RONALD GORSIC Cropix
SJAJNA PODRŠKA

Dinamovi navijači iz tjedna u tjedan ruše rekorde: Ovakvu posjećenost nismo vidjeli 18 godina

Dinamovo proljeće ove se sezone uvelike osjeća i na tribinama stadiona diljem Hrvatske
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. travanj 2024. 07:42

Za subotnju utakmicu u Velikoj Gorici, Dinamu je na raspolaganje ustupljeno 2265 ulaznica za gostujući navijački sektor. Sve ulaznice su - rasprodane! Očekivano. Modri imaju ogromnu podršku s tribina ove sezone, na Maksimiru i na gostovanjima plavi navijači su uistinu dvanaesti igrač zg-kluba. Zanimljivost cijele priče leži u činjenici da Dinamo igra iznimno turbulentnu sezonu u kojoj je mučio te iste navijače kao vrag grješnu dušu. Od starta HNL-a niti jednom nije bio na prvom mjestu, ispao je iz Lige prvaka, Europske lige, Konferencijske lige... Konačno i sada zaostaje za vodećom Rijekom pet bodova.

U klubu se do završenih prvih demokratskih izbora vodila borba za vlast, mijenjao se i trener, otišao je Bišćan, došao Jakirović. Bilo je šokantnih poraza, čak i blamaža poput onih s Ballkanijem, Spartom, PAOK-om. Međutim, ništa, baš ništa nije moglo ugroziti ogromnu podršku navijača, BBB-a i svih ostalih. Ljubav Dinama i navijača ove sezone je posebno izražena. Naravno, na sjajan odaziv navijača sigurno su utjecale najavljene i ostvarene demokratske promjene u Maksimiru koje je navijački puk dugo čekao. Navijači konačni imaju ono što su htjeli, maksimalnu simbiozu s klubom.

Brojni i na gostovanjima

Da ne pišemo samo uopćeno, u pomoć smo pozvali brojke. Dinamo ove sezone ima najviše navijača u Maksimiru od sezone 2005./06. Dakle, punih 18 godina nije toliko plavih drukera posjetilo Dinamov dom i davalo gromoglasnu podršku svojim ljubimcima u HNL-u. Prosjek navijača koji dolaze na utakmice ove sezone u Maksimir iznosi 7675 gledatelja. Te spomenute sezone 2005./06., uz dodatak da tada nije bilo brojača i da su procjene bile odokativne, prosjek je bio 12.100. Mora se ovdje spomenuti da su te odokativne procjene ipak neprecizne, jer se obično navodilo da je bilo više navijača nego što ih je stvarno bilo. Kad se radi o svim utakmicama (Superkup, Kup, Europa), onda je prosjek posjete ove sezone 9.200. Zadnja uspješnija sezona bila je ona 2011./12. Tada je prosjek bio 10.500, ali opet uz napomenu da nije bilo brojača.

Ove sezone je u Maksimiru Dinamo gledalo 229.988 navijača na svim utakmicama, a u HNL-u ih je bilo 115.118. Isto tako, Modri se izvrsno prate na gostovanjima, uglavnom se uvijek rasprodaju ulaznice za gostujuća gostovanja kao i za ovo subotnje u Turopolju. Recimo, kad smo kod gostovanja, u veljači ove godine oboren je rekord Kranjčevićeve ulice otkako tamo igra momčad s Kajzerice. Zbilo se to na utakmici Lokomotiva - Dinamo, kad je zadnje u Ulici Pjesnika pohodilo 4950 navijača.

Velika prekretnica

Jasno, netko može kazati da te brojke nisu uopće velike kad se radi o klubu kao što je Dinamo. Što je točno, mnogo puta smo pisali o tome da osim BBB-a, ostali poklonici plave boje u malom broju dolaze na utakmice HNL-a kad se ne radi o derbijima. Odnosno da u većem broju dolaze samo kad su u pitanju “celebrity” europski ogledi. Isti tako je jasno da na posjet utakmicama u metropoli ogroman utjecaj ima i užasan, katastrofalan maksimirski stadion, pravo ruglo na istoku grada. A i činjenica da je Dinamov navijački puk, tu ne računamo BBB, uglavnom razmažen i voli samo velike nogometne događaje u Zagrebu. No ova sezona, kao što vidimo, velika je prekretnica, navijači su nakon dugo godina u velikom zamahu, Dinamovo proljeće osjeća se i na tribinama. U subotu u Velikoj Gorici opet očekujte gromoglasan huk Dinamovih navijača koji guraju svoj klub prema obrani naslova prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 19:22