DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
START PROTIV LOKOSA

Dinamov nekadašnji odlični prvotimac vraća se u prvu momčad nakon dva i pol mjeseca!?

Danac je, osim već spomenute slabije forme, ispao iz momčadi i iz taktičkih razloga
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. veljača 2022. 09:43

Rasmus Lauritsen mogao je u Sevilli biti veliki Dinamov junak. Odličan Bočkajev ubačaj dohvatio je glavom, pucao, ali je vratar Bono odlično obranio. U nastavku akcije tragičar je postao Deni Jurić, koji nije zakucao loptu u mrežu. No, kad je Lauritsen u pitanju, njemu se malo toga može zamjeriti, on nije golgeter, taj bi pogodak bio 'bonus', posao za koji je zadužen u obrani odradio je vrlo dobro. Bio je siguran, pravovremen, odigrao je bolje od Kevina Theophilea koji je zbog ozljede izišao na poluvremenu.

Inače, bile su to prve Lauritsenove minute u ovoj kalendarskoj godini, tek treći nastup otkad je na Dinamovoj klupi Željko Kopić, a u Europi je zaigrao prvi put nakon četiri mjeseca i poraza od Rapida u Beču (1:2) još u listopadu, prije puna četiri mjeseca. Što se to dogodilo s Dancem, koji je je prošle sezone bio jedan od stožernih Dinamovih igrača, koji je aklamacijom proglašen velikim pojačanjem, veliki pogodak prijelaznog roka?

Ne samo to, ljetos je Lauritsen bio i na širem popisu danskog izbornika za Euro, a u Maksimir je, navodno, došla za njega i dobra ponuda. Pričalo se o šest, sedam milijuna eura od kluba iz lige Petice, ali priča nije otišla daleko, jer je Dinamo u startu odbio mogućnost prodaje Lauritsena. Međutim, ovu sezonu Ras, kako ga zovu u Dinamu, ne živi svoje najbolje dane. Na neki način ispao je najveća žrtva loših rezultata i igara sredinom jeseni.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Nije bio u formi, odigrao nekoliko slabijih utakmica, ispao iz momčadi, Josip Šutalo je svoju priliku objeručke prihvatio i Danac je od standardnog braniča postao tek peta opcija, pretekli su ga u hijerarhiji i Dino Perić i Bartol Franjić. Odlaskom Damira Krznara nije se Dančeva situacija popravila, naprotiv, kod Kopića igra još i rjeđe. Ušao je s klupe, također umjesto Theophilea, protiv Slavena Belupa (3:0), bio starter samo jednom, u zadnjoj utakmici jeseni protiv Hrvatskog dragovoljca (2:0). Dinamo je počeo pobjeđivati, Lauritsen je bio u drugom planu, Kopić nije rotirao momčad i tek je u Sevilli, silom prilika, dobio šansu. Da je bio zdrav Dino Perić, pitanje je bi li bilo Lauritsen i na Sanchez Pizjuanu dobio minutažu.

Lauritsen je, osim već spomenute slabije forme, ispao iz momčadi i iz taktičkih razloga. Naime, u ideji igre s trojicom braniča, Kopić inzistira da stoperi stoje visoko i da se priključuju igri, da iznose loptu i da je distribuiraju, što Theophile, Šutalo, Franjić i Perić dosta često i čine. Lauritsen je u tom dijelu možda i najtanji, nije tip koji voli s loptom otići daleko od svog šesnaesterca ili dugom loptom pronaći suigrača. Sve su to razlozi zbog kojih je izgubio poziciju u momčadi, vjerojatno je i psihološki zbog svega malo 'potonuo' pa je i to usporilo njegov povratak u ozbiljnu rotaciju.

No, protiv Lokomotive bi mu se mogla otvoriti nova prilika. Naime, Theophile i Perić će propustiti susret zbog ozljeda, logična bi bila Kopićeva odluka da od prve minute krene Lauritsen. I zbog poretka u hijerarhiji, ali i zbog dobrih 45 minuta u Sevilli. Bio bi to tek drugi put da je Danac kod Kopića starter. Time i prava prilika da pokaže da je loša forma prošlost i da se vraća u borbu za ozbiljnu minutažu. I baci rukavicu ostalim braničima, koji su trenutno ispred njega u trenerovim planovima.

DINAMOVI BRANIČI U SEZONI 2021./22. (sva natjecanja)


Kevin Theophile-Catherine, 31 utakmica, 2644 minute, bez pogotka
Bartol Franjić, 34 utakmice, 2339 minuta, 1 pogodak
Josip Šutalo, 32 utakmice, 1843 minute, 3 pogotka
Rasmus Lauritsen, 31 utakmica, 1406 minuta, 1 pogodak
Dino Perić, 25 utakmica, 1064 minute, 3 pogotka
Emir Dilaver, 12 utakmica, 337 minuta, bez pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 17:14