Lukas Kačavenda

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ULOG U BUDUĆNOST

Dinamo želi dovesti jednog od najvećih talenata HR nogometa i novu zvijezdu mlade reprezentacije - odmah!

Željko Kopić je postao sportski direktor, Bočkaj je doveden kao pojačanje, ali u Maksimiru ne staju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. prosinac 2021. 11:00

U plavom domu, iako su igrači na odmoru, radi se punom parom. Glavna tema jest zimski prijelazni rok, s time da su dvije krucijalne stvari već riješene - Željko Kopić je ostao trener i postao sportski direktor, a doveden je Petar Bočkaj kao najveće pojačanje. Kad tako pogledate, Dinamo je praktički već i riješio najbitnije stvari kad je zimski mercato u pitanju. U usporedbi s prošlim prijelaznim rokom, razlika je vidljiva već u startu.

Pojačanje za odmah

Dok su tada dovođeni igrači koji nisu dobili previše prilika u udarnom sastavu, ovoga puta je doveden igrač koji odmah ima mjesto u prvoj jedanaestorici. Dakle, Bočkaj je pojačanje, ne prinova koja se mora izboriti za svoje mjesto.

Sljedeći “pick” Dinama također je “pojačanje za odmah”. Radi se o znanom licu, a o tome smo već i pisali. Modri, dakle, žele dovesti mladog reprezentativca, 18-godišnjeg Lukasa Kačavendu, i na tome ozbiljno i rade. Da, znamo da ste pročitali izjavu Lokomotivinog glavnog čovjeka Božidara Šikića da Kačavenda sigurno ostaje u Lokosima barem do ljeta. No, znate i kako to ide, prijelazni rokovi su vremena kad se stvari mijenjaju od danas do sutra. Ono što znate danas, sutra zaista ne mora značiti baš ništa. Jer, recimo, kažu nam klupski izvori da je u plavom klubu donijeta odluka da ovog zimskog prijelaznog roka nema prodaje krucijalnih, najboljih igrača.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Milijuni lijek za sve

Takva odluka, naravno, ne treba značiti baš ništa, bilo je takvih odluka i u bližoj i daljnjoj povijesti, a onda je sletjela nekakva ponuda i odluka se otopila kao snijeg na suncu. Kao što će se otopiti i ovoga puta ako stignu ponude za Ivanušeca, Livakovića, Oršića, Petkovića, Ademija.... Milijuni eura uvijek su najbolji prijatelji svake klupske blagajne, pa tako i Dinamove.

Da se vratimo na Kačavendu, novi veliki plavi zalogaj nakon Petra Bočkaja... Dakle, prema našim izvorima, Lokomotiva traži za njega nešto više od pet milijuna eura. Izgleda zaista ogromna cifra, no sasvim je jasno kako je to ulaganje, investicija za budućnost. Ukoliko bi stvari kretale svojim predvidljivim tijekom kad je taj mladić u pitanju, onda bi na njemu Dinamo danas-sutra mogao zaradio ogroman novac, debele cifre eura. S obzirom na njegovu kvalitetu i sasvim logičnu pretpostavku da će još znatno napredovati u plavom klubu, na njemu se ne može izgubiti. Naravno, nikad se ne zna, ozljede su uvijek mogućnost da se zaustavi ili uspori karijera, ali u normalnim okolnostima Dinamo bi dovođenjem Kačavende napravio uspješan posao u igračkom i financijskom smislu. Rizik uvijek, naravno, postoji, ali znate onu - “tko ne riskira, taj i ne profitira”.

Igra brojki

Dinamove pregovaračke, ali i financijske mogućnosti su poprilično izražajne, u “igri brojki” maksimirski klub zna odigrati najbolje partije transfernog Monopolyja. Ukoliko se pregovori oko Kačavende završe uspješno, bit će to najveći transfer unutar HNL-a. Ovog trenutka rekorder je transfer Marka Roga, kojeg je svojevremeno Dinamo platio Splitu pet milijuna eura. Drugi na toj listi jest onaj transfer Luke Ivanušeca iz Lokomotive, koji je iznosio tri milijuna eura, pa slijede onaj Iyayija Atiemwena iz Gorice od 2,65 milijuna eura, Lovre Majera iz Lokomotive od 2,5 milijuna eura, zatim Marcela Brozovića od 2,4 milijuna eura, te sad Petra Bočkaja s iznosom od 2,2 milijuna eura...

Uglavnom, priča oko dovođenja Kačavende u plavi dom itekako je živa i moguća je realizacija tog transfera. Sljedećih dana saznat će se puno više o toj temi. Dinamo je nakon dugog niza godina u situaciji da mu slijedi velika borba za naslov prvaka, koja bi mogla biti i jako bitna u nekoj budućoj projekciji odnosa snaga u hrvatskom nogometu. Iz tog razloga u Maksimirskoj 128 žele imati momčad koja će nastaviti kontinuitet plave dominacije.

Glede toga, U Maksimiru ovih blagdanskih dana kruži jedna šala koja glasi:

”Nemojte se čuditi djeci koja vjeruju u Djeda Božićnjaka, ima i odraslih koji vjeruju da još netko osim Dinama može postati prvak Hrvatske”.

BOŽIDAR ŠIKIĆ (23. prosinca u SN)

Kačavenda ove zime ne ide nikamo, to je zajednička odluka obitelji, menadžera i kluba

Prošloga tjedna u SN je gostovao Božidar Šikić, prvi čovjek Lokomotive, koji je prošloga tjedna na upit "hoće li Lukas Kačavenda već ove zime prijeći u Dinamo" bio vrlo jasan...


- Nije Dinamo jedini zainteresiran za Kačavendu, iako sam mišljenja da bi za njegov igrački razvoj prelazak u Dinamo doista bio najbolja opcija! Međutim, ove zime ne ide nikamo! To je zajednička odluka obitelji Kačavenda, njegova menadžera, kao i našeg kluba. Svi vjerujemo da bi trebao ostati i nastaviti se ovako razvijati, za njega je najvažnije da u ovome trenutku stalno igra, a to mu je omogućeno u Lokomotivi. Nitko mu, naime, ne može jamčiti da će imati ovakav status u bilo kojem drugom klubu, pa čak ni u Dinamu, koji ima svoje probleme i svoje ciljeve, koje svakako želi realizirati. A u takvoj je situaciji vrlo upitno hoće li biti strpljenja za nadarenog "klinca" koji može oscilirati. Ne bi, naime, bilo ni prvi, ni zadnji put, da se nešto takvo dogodi, da igrač koji je bio perjanica jednoga kluba, jednostavno nestane u drugom klubu. A u Lokomotivi će Lukas imati i zaštitu i adekvatni tretman, na njemu je da ostane s obje noge na zemlji i da se usredotoči isključivo na igru. Nakon Pivarićeve ozljede dobio je i kapetansku vrpcu, iako baš nisam bio previše sretan tom odlukom. Ali, i to je dokaz koliko nam znači i koliko mu vjerujemo - rekao je Šikić u intervjuu Sportskim novostima pred božićne blagdane. (pju)

0,8 milijuna eura vrijednost je Kačavende u ovom trenutku prema TM-u

5,0 milijuna eura iznos je kojeg Lokomotiva želi dobiti za Kačavendu

KAČAVENDA ZA LOKOSE

U HRVATSKOJ LIGI

28 odigranih utakmica

2304 minute u igri

4 postignuta pogotka

2 upisane asistencije

U HRVATSKOM KUPU

3 odigrane utakmice

244 minute u igri

1 postignuti pogodak

0 upisanih asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 05:44