MATIJA DJANJESIC Cropix
GOST KOMENTATOR

‘Dinamo više nije uplašena frajla, a Drmić definitivno nije u pravu! Modri nisu igrali ni zatvoreno, ni obranaški!‘

Bivši trener Dinama prokomentirao je nastup zagrebačke momčadi u Salzburgu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. listopad 2022. 22:18

Bivši Dinamov trener, Branko Ivanković, sad je izbornik Omana i u toj je zemlji gledao Dinamov okršaj protiv Red Bull Salzburga u Ligi prvaka. I odmah je istaknuo:

- Austrijski me prvak doista impresionirao! To je momčad puna energije, strasti i elana, a osim kapetana Ulmera (36) i vratara Köhna (24), ostali igrači su u rasponu od 19 do 22. godine ambiciozne mladosti! Igraju s toliko mnogo samopouzdanja, nemaju respekt ni prema nikome, igraju s dosta rizika, stalno napadaju. Nisu oni stvorili nekakve prave prilike, ali stalno je “sijevalo” i nudila se mogućnost da će se nešto konkretno dogoditi. Bili su maksimalno agresivni sve dok nisu postigli pogodak, a onda su se, svjesni rezultatske prednosti, malo povukli i više su čuvali taj rezultat, nego što su mislili na drugi gol. Uostalom, nisu slučajno remizirali i s Milanom i sa Chelseajem - kaže Ivanković.

image

Branko Ivanković

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Malo koja momčad u Europi igra tako visoki i stalni presing poput Salzburga, u taj su agresivni nastup prema suparniku uključeni gotovo svi igrači, pa čak i veteran Ulmer, a srednji im braniči izlaze do centra...

- To je ta mladost o kojoj sam govorio, mladost koja vjeruje u sebe i može na visokoj razini igrati na taj agresivni način. Oni se jako troše, ali tjelesno su savršeno spremni. Momčad je tako selekcionirana, jasan je taj naglasak na zajedništvo i momčadski duh. U ovom trenutku nemaju neku spektakularnu zvijezdu i teško je očekivati da će je uopće i imati, ali kao momčad doista djeluju impresivno i nikome nije lako s njima igrati.

A Dinamo? Kakav vam je dojam ostavio hrvatski prvak?

- Možemo razgovarati o potankostima, ali činjenica je da bilo tko igra protiv Dinama, za pobjedu mora biti jako, jako dobar, na najvišoj razini i realizatorski raspoložen. Jer, Dinamo više ne dopušta suparniku stvaranje desetak prilika na utakmici, kao što je to bilo, zašto to ne reći, čak i u moje vrijeme - kaže Ivanković i nastavlja:

- Ovaj poraz u Salzburgu ni slučajno se ne smije tretirati kao nekakav neuspjeh. Mi imamo veliki problem u tretmanu austrijskog nogometa, podcjenjujemo ga, a RB Salzburg je izrastao u pravu momčad, lani je i prezimio u Ligi prvaka. Pa sjetimo se samo kako je njihova reprezentacija demolirala Hrvatsku u Osijeku, iskoristivši loš dan naše momčadi, kao i s koliko smo ih muke nedavno pobijedili u Beču. Austrijski nogomet svakako zaslužuje respekt i kroz tu prizmu treba gledati i Dinamov nastup u Salzburgu.

image

Josip Drmić

MATIJA DJANJESIC Cropix

Nakon utakmice, napadač Josip Drmić, progovorio je nekoliko riječi o taktici, smatra da je Dinamo trebao biti ofenzivniji. Slažete li se?

- Ne, apsolutno ne! Pa nije Dinamo igrao zatvoreno, ni obranaški! Istina, imao je trojicu srednjih braniča, ali zato su bočni igrači, Moharrami i Ljubičić, bili visoko postavljeni. Kad su Plavi imali loptu i otvarali su prostor, bili su iznimno napadački orijentirani u tim trenucima posjeda lopte. No, nešto je posve drugo što Salzburg svojim agresivnim pristupom nije dopustio “dinamovcima” da slobodno igraju. Salzburg je najčišći primjer momčadi koju zanima isključivo rezultat, sve temelji na agresiji, a bez agresije danas se ne može napraviti rezultat. I nije dao Plavima igrati, oni, dakle, nisu mogli, a ne da nisu željeli, ili da su bili loše taktički postavljeni. Drmić tu definitivno nije u pravu... Možemo jedino razgovarati o tome je li Dinamo trebao više koristiti “dugu loptu” kao izlaz sa svog dijela travnjaka jer je takozvanu “pasing” igru, temeljenu na nizu dodavanja, koja se gdjekad forsira bez pravoga razloga, bilo vrlo teško provesti. A Plavi su imali Petkovića, koji je dobivao sve zračne dvoboje sa Soletom i onda se trebalo orijentirati na osvajanje te “druge”, ničije lopte, iz koje se lako, pridodavanjem suigrača, iskristalizira i prilika za pogodak. Dinamo je, nadalje, odlično reagirao i nakon primljenog pogotka, uslijedile su igračke promjene, kao i promjena načina igre, što govori da je postojao “plan B”, utakmica je bila dobro pripremljena.

Kakva je vaša prognoza Dinamova plasmana u skupini? Mogu li Plavi opet prezimiti u Europi?

- Bit će to vrlo, vrlo teško ostvariti. Ključna će utakmica za prezimljavanje u Europi biti dvoboj sa Salzburgom u Zagrebu! Pobijede li Plavi Austrijance, onda će im biti potreban barem bod iz dvije preostale utakmice s Milanom i Chelseajem. Nije to neostvarivo, rekao sam već da je Dinamo izrastao u ozbiljnu i respektabilnu europsku momčad. Nema tu više onog malodušnog zadovoljstva kad se izgubi na gostovanju s pogotkom razlike. Uostalom, i reakcije igrača nakon poraza u Salzburgu jasno govore da im je teško pao taj gubitak bodova. Nesretni su, a to je svakako pozitivan pokazatelj mentalnog stanja u svlačionici, svjesni su da mogu, da su kvalitetni i da mogu igrati sa svakim. Pobijedili su Plavi Chelsea, a protiv Milana i Salzburga odlučivale su nijanse. Naš prvak definitivno više nije “uplašena frajla” i apsolutno pripada ovom, elitnom europskom društvu. Godinama se sve to gradilo, iskustvo je jedino što se ne može kupiti, nego se neke stvari moraju proživjeti. I sad je Dinamo došao do te visoke razine da je većini klubova ravnopravan suparnik u Ligi prvaka - smatra Ivanković.

Gledat ću uživo sve utakmice Hrvatske, pa SP se igra u mom ‘dvorištu‘

Ivanković je na klupi Omana nedavno imao reprezentativne akcije...

- Na turniru u Jordanu odigrali smo dvije utakmice u rujnu. Svladali smo Irak 4:3 nakon izvođenja 11-eraca, potom smo u finalu izgubili protiv domaćina 0:1. Dobro smo igrali, zadovoljan sam. A u studenome igramo dvije prijateljske utakmice, s Njemačkom i Bjelorusijom. Nijemci nam dolaze u goste 16. studenoga, bit će to pravi spektakl. Četiri dana kasnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima igrat ćemo protiv Bjelorusije - kaže Ivanković.

Hoćete li pogledati uživo neku utakmicu Hrvatske na SP u Katru?

- Naravno! Gledat ću sve hrvatske utakmice, a i mnoge druge. Pa SP se igra praktički u mom "dvorištu", dnevno iz Omana za Katar postoji 21 redovni let zrakoplovom! Odeš na utakmicu i vratiš se u jednom danu - kaže Ivanković.

Sučić se nameće kao pravi vođa

Kako vas se dojmio Luka Sučić?

- Izvrstan je igrač, on je glavni kreativac i organizator igre, bio je i najbolji protiv Dinama. Na travnjaku se ponaša kao lider momčadi, iako mu je tek 20 godina. Vidjeli smo nekoliko njegovih minijatura, ali nisu bile do kraja realizirane. Ima sve vrline koje mora imati pravi igrač u današnjem nogometu. Dakle, jak je u situacijama "jedan na jednoga", ima sjajan pregled igre, stalno se nudi i traži loptu, baš se nameće na terenu kao pravi vođa.

IVANKOVIĆ S OMANOM

21 9 5 7 30:22

TRI BORAVKA NA KLUPI DINAMA

PRVI BORAVAK

- od studenoga 2006. od siječnja 2008.

DRUGI BORAVAK

- od srpnja 2008. do studenoga 2008.

TREĆI BORAVAK

- od rujna 2013. do listopada 2013.

Linker
26. travanj 2024 11:27