GORAN MEHKEK Cropix
DVOSTRUKI PRVACI

Dinamo više nema luksuz kakav je imao, a juniori Modrih mogli bi kopirati put do uspjeha poput stopera Vatrenih

Modri mladići priliku za dodatno nametanje među seniorima tražit će već na ljetnim pripremama
Piše: Andro PolićObjavljeno: 05. lipanj 2023. 16:36

U manje od tjedan dana razmaka, na maksimirskom su se travnjaku reprizirali kadrovi slavlja. Nakon što su "veliki dečki" odradili svoj dio, na scenu su stupili "klinci". Turbulentna sezona s preokretom u "fotofinišu" vratila je juniorsku titulu u maksimirske odaje. Pritom, "modri" se nisu morali brinuti oko logistike, s obzirom na to da su temelji za novu proslavu, u vidu već pripremljenih šampionskih majica i postolja, bili već spremni s fešte seniora.

Dok se prethodnih mjeseci sve glasnije govori o krupnim reformama u Dinamovoj nogometnoj školi, zadatak čije bi revitalizacije trebao preuzeti i Dario Šimić, paralelno se šuška i o stručnom kadru s kojim će omladinski pogon zagrebačkog kluba krenuti u novu kampanju. Već je poznato kako Tomislav Butina neće dobiti produženje ugovora na mjestu šefa nogometne škole, a poslije subotnje utakmice juniora protiv Osijeka, one u kojoj je Dinamo i potvrdio titulu, počelo se pričati i o budućnosti Ivana Senzena, trenera juniora.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prizma "trenutka"

Sin legendarnog Ivice Senzena, koji je s pogotkom sudjelovao i u kultnoj pobjedi Dinama (4-3) na Santiago Bernabéuu 1974. pred 120.000 gledatelja, po završetku utakmice protiv Osječana suočio se s pitanjima o budućnosti na klupi.

- Zašto bih bio razočaran ako mi ne ponude novi ugovor? Ovo je Dinamo! A u Dinamu uvijek rade dobri ljudi i dobri treneri, tako će biti i dalje… - rekao je Senzen mlađi.

Dođe li do tektonskih promjena u utrobi nogometne škole, iako Dinamo nije prvak ni u konkurenciji pionira (Hajduk) ni u konkurenciji kadeta (Osijek), u vitrine će ipak biti spremljen naslov u konkurenciji najbližoj seniorskom nogometu, čime bi i Senzen i Butina, u konačnici, upisali neki oblik - "pirove pobjede".

Mladi dinamovci skupinu Lige prvaka završili su dva boda kratki za "proljeće", upisavši usput veliku pobjedu nad Chelseajem u Zagrebu, dok su u Kupu izgubili finale od Lokomotive. Sagleda li se sezona kroz prizmu rezultata, situacija djeluje prilično stabilno, a godina se može karakterizirati - u najmanju ruku - vrlo pristojnom. No, čiste statistike i brojke, barem iz netom završene sezone, skrivaju prizmu "trenutka", prizmu u kojoj je Dinamova škola zadnjih godina u osjetnom padu. Izbacujući redovno na "pokretnoj traci" talente, od kojih su neki iznijeli i velik teret medalja "vatrenih" na dva Mundijala, jasno je kako su u Maksimiru navikli na izuzetno visoke standarde.

Jasno, primaran zadatak akademije "proizvodnja" je budućih prvotimaca. Igrača koji će stasati na "Cici", "Modriću" i ostalim terenima u okolici stadiona, u budućnosti preuzeti konce igre, a onda s "odskočne daske" poletjeti prema izgradnji velike karijere na "nogometnom Zapadu".

image
GORAN MEHKEK Cropix

Stepenica više

Do juniorske titule "modre" je predvodio 19-godišnji Fran Topić. Prvi topnik prvenstva u pohod na naslov ugradio je 20 golova, a kao nagradu za dobre igre prije dva mjeseca dobio je i poziv Igora Bišćana. Praktički - "preko noći". Mladi ofenzivac upisao je devet nastupa u HNL-u, međutim u premijernoj sezoni nije uspio stići do prvijenca. S druge strane, u zadnjem kolu juniorske lige protiv Osijeka zabio je dva pogotka, ali imao i još nekoliko izglednih situacija pred vratima, koje je mogao riješiti na puno bolji način.

U potpunosti je jasno kako je stepenica između juniorskog i seniorskog nogometa "velik zalogaj" za svakog mladića, pa će tako svakom od njih, poput Topića, ali i Luke Vrbančića, Mateja Šakote, Marka Brkljače i ostalih, biti potrebno određeno vrijeme za prilagodbu. Treba spomenuti i Gabrijela Rukavinu, možda i najzvučnije ime te momčadi i još jednog uzbudljivog talenta, koji je u završetku sezone zaradio ozljedu, pa je na dvoboj protiv Osijeka stigao na štakama, a i on bi u idućoj sezoni mogao dobiti osjetniju priliku u seniorskom nogometu.

image

Fran Topić

GORAN MEHKEK Cropix

Dok je Dinamo kroz prethodno desetljeće uživao u velikim bodovnim višcima nad prvim pratiteljima, paralelno su rasle i prilike za minutažu "zelenih" nogometaša. Kako je u posljednje dvije-tri sezone situacija u vrhu elitnog razreda izjednačenija, tako "modri" više nemaju ogroman luksuz za kaljenje mladića. Naravno, uvijek će se otvoriti nekoliko utakmica u kojima će tinejdžeri dobiti priliku, štoviše, na ruku mladim talentima ide i činjenica kako je trener, već u prvim danima mandata na klupi, pokazao kako im vjeruje i u nekim presudnim trenucima sezone.

Ipak, Bišćanu će u idućoj sezoni trebati i konkretniji učinak, sada već, bivših juniora, od kojih bi neki na ljetnim pripremama mogli napraviti "taj" toliko traženi iskorak prema svijetu seniora i zablistati na velikoj pozornici, a onda vrebati priliku u modrom dresu. Ili, recimo, ako ih Dinamo trenutačno možda i nema u prvom planu, onda mogu kopirati put do uspjeha kakav je režirao Josip Šutalo u Istri: odraditi posudbu, stasati i u Maksimir se vratiti kao ozbiljna pojačanja, ali i budući reprezentativci...

Linker
22. travanj 2024 19:05