Slavlje pogotka Ogiware

 ALEXANDRA BEIER Afp
SPREMA SE RASTANAK

Dinamovac koji je zabio Bayernu odlazi iz kluba? Bjelica ga ne treba u ‘spasilačkoj misiji‘

Živi na tankom ledu, moglo bi se dogoditi da poput trojice svojih prethodnika napusti Maksimir
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. listopad 2024. 07:17

Japan se naziva i Zemlja Izlazećeg Sunca... Kad su Japanci i Dinamo u pitanju, onda bi Maksimir za dečke iz daleke azijske države mogli prozvati “zemljom zalazećeg sunca”.

Sigurno se sjećate Takure Kaneka, koji je ovog ljeta napustio maksimirsku svlačionicu i sad igra za belgijski Kortrijk. Kad smo već spomenuli taj klub, ove sezone je u Jupiter Pro League igrao na devet utakmica svog kluba, samo jednom svih devedeset minuta, zabio je jedan pogodak i to još 10. kolovoza. Japancu ne ide u Belgiji...

Kaneko je u Dinamo stigao u ljeto 2023. godine na posudbu iz japanskog Sappora. Modri su za tu posudbu izdvojili 400.000 eura, a imali su i pravo njegovog otkupa za 1,1 milijun eura. Modri su tražili neki popust i tu je cijela priča propala. Ovog trenutka ispada da je to bila dobra odluka jer, eto, Kaneko u novom klubu ne briljira, tek jedan pogodak, bez asistencije, slabo je to. Takuro je za Dinamo odigrao 41 utakmicu i zabio pet golova te upisao šest asistencija.

Dugi post

Inače, bio je Kaneko treći Japanac u Dinamu. Za Modre su prije njega igrali Kazuyoshi Miura 1999. godine i Rintaro Tashima, koji je u sezoni 2017./2018. nastupao za Dinamo 2. Miura, Tashima i Kaneko, eto, nisu ostavili trag u Dinamu.

Miura je, naime, bio član Dinamove momčadi koja je u posljednjem kolu osvojila naslov prvaka. Kazu je za Plave nastupio ukupno 12 puta, nije postigao ni jedan pogodak i ni jednom nije igrao svih 90 minuta. Dinamo su tada trenirali današnji predsjednik Velimir Zajec i Ilija Lončarević. Rintara Tashimu ne treba niti spominjati...

image

Michael Olise i Takuya Ogiwara

ALEXANDRA BEIER Afp

Kaneko je, to se vidi po brojkama, također bio skromnih kapaciteta kad je ZG-klub u pitanju. U HNL-u je igrao na 36 utakmica i zabio je samo dva pogotka, Lokomotivi i Rudešu. Jest da je onaj protiv Lokosa bio važan jer je postignut u “zadnjoj sekundi” te je donio tada tri velika boda.

Ali, nakon tog gola koji je zabio dečkima Silvija Čabraje (29. listopada 2023. godine), u nacionalnom prvenstvu nije zabio do posljednjeg kola protiv Rudeša, koje se igralo 26. svibnja 2024. godine. Dakle, nije uspio zabiti skoro sedam mjeseci. Istina, osim tog važnog pogotka protiv Lokosa zabio je i još jedan iznimno značajan protiv Betisa u Maksimiru za onih 1:1 s kojima su Španjolci poslani u povijest, a ugurao je loptu u mrežu i Astani te u Hrvatskom kupu sastavu zagrebačkih Ponikvi. Ali, nije to bilo niti približno dovoljno da ga Dinamo zadrži u svlačionici...

Sve ovo smo zapravo napisali zbog četvrtog Japanca u Dinamu, lijevog beka, Takuye Ogiware. Čeka li i njega uskoro sudbina prethodne trojice? Hoće li i ovaj Japanac otići iz plavog doma, a da nije ostavio nikakav trag? Znači li to da se Modri u budućnosti više neće odlučivati dovoditi dečke iz dalekog Japana koji se moguće teško privikavaju za zagrebački zrak?

Gol Bayernu neće se pamtiti

Očito jest da ga Nenad Bjelica nije prepoznao kao igrača koji mu treba u njegovoj spasilačkoj misiji koja je super krenula, pobjedama nad Lokomotivom (5:1) i Varaždinom (1:0) u SHNL-u, te bodom protiv Monaca (2:2) u Ligi prvaka. Ogiwara u tim utakmicama nije dobio niti minutu. Što ipak nešto znači, zar ne? Takuya je na posudbi u Maksimiru, a ona ima rok trajanja do 20. siječnja 2025. godine. U Maksimiru još nisu odlučili hoće li ga otkupiti ili ne...

image

Takuya Ogiwara

RONALD GORSIC Cropix

U SHNL-u je ove sezone igrao samo na tri utakmice (22 minute protiv Istre, 45 minuta protiv Šibenika i svih 90 minuta protiv Slavena Belupa). I baš tu jednu utakmicu koju je igrao cijelu bio je loš, kao i kompletna momčad, Dinamo je posramljen porazom u gradu Vegete s 1:4. Igrao je i obje utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Qarabaga, prvu zagrebačku 70 minuta, drugu 45 minuta. Zabio je onaj pogodak u Allianz Areni protiv Bayerna, ali taj sigurno neće ostati u sjećanju zbog katastrofalnog poraza (2:9).

Veliko je pitanje što može ponuditi na poziciji lijevog beka. Nikad od dolaska nije imao kontinuitet, što zbog ozljeda, što zbog taktičkih zamisli. Hoće li se uspjeti nametnuti Bjelici u ovom kratkom vremenu do isteka posudbe krajem siječnja iduće godine? Živi definitivno na tankom ledu, moglo bi se dogoditi da poput trojice svojih prethodnika u plavom dresu ode iz Maksimira i da ćemo ga zapamtiti samo po tome što je bio - Japanac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. listopad 2024 07:17