Boško Šutalo sa suigračima na treningu

 Damir Krajač/Cropix
Dražen Antolić
JAKIROVA NAJVEĆA POGREŠKA

Dinamovac od 4 milijuna eura igra kriminalno. Gledajući njega, čovjek se pokaje za sve kritike Théophileu

Na terenu ponekad izgleda kao da su ga doveli sa sata klavira, navukli mu kopačke i rekli - igraj!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2023. 10:18

Sergej Jakirović demonstrirao je kakav je spin doktor, plasiranjem teze o mogućem odlasku umjesto oštrice kritike dobio je podršku. Bio je to potez za udžbenike PR-a. Savršeno zna kako funkcionira naše javno mnijenje, prije mjesec dana bombardirali su ga pitanjima hoće li osvojiti Konferencijsku ligu, sada toliki novinari i stručnjaci tvrde da Dinamo zapravo ništa ne valja, a za sve je kriva Uprava. To je ta razina analize...

U prijelaznom roku srozana je snaga Modrih, koji su zbog toga završili u trećem rangu kontinentalnih natjecanja, a u HNL-u više nisu dominantan nego tek blagi favorit, međutim, i dalje imaju momčad koja je jača od svih protivnika s kojima će igrati do Božića, pa kad se doživi debakl od Ballkanija krivnju snose trener i igrači, a ne Uprava. Njezin je krimen što Dinamo ne igra na San Siru nego na Kosovu...

image

Sergej Jakirović

Ronald Goršić/Cropix

Jakirović je potpisnik Dinama kakvog gledamo u odnosu na konkurenciju. Nisu s druge strane Manchester City ili barem Feyenoord. Kad bi za njega vrijedili isti kriteriji kao za Igora Bišćana i prije toga Antu Čačića, dobio bi otkaz još prije ukrcaja u avion. Ono što se dogodilo s Ballkanijem nije ništa manje ružno od Čačićevog ispadanja iz Kupa u Šibeniku. Međutim, Dinamo je ispravno napravio što ga je zadržao i dao mu da sam popravlja stvari. Pa ne može mijenjati trenera svakih mjesec i pol dana!? Doveo ga je i kazao mu - ti si taj! Na njemu je sad da dokaže kako je sposoban opravdati povjerenje. Dosad ništa nije napravio. Osim što mu treba skinuti kapu ako je nagovorio Brunu Petkovića na novi ugovor.

Moharrami je krivac broj 2

Nastavio je s istim nogometom kakav su igrali prethodnici ubacivši umjesto otišlih vedeta slabije karike. Momčad niti s njim nema pobjednički gard, očit je kod igrača manjak vjere u sebe i suigrače. Možda nije bio do kraja svoj, Dinamo mu je najteži posao u životu, očito mu treba vremena za potpunu prilagodbu na njegovu stvarnost, ali morat će početi povlačiti prave poteze.

Pisati da je Dinamo u četvrtak poražen 0:2 zato što nema kvalitetan roster je apsurdno. A kakvu klasu ima Ballkani? Dellova, koji u Hajduku nije mogao primirisati prvoj postavi, vodio je obranu koja ih je ostavila bez šanse. Ništa nije izgubljeno, svi ključni ciljevi su dohvatljivi, i prvo mjesto HNL-a i europsko proljeće, a odgovori leže u Jakiroviću i igračima, iako je zimski prijelazni rok itekako dobrodošla šansa za korekcije u kadru s pogledom prema sljedećem ljetu i novoj međunarodnoj avanturi.

Najveća Jakirovićeva pogreška je Boško Šutalo. On je njegov izbor, dao mu je maksimalno povjerenje, a kako igra, radi mu o glavi. Šutalo je glavni izvor nesigurnosti i loših izvedbi zadnjeg reda, a obrana je temelj uspjeha u svakom sportu. Pod aktualnim trenerom Modri su poraženi od Sparte, Hajduka i Ballkanija, a opasno su visjeli u Osijeku.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Što je zajednički nazivnik svim tim utakmicama? Kriminalna igra Boška Šutala. I cijele obrane, ali prvo njegova, pa potom svih ostalih. U Pragu ga je Olatunji okrenuo kao amatera iz pete lige i zabio za prolaz Sparte (4:1). U Osijeku je mirno servirao loptu u noge Mierezu za 1:0 i odmah na startu uništio plan s kojim su ušli u susret, a kako je djelovao i reagirao u ove posljednje dvije utakmice bolje da se i ne spominje. Sva tri pogotka u Splitu i Prištini su prvenstveno njegova. I Moharrami je loše igrao, ali on je tek krivac broj 2.

Zamislite, četiri milijuna eura za ovakve izvedbe. Čudno je kako nitko ne pita tko je to dao, koja je to bila struka koja je tako odlučila

Čovjek se mora zapitati - što se sa Šutalom događa? Na terenu ponekad izgleda kao da su ga doveli sa sata klavira, navukli mu kopačke i rekli - igraj! Bez koordinacije, bez elementarnog razumijevanja igre. Nazmi Gripshi ga je iz Prištine odveo u Prizren na ćevape da bi otvorio autocestu pred Dinamovom golu kroz koju je Kryeziu projurio i zabio za 1:0. Je li moguće da je Boško Šutalo tako loš igrač? Ne, ne može biti takva rupa! Atalanta ga je kupila od Osijeka za četiri milijuna eura, potom je igrao u Veroni, Dinamo ga je lani platio četiri milijuna eura.

Zamislite, četiri milijuna eura za ovakve izvedbe. Čudno je kako nitko ne pita tko je to dao, koja je to bila struka koja je tako odlučila. No taj Šutalo ima u nogama 38 utakmica u Serie A i jednostavno mora bolje. Ne treba ga pokopati, ali treba ga dobro odmoriti dok ne sredi misli i vrati formu. Godinu dana nije igrao i to je ostavilo strašan trag, iako je danas pitanje što će i u budućnosti moći dati. Kiksao je i on i prije ozljede, ali ne tako dramatično i kontinuirano.

Defenziva je ključ

Dino Perić i Sadegh Moharrami igrači su koji su navikli da ih šef obrane vodi, a kad ih Šutalo vodi... Vratar Nevistić ne ulijeva potpunu sigurnost. Bogdan Mihajličenko je promašaj, no nema smisla njega isticati kao glavnog krivca i nekakvog simbola Dinamovog posrtaja jer to apsolutno nije. On je samo još jedan neuspio pokušaj da se riješi pitanje lijevog beka nakon Moubandjea, Štefulja, Bočkaja... I ništa više od toga.

Igor Bišćan imao je Josipa Šutala i obrana je pristojno funkcionirala s određenim problemima. U Ateni su primili dva gola u sudačkoj nadoknadi kad su zbog umora pale trka i koncentracija. Lani je Dinamo zaustavio Chelsea sa zadnjim redom Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić. Svi su i dalje u klubu osim Josipa Šutala. Cijelo ljeto, tko god je pratio Modre, upozoravao je da treba dovesti zamjenu za njega. U finišu prijelaznog roka kupljen je Urugvajac Joaquin Sosa. Zašto je doveden, ako nije da bi igrao?

image

Mišić i Šutalo

Ronald Goršić/Cropix

Ali trener je izabrao Boška Šutala. I sad ima što ima... I Sosa i Bernauer bi odigrali bolje jer lošije nije moguće. I Perković također.

Jakirović prije svega mora posložiti što pouzdaniju defenzivu. Za razigrati napad treba više vremena kojeg objektivno nije imao, pa je karte bacio na Brunu Petkovića da se igra vrti oko njega.

Vrijeme je za druge

Ako su bacili novac za Sosu i Bernauera, a prvog želimo vidjeti na djelu prije ocjene, osim što bi netko za to morao odgovarati, u Zagrebu im je Theophile-Catherine. Redovno trenira kao slobodan igrač i sutra se može priključiti Modrima ako ga trebaju. Zapamćen je po nekim teškim pogreškama, ali općenita razina njegove igre i klasa koju ima su daleko iznad onog što danas Dinamov zadnji red nudi. Gledajući Boška Šutala, čovjek se pokaje za sve kritike upućene Theophileu.

Baturina igra preblizu protivničkom golu, on je primarno razigravač, tek sekundarno finišer

Druga krivica Dinamovih trenera ili kluba, koga god, jest što najbolji golgeter kojeg imaju, Josip Drmić, niti približno nije iskorišten koliko vrijedi i može. Ako se zagrebe dublje u raščlambu još bi se toga dalo izvući na svjetlo. Martin Baturina igra preblizu protivničkom golu, on je primarno razigravač, tek sekundarno finišer, pa sad kao nastavak na to dolaze i kritike na njegove izvedbe.

Od Vidovića se pokušava napraviti krilo, što je nastojao i Vitesse, to je završilo tako da u posljednjih dvanaest kola nizozemske lige više nije bio starter jer on, iako talentiran pa može uskočiti bilo gdje, prvenstveno je “desetka” ili drugi napadač. To je igrao u Bayernu od pionira do druge ekipe u tamošnjoj trećoj ligi kad je u sezoni 2021./22. zabio 21 gol u 30 kola. Zašto bi Dinamo morao igrati s krilima ako nema dovoljno dobra? Postoje i druge formacije, poput 4-4-2 ili 3-5-2.

Dinamo i ovakav kakav je danas posjeduje roster s puno većom kvalitetom i potencijalom nego što pokazuje na terenu. Mnogo toga trener mora bolje urediti, ali osnova svega jest obrana. Kao što je i sam rekao - vrijeme je za druge igrače! Lakše je i u napadu preuzimati više rizika kad vjeruješ da će eventualna pogreška biti ispravljena.

Linker
21. travanj 2024 23:56