BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
POGLEDAJTE STANJE

Dinamov san o direktnom plasmanu u Ligu prvaka je još uvijek živ. Evo za koga Modri moraju navijati

Dinamo bi prvo morao osigurati titulu HNL prvaka, a nakon toga najveću prepreku predstavlja ukrajinski Šahtar
Piše: SNObjavljeno: 01. travanj 2024. 17:40

Dok HNL sezona traje u punom tijeku, u ostalim ligama također se odvija gusta bitka za naslov prvaka, a od određenih raspleta na kraju sezone velike koristi mogao bi biti imati upravo Dinamo.

Nitko ne garantira Modrima da će se na kraju sezone okruniti naslovom prvaka, dapače, Dinamo ove sezone nije niti jedno kolo proveo na prvom mjestu prvenstvene tablice. Ipak, u slučaju da zagrebački klub na kraju ostvari taj pothvat, otvorile bi se razne kombinacije od kojih bi neke osigurale Dinamu - direktan plasman u Ligu prvaka!

Dublji pogled na stanje u obližnjim ligama otkriva pravu "istinu" situacije. Naime, sljedeće sezone u provedbu dolazi reforma Lige prvaka, koja po novim pravilima više neće garantirati 11. zemlji na UEFA-inoj rang listi direktan plasman u natjecanje (prošle godine to je bila Srbija). Umjesto te momčadi, plasman će, ukoliko pobjednik ovogodišnje Lige prvaka bude momčad koja je već osigurala plasman (što je vrlo izvjesno), popuniti onaj klub koji ima najveći klupski koeficijent, a da je ujedno prvak svoje zemlje na kraju sezone.

Šahtar, Slavia i Kopenhagen

Na toj listi klubova ispred Dinama se nalaze ukrajinski Šahtar, Slavia Prag, švicarski Basel te danski Kopenhagen. Nakon navedenih klubova slijedi Dinamo.

Način na koji Dinamo može osigurati direktan plasman je da sve navedene momčadi ne uspiju osvojiti naslov prvaka svoje države. U startu se može eliminirati švicarski Basel, koji trenutno zauzima deseto mjesto u prvenstvu, dok je u ostalim ligama situacija malo napetija. Najveći favorit je Šahtar, klub Darija Srne ima pet bodova više i utakmicu više od kijevskog Dinama koji je prvi pratitelj. U Češkoj, Slavia trenutno zaostaje bod za vodećim gradskim rivalom Spartom, dok je Kopenhagen je sve dalje od titule u Danskoj, trenutno ima pet bodova manje od vodećeg Brondbyja.

Morat će se dosta stvari poklopiti kako bi Dinamo "izvukao" dobitni scenarij, ali dodajmo kako bi Dinamo neovisno o ostalim rezultatima imao izgledne šanse za plasman u Ligu prvaka. Modri bi zbog svog klupskog koeficijenta bili nositelji u svim pretkolima.

Linker
01. travanj 2024 17:41