DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ODLAZAK KAPETANA

Dinamova svlačionica ostala je bez ‘broja 1‘, igrača koji kao da je stigao iz nekog drugog vremena

Niti jedan igrač nije istodobno i tako dugo trajao, i imao takav utjecaj, i toliko osvajao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. ožujak 2023. 17:22

Arijan Ademi i Dinamo rasli su zajedno do najvećeg europskog rezultatskog kontinuiteta na visokoj razini u povijesti kluba. Postao je mirni i tihi vođa, poput Luke Modrića u reprezentaciji. Bez galame i drama prometnuo se u kapetana kojem se vjeruje. Igrači su ga slijedili, dobio je status lidera koji je potvrđivao preuzimanjem odgovornosti kad je bilo najpotrebnije. Dinamo je izgubio jaku ličnost i bitnu kariku.

Odlazak Ademija iz Maksimira u Kinu jedan je od značajnijih izlaznih transfera zagrebačkog kluba. Ne po visini odštete, spominje se milijun eura, niti po bonusima ili bilo čemu povezanom s novcem. Modra svlačionica ostala je bez "broja 1" na terenu i izvan njega. Neće ga biti lako zamijeniti igrački, a pogotovo ne njegov pozitivan utjecaj koji je donosio...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Razdoblje od 2018. do 2023. godine najbolja je era Dinama. Kada je točno imao najjaču ekipu lome se i polemiziraju i oni koji su gledali kako je igrao Dinamo 1948., i 1967., i 1982., i 1997. godine. Momčadi koja su bile moćne i pisale povijest. No, nikad Dinamo nije imao pet ovakvih povezanih sezona – tri europska proljeća, četvrtfinale Europske lige, dvije Lige prvaka, eliminacija Tottenhama, pobjede nad Chelseajem, Atalantom, West Hamom... Arijan Ademi stigao je na Maksimir u ljeto 2010. godine kao kapetan hrvatske U-19 reprezentacije s kojom je na Euru u Francuskoj igrao u polufinalu. I zabio Francuzima u toj utakmici, na kraju ipak izgubljenoj, te bio izabran u najbolji sastav turnira. Nakon pobjede nad Arsenalom 2015. godine na startu skupine Lige prvaka 2:1 odigrano 16. rujna, dobio je pozitivan nalazi na doping kontrolu. Zatim kaznu četiri godine neigranja, kasnije smanjenu na dvije. Modri su upravo dizali europsku konkurentnost da bi 2017. jedini put ostali bez skupine u UEFA-inom natjecanju. Slučajno li ne, kad nije bilo Ademija. Vratio se te jeseni u 12. ligaškom kolu sezone 2017/18.

image

Arijan Ademi (2011. godina)

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ademi i Dinamo zajedno su dizali međunarodni rejting. Od te 2018. postao je jedan od ključnih ljudi europske staze uspjeha. Najtrofejniji je igrač u povijesti kluba bogatoj legendama. Nećemo reći da je najveći ili najbolji, no definitivno je jedan od onih koji su Dinamu najviše donijeli. Niti jedan igrač nije istodobno i tako dugo trajao, i imao takav utjecaj i toliko osvajao, čak 21 trofej. Mihael Mikić i Tomislav Butina su stali na 16... Po Dinamovoj statistici, iako ide u Beijing Guoan, možda završiti na 23 trofeja, budu li Modri obranili prvo mjesto u HNL.u, u što vjerojatno nitko ne sumnja i osvojili Kup jer ubrajaju se svi ako je igrao makar jednu utakmicu u tom natjecanju.

Zanimljivo da je debitirao s Rijekom u kolovozu 2010. godine i to u porazu na Maksimiru 2:1, da bi nakon toga Dinamo napravio gotovo nevjerojatan niz od čak 109 utakmica odigranih na maksimirskom stadionu bez izgubljene utakmice u hrvatskim službenim natjecanjima (prvenstvo i kup).

image

Proslava naslova 2019. godine

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

No, Ademi nije samo gradio Dinamo, spada među rijetke igrače koji su mijenjali percepciju HNL-a. Najbolje godine, i to kao odličan nogometaš i reprezentativac Makedonije, igrao je u hrvatskom prvenstvu. Prije njega takvi su obično bili u inozemstvu. I u Dinamo su od domaćih igrača uglavnom igrali mladi, oni koji nisu uspjeli vani pa su došli revitalizirati karijeru i veterani. Ademi kao da je stigao iz nekog drugog vremena, poput asova stare škole, bez prestanka, odan i lojalan davao je sve jednom klubu skoro 13 godine te tek sada s 32 odlazi put Azije. Jednostavno, on je Dinamova priča posebna i zato je toliko značio.

Modri će imati novog kapetana, vrpca je od ranije bila na ruci Domika Livakovića kad Ademi nije igrao. Njegov autoritet je neupitan, ali ipak je vratar, traži se vođa u igri. Neki će takvim vidjeti Makedonca Stefana Ristovskog, drugi Brunu Petkovića koji se prirodno nameće kao taj koji bi bez Ademija trebao povesti momčadi u sljedeće izazove.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 13:37