Kévin Théophile-Catherine

 GORAN MEHKEK Cropix
MLADOST I ISKUSTVO

Dinamov ‘odgojitelj‘ uskače u poznatu ulogu: Dva Vatrena ispratio je u inozemstvo, sada ga čeka novi ‘projekt‘

Dok je tinejdžer rezervirao sigurno mjesto u udarnoj postavi, 34-godišnjak bi mu trebao biti partner
Piše: Andro PolićObjavljeno: 18. siječanj 2024. 18:31

Doviđenja, Zagrebe! Poručio je uz videozapis na društvenim mrežama u svibnju, ulazeći u tunel Grič, podzemni prolaz koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu u srcu glavnog grada. Dok je u tim trenucima sa sjetom vrtio reprizu pola desetljeća u maksimirskim odajama, Kévin Théophile-Catherine pronašao je svjetlo na kraju tunela, s nijansama njemu poznate, modre boje. Završivši petomjesečnu epizodu bez radnog mjesta, iskusni Francuz ponovno je zakoračio u svlačionicu podno južne tribine, upisavši povratnički nastup za Dinamo protiv Lokomotive (29. listopada 2023.), dan nakon što je puhnuo u 34 svjećice na rođendanskoj torti.

Skočivši nazad u staro jato, popularni „KTC“ brzo se kristalizirao u nezamjenjivu kariku Dinamove obrane, a u toj bi ulozi, gotovo tri mjeseca nakon povratka, trebao krenuti i u proljetni dio kampanje. Unatoč debelom stažu u Maksimiru, u koji je dosad ugradio 158 službenih nastupa, s nekoliko zaista „doktorskih“ partija, čini se kako će zauvijek ostati sinonim za „Šahtar“. Jednu od najnesretnijih utakmica u novijoj klupskoj povijesti, koja je okončana na neslavan način u fotofinišu, nakon što je Théophile u kaznenom prostoru laktom „počastio“ Andrija Pjatova, suparničkog vratara. Iako su greške posljednje linije uvijek upečatljivije, pogubnije i sklonije kritikama zbog teških posljedica, Dinamo je u veteranskom braniču ponovno dobio važnu kariku, što je nanovo dokazao u završnici jesenskog dijela prvenstva.

Ujedno, aktualni prvak u njemu će još jednom oživjeti i ulogu mentora…

- On je igrač koji je ušao u povijest Dinama. Netko će o njemu govoriti pozitivno, netko negativno, ali dugo je u ovom klubu, došao je 2018. godine. Veliki je profesionalac, čovjek koji je odgojio Joška Gvardiola i Josipa Šutala - komentirao je Sergej Jakirović nakon njegova „debija“, protiv Lokomotive.

image

Kévin Théophile-Catherine i Josip Šutalo

MATIJA DJANJESIC Cropix

Dok je s Gvardiolom, koji je najčešće okupirao poziciju lijevog beka, teren dijelio u 34 utakmice, sa Šutalom je skupio neznatno veće iskustvo, odigravši tri susreta više u posljednjoj liniji s današnjim braničem Ajaxa. Nakon što je Théophile u inozemstvo ispratio buduće „vatrene“, od čijih je prodaja Dinamo ukupno zaradio 57,3 milijuna eura, prekaljeni branič ponovno će postati „teta u vrtiću“, gdje će ga u zadnjem redu momčadi dočekati Moreno Živković, novi veliki obrambeni projekt maksimirskog kluba, koji će također stasati uz Francuza.

Osam utakmica s čistom mrežom

Iako je Théophile stariji gotovo 15 godina, odnosno, točno 5321 dan, upravo bi taj tandem - spoj talentirane mladosti i bogatog iskustva - trebao biti Jakirovićev adut za nastavak izazova na tri fronta. U prvoj utakmici na rovinjskom dijelu priprema, protiv Triglava, 19-godišnji branič zaigrao je na poziciji desnog beka, dok je u pobjedama protiv Celja i Śląska mjesto pronašao na svojoj prirodnoj poziciji, u sredini obrane, upravo u društvu Théophilea. S obzirom na to da je Dino Perić propustio ta dva dvoboja zbog opreza, nakon što je zaradio lakšu ozljedu koljena, izgledno je da 34-godišnjak drži „pole position“ na poziciju drugog stopera. S druge strane, Živković je siguran član udarne postave, s obzirom na to da njegov povratak s posudbe ne bi imao nikakvog smisla ako bi u Maksimiru bio na marginama, čime bi se kočio njegov daljnji razvoj.

image

Moreno Živković

GORAN MEHKEK Cropix

Što se tiče konkurencije na bekovskim pozicijama, Stefan Ristovski prvi je izbor na desnoj strani, ispred Sadegha Moharramija, dok će se na lijevoj strani za mjesto boriti Mauro Perković, čije su prezentacije na pripremama bile vrlo dobre, i Takuya Ogiwara, svježa klupska akvizicija. Nakon što je obrana u prvom dijelu sezone bila prilično nekonstantna, s čestim rotacijama i izmjenama, čime se ne može uhvatiti adekvatan ritam, niti stvoriti željeni „orkestar“, posljednja je linija u završnici jeseni zabetonirala prilaze vratima. Ne budemo li pretjerano strogi, odnosno, ako ubrojimo i prva tri prijateljska dvoboja na pripremama - uz pet službenih susreta potkraj 2023. - Dinamova obrana nije kapitulirala u osam uzastopnih utakmica. Niz je prekinula Makedonija G.P., koja je pronašla put do mreže "modrih" u utorak (4:1), iako je obrana tada bila u "šarenom" sastavu.

Međutim, vezane kvalitetne predstave bit će "vjetar u leđa" za Jakirovićevu družinu, s obzirom na to da su „modri“ do početka prosinca, u prvom dijelu sezone, uspjeli samo jednom spojiti barem dvije utakmice s čistom mrežom u tekućoj sezoni. Taj je niz trajao do 25. srpnja do 5. kolovoza, kada je Bišćanova momčad četiri utakmice zaredom završila s „nulom“. S druge strane, Živković je u Lokomotivi, u 11 nastupa, šest puta utakmicu završio bez primljenog pogotka, a klub s Kajzerice samo je jednom u tim utakmicama primio više od jednog pogotka. Bilo je to krajem listopada, baš protiv Dinama, baš kada je modri dres ponovno navukao Théophile. Poslužimo li se recikliranim nogometnom klišejom - „napad pobjeđuje utakmice, obrana osvaja naslove“ - upravo će tinejdžer i veteran biti glavne Dinamove karike u tom lovu na taj cilj…

image

Kévin Théophile-Catherine i Sergio Agüero

ROBBIE STEPHENSON/JMP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 10:58