregovaračku tvrdokornost predsjednika Rijeke Damira Miškovića, teško da bi ovoga trenutka uopće prodavao prvoga vratara. A kada bi to i učinio zasigurno ne bi pristao na cijenu ispod dva milijuna eura.

To bi doista sličilo na fabulu nekog loše ispričanog vica – da Dinamo u roku od dvije godine kupi dvojicu vratara iz istog kluba i pritom "iskrca" oko pet milijuna eura!?

Za očekivati je stoga da će Ivan Nevistić dočekati u Maksimiru toliko iščekivanu priliku. A kao svojevrsna potpora, mada mu je formalno i konkurencija, tu je i dobri duh maksimirske svlačionice 36-godišnji Danijel Zagorac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 09:35