Bruno Petković

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SPREMA SE PROMJENA

Dinamov trener na proljeće Bruni Petkoviću skida desetku s leđa, hoće li Kopićev potez biti pun pogodak?!

Dinamov trener raskošnog maksimirskog ofenzivca vidi u srcu kaznenog prostora
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. prosinac 2021. 13:58

Dinamov donedavni trener Damir Krznar je svojevremeno Bruni Petkoviću dao “desetku”. Vidio ga je kao razigravača, a ne kao klasičnu špicu. Petković igra za dribling, kreiranje viška, loptu u noge i pas suigraču u prostor. Treneri od njega traže da koristi svoju građu, snagu... Često je Petković na poziciji “desetke” izgledao jako dobro, neke najbolje utakmice Dinama bile su baš one kad je igrao “desetku”.

Međutim, kako saznajemo, Željko Kopić će Petkoviću na proljeće skinuti “desetku” s leđa i vratiti ga na poziciji “devetke”. U formaciji 3-5-2 vidi ga u vrhu napada s Mislavom Oršićem. Kopić drži da će Petković najviše pružiti baš na toj poziciji...

Možda je takva odluka donesena i zbog činjenice da je mogući transfer Mirka Antonija Čolaka došao pod veliki, možda preveliki upitnik. Naime, grčki PAOK traži za Čolakov transfer u Dinamo tri milijuna eura, a to se u maksimirskim odajama doživljava kao previsoka cijena. Zato u plavom domu drže da bi povratak Petkovića na “devetku” riješio napadački problem, te da bi “pravi Petković” bio zapravo najveće Dinamovo pojačanje za proljeće. Uz preporođenog Andrića i Jurića, te iskusnog Čopa, Modri bi tako imali dovoljan broj kvalitetnih napadača i ne bi bilo potrebe za kupovinom bilo kakve špice.

Zanimljivo, iako je imao nekih partija u kojima je izgledao nepokretan i nezainteresiran, kada je kasnio s potezima i izazivao frustraciju navijača, na vrhunskoj razini ne postoji puno boljih napadača kada je u pitanju spoj kreacije i mogućnosti dobivanja duela, te zabijanja pogodaka. Konačno, Petković je ove polusezone najbolji strijelac Dinama. U HNL-u s pet pogodaka dijeli prvo mjesto s Komnenom Andrićem i Mislavom Oršićem, dok je u Europi sam na čelu najboljih Dinamovih strijelaca s četiri postignuta pogotka - dva puta je zabio Genku, po jednom Legiji i Rapidu. Mnogi su mu zamjerali upravo statističke brojke, ali, vidite, one govore sasvim suprotno kad su pogoci u pitanju.

Ipak, ima tu i još statistike koja govori njemu u prilog. Recimo, prošle sezone bio je najbolji asistent lige s devet dodavanja...

- Statistika smeta više vama nego meni. Volio bih zabiti više golova i imati bolje brojke, ali stavljam se na dispoziciju momčadi. Ne igram na gol, ne igram na asistenciju, možda nekad igram na potez, ali igram na pobjedu. Uvijek sam tu za momčad, bez obzira na kojoj poziciji - kazao je svojevremeno Petković.

Potez koji povlači Kopić je zapravo na tragu promišljanja Zlatka Dalića, koji je, uostalom, Petkovića i priključio reprezentaciji kao “devetku”. Petković je skoro dvije godine bio prva “devetka” Vatrenih, a tad je uslijedio pad.

- Morat će smanjiti svoje trčanje, ne želim da izlazi po loptu do pozicije desnog beka ili zadnjeg veznog, pa se tu igra. To u reprezentaciji ne može i neće raditi, nije ovo klub. Od tih dolazaka po loptu mi nemamo nikakve koristi, gubimo igrača u fazi napada i sve se poremeti. Od njega želim da bude u 16 metara - kazao je hrvatski izbornik.

Eto, Petković se po zamislima trenera Željka Kopića na proljeće vraća u šesnaesterac. Hoće li to biti pun pogodak?

5 golova zabio je Petković za Dinamo ove jeseni u HNL-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:09