RONALD GORSIC/CROPIX
DETALJI IZ UGOVORA

Dinamov dogovor s Kinezima: Apsolutno je nepotrebno i neprihvatljivo kalkuliranje s Ademijevom minutažom

Kapetan Arijan Ademi igra sve bolje otkako se vratio s Dalekog istoka u Maksimir
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. studeni 2023. 15:45

Nakon rujanskog povratka u Dinamo iz kineskog Beijing Guoana, Dinamov kapetan, Arijan Ademi, odigrao je devet utakmica za Plave. Trener Sergej Jakirović dozirao je Ademijevu minutažu, budući da je iz Kine došao lakše ozlijeđen, trebao se najprije oporaviti i tek onda ući u pravi trenažni proces. Ove jeseni, podsjetimo, Ademi nema pravo igranja u Konferencijskoj ligi, prekasno je registriran za maksimirski klub i nije prijavljen za europske nastupe, u kojima bi mogao sudjelovati tek na proljeće, prezimi li Dinamo u Europi.

Dosad je odigrao osam prvenstvenih utakmica i jednu u Hrvatskom kupu, ukupno je na travnjaku bio 447 minuta i samo je jednom odradio cijelu utakmicu, protiv Rijeke na Rujevici. Na tih je osam utakmica jednom bio strijelac (u 1:2 porazu protiv Gorice) i iz utakmice u utakmicu izgleda sve bolje.

Poziv izbornika

Dokaz tome je i poziv izbornika Sjeverne Makedonije za aktualnu reprezentativnu akciju i utakmice s Italijom i Engleskom. U 2:5 porazu protiv Italije u petak u Rimu Ademi je odigrao prvih 45 minuta, tada ga je zamijenio Atanasov.

Početkom rujna, nakon višetjednih pregovora, u kojima su Kinezi gotovo svakodnevno mijenjali svoje uvjete, Ademi se, poslije polugodišnjeg izbivanja, vratio u svoj Maksimir. Na kraju je bila dogovorena odšteta od 300.000 eura, međutim prijepor je nastao oko dodatnih bonusa, na kojima su Kinezi inzistirali.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Naime, Beijing Guoan je na kraju isposlovao da se u ugovor stavi sljedeće: odigra li Ademi do 1. siječnja na osam utakmica više od 35 minuta na svakoj, Dinamo mora kineskom klubu platiti još 500.000 eura. A odigra li na 15 utakmica do kraja sezone više od 35 minuta na svakoj, to će Plave stajati dodatnih 700.000 eura. Dakle, ostvare li se ti uvjeti, odšteta bi zapravo bila višestruko veća od početnih 300.000 eura.

Vjerojatno razmišljao

Kinezi su na tome inzistirali i za to su se izborili. Vjerojatno je uoči nekih utakmica i trener Jakirović razmišljao o tako sastavljenom ugovoru, pa je i zbog toga pazio na Ademijevu minutažu. No, čini nam se da se trener ne bi trebao time zamarati, te da 32-godišnjeg veznjaka mora koristiti u željenoj minutaži na svakoj utakmici na kojoj će mu biti potreban. Posebno u ovoj situaciji, kad Dinamo više nema pravo na pogrešku u HNL-u...

Uostalom, kad je odlučeno da se Ademi vrati u Maksimir, bilo je to zbog jačanja igračkoga kadra, nakon mršavog i loše odrađenog, drugog uzastopno, prijelaznog roka. I kad je već došao, onda je apsolutno nepotrebno i neprihvatljivo kalkuliranje s Ademijevom minutažom zbog tih nekoliko stotina tisuća eura.

Istina, nije to mali novac, ali klub poput Dinama ne može ulaziti u takve transfere kalkulirajući hoće li Ademi igrati protiv, primjerice, Istre, Gorice, ili Rijeke, pola sata, 42 minute, ili cijelu utakmicu, kako bi se nešto, kao, uštedjelo. Ademi je vraćen da bi bio igračko pojačanje i bude li prevaga na travnjaku, bude li jedan od ključnih igrača - a to se očekuje! - Jakirović ne smije razmišljati o navodnim “uštedama” na transferu, koji je dogovoren na način na kakav je dogovoren. Mora igrati onoliko koliko je trener to zamislio, neovisno o “maču” kineskih bonusa. Jer, lako bi se ta navodna “ušteda” nekoliko stotina tisuća eura, izostankom jednoga od najvažnijih igrača, mogla pretvoriti u nešto posve suprotno...

Linker
05. prosinac 2023 19:25