ZELJKO PUHOVSKI Cropix
KOJE LI IRONIJE

Dinamov veliki hendikep: Prije pet godina su ga proklinjali na tribinama, a sada nedostaje više no ikad

Zvuči i pomalo sarkastično da obrana Dinama ne može bez 34-godišnjeg Francuza
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. listopad 2024. 14:30

Ove srijede Liga prvaka će ponovo posjetiti Maksimir. A nakon pet godina Dinamovu će momčad u najprestižnijem natjecanju opet voditi Nenad Bjelica. U spomenutom je vremenskom intervalu Dinamo jednom bio sudionik Lige prvaka (u sezoni 2022./23., kada je momčad vodio Ante Čačić), a Bjelica je ozračje nogometnog glamura prošle godine doživio na klupi Union Berlina u dvije utakmice - protiv Brage (1:1) i Real Madrida (2:3).

Sjećanja na (zajedničku) sezonu 2019./20. još su svježa. Dinamo je bio sasvim blizu plasmana u drugi krug Lige prvaka. Praktički, "modre" su od najvećeg uspjeha u ovom natjecanju dijelili minute i centimetri.

Impresivan start

Osobito je impresivan bio start natjecanja. Dinamo je u prvoj utakmici limitirao i deklasirao Atalantu 4-0 Sastav Gian Piera Gasperinija došao je u Zagreb s reputacijom najefikasnije momčadi talijanske lige. No Atalanta i Gasperini napustili su Maksimir poniženi i posramljeni.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Ohrabreni bodovima iz prve utakmice Dinamovi su igrači oboružani samopouzdanjem i entuzijazmom u 2. kolu stigli na Etihad. Hrvatski je prvak protiv Manchester Cityja držao nulu do 66. minute, kada je Sterling srušio bunker i iluzije "modrih". U završnici su igrači Dinama kuražno krenuli po izjednačenje, ali ih je u petoj minuti sudačke nadoknade za(s)kočio pogodak Fodena. Teza Nenada Bjelice (plasirana dan uoči utakmice) da "u nogometu pobjeđuje srce, a ne milijuni" ipak je ostala u zaleđu Etihada.

"Omraženi" VAR

Ključ Dinamovih europskih ambicija bili su ogledi sa Šahtarom. Zagrepčani su ogromnu priliku propustili već u prvoj utakmici, odigranoj u Harkivu. Saznanje da je Dinamo poslije dvadeset godina i 13 gostovanja u Ligi prvaka osvojio prvi bod predstavljalo je nedostatnu utjehu. Svima je u memoriji ostala vratnica Olma u posljednjim trenucima susreta.

Kada je Dinamo u 89. minuti zagrebačke utakmice, golom Ademija, poveo 3-1 protiv Šahtara, malotko je posumnjao u promociju hrvatskog prvaka u naredni krug natjecanja. Međutim, golovima u trećoj i šestoj minuti sudačke nadoknade ukrajinski je sastav uravnotežio rezultat. Posebice je kontroverze i gnjev domaćih navijača prouzročio treći gol Šahtara.

Njemački arbitar Felix Brych dosudio je kazneni udarac za goste nakon konzultacije s VAR-om (zanimljivo, radi se o sucu koji je sa SP-a u Rusiji protjeran jer je ignorirao pomoć tehnologije). Na žalost Dinamovih navijača, odluka o jedanaestercu bila je ispravna, Théophile je doista faulirao suparničkog vratara Pjatova (koji se u posljednjem napadu pojavio u domaćem šesnaestercu).

U posljednje dvije utakmice Dinamova momčad nije uspjela nadoknaditi propušteno: "modri" su poraženi od Atalante na San Siru (0:2), a onda i od Manchester Cityja na Maksimiru (1:4). Večer protiv Guardioline momčad sjajno je započela, Olmo je u 10. minuti zabio za vodstvo hrvatskog prvaka. Ali onda se na došašću u Zagrebu pojavio Jesus.

Uoči utakmice s titularom Premiershipa i toga trenutka najmoćnijom svjetskom momčadi trener Bjelica imao je nemalih problema. Zbog epidemije ozljeda nije imao dovoljno igrača za definiranje posljednje linije (izostali su Perić, Théophile, Leovac, Lešković, Moharrami...), pa je stopera, uz Dilavera, igrao kapetan momčadi Ademi.

Ironija u "modrom"

Slična je situacija i danas, uoči ovotjedne utakmice s Monacom. Ozlijeđena su čak četvorica središnjih braniča - Théophile, Mmaee, Perić i Perković. U subotu su protiv Lokomotive na stoperskim pozicijama igrali Bernauer i Torrente. Za 23-godišnjeg Španjolca (strijelca dvaju pogodaka) bila je to tek treća utakmica koju je započeo kao starter. Ako liječnička služba ne osposobi Théophilea, vjerojatno će i u susret protiv Monaca krenuti stoperski tandem Bernauer - Torrente.

Koje li ironije, igrač kojega su navijači prije pet godina bezrezervno proklinjali sada Bjelici nedostaje!? A zvuči i pomalo sarkastično da obrana Dinama ne može bez 34-godišnjeg Théophilea, koji je prošle godine u ovo vrijeme bio - bez kluba!?

Linker
01. listopad 2024 14:36