Arijan Ademi i Stefan Ristovski (desno)

 RONALD GORSIC Cropix
KOSTUR VELIKOG KLUBA

Dinamovi senatori ostaju na Maksimiru: Kad je bilo najteže, upravo su oni preuzeli najveću odgovornost

Nakon najave iz Maksimira da će većina najiskusnijih igrača i dogodine braniti boje prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 14:13

Prema najavama iz Maksimira, svi bi Dinamovi “senatori” trebali i sljedeće sezone ostati u plavoj svlačionici. Ne bude li, dakako, nekih konkretnih ponuda, u kojima će svoj interes pronaći i klub i iskusni igrači. Najneizvjesnija je situacija s Brunom Petkovićem, koji ima ugovor do ljeta 2025. godine, međutim u tom ugovoru postoji i klauzula da može otići ponudi li neki klub 2,5 milijuna eura na ime odštete. Bude li tako, dođe li takva ponuda, tada će samo Petković odlučivati o svojoj budućnosti.
Među “senatore” ubrajamo još kapetana Ademija, Ristovskog, Theophilea, Mišića i pričuvnog vratara Zagorca.

Sve su to igrači s kojima trener Sergej Jakirović ima poseban odnos, obostrano je povjerenje neograničeno. Što se, uostalom, pokazalo i tijekom sezone, kad su najiskusniji igrači stali uz svoga stratega nakon nekih teških poraza (Sparta, Ballkani, Lokomotiva, PAOK...) i Jakirović to neće nikad zaboraviti.

Nakon sloma protiv Lokomotive u Maksimiru, bilo je jasno da neke Jakirovićeve ideje, utemeljene na bržem protoku lopte i riskantnijoj igri, neće proći, jer jednostavno nema igrače za takav nogomet. Stoga je odmah odustao od daljnjih eksperimenata i prilagodio se stanju u svlačionici, odnosno igru je prilagodio igračima koje ima.

Tada su se postavljali upiti mogu li “senatori” iznijeti zahtjevno proljeće i vratiti radost u Maksimir, ima li u njima još silne energije, želje i “gladi” za pobjedama, uspjesima i trofejima? Odgovor smo dobili prije nekoliko dana, pokazali su plavi “senatori” da su još uvijek moćni i dovoljno kvalitetni da povedu momčad do novih trofeja. Rezultat je uvijek jedino i moguće mjerilo uspješnosti, Jakirović je definitivno pogodio sa svojom vjerom u najiskusnije igrače i sve mu se, kao i klubu u cjelini, vratilo na najbolji mogući način.

Temelj samouvjerenosti

Dinamo je ove sezone odigrao rekordnih 59 utakmica u sezoni, a najviše je puta na travnjaku bio Josip Mišić, nastupio je na 52 utakmice (32 u HNL-u, 16 u Europi, triput u Kupu i jednom u Superkupu). Osmorica su Dinamovih nogometaša odigrala više od dvije trećine utakmica, dakle više od 40 dvoboja, a među njima su, uz Mišića, još dvojica “senatora”. To su Bruno Petković i Stefan Ristovski, obojica su odigrali ukupno 44 utakmice. Petković je upisao 27 nastupa u HNL.u, 13 u Europi, tri u Kupu i jedan u Superkupu. A podsjetimo da je početkom jeseni pauzirao gotovo dva mjeseca zbog ozljede mišića...

Ristovski je, pak, odigrao jednu utakmicu manje od Petkovića u HNL-u, ali i jednu više u Europi. Ostala petorica Plavih, koji su imali više od dvije trećine nastupa u sezoni su Martin Baturina (51 - 32, 15, 3, 1), zatim Dario Špikić (45 - 28, 13, 3, 1), Petar Sučić (43 - 25, 11, 6, 1), Takuro Kaneko (41 - 28, 9, 4) i Gabriel Vidović (40 - 27, 9, 4.)...

- U najvećoj krizi rezultata, kad je Hajduk imao opipljivu bodovnu prednost, u Maksimiru su i dalje vjerovali da će kvaliteta kad-tad doći do izražaja. I čekali su kad će se sve posložiti kako treba i kad će se “otvoriti”. U takvim se, teškim situacijama, osjeti kvaliteta, mirnoća i samopouzdanje, koje se ne može kupiti, niti steći na nekakav umjetni način. Iskustvo donosi sve te vrline, iskustvo prolaženja kroz slične situacije tijekom godina. I u prvenstvenoj završnici ti su “senatori” bili temelj samouvjerenosti cijele momčadi, što se na kraju iskazalo i na igrama i rezultatima - rekao je o toj temi bivši Dinamov nogometaš, Dražen Besek.

Potom je istaknuo:

- Iskusni su igrači dali mirnoću mlađima. Najbolji je primjer Baturina, koji je također tijekom jeseni oscilirao, a na proljeće je bio među najboljim igračima Plavih. Ili Hoxha, na Rujevici je zabio najvrjedniji gol karijere, a sjetimo se kako je izgledao kad je tek došao u Maksimir. No, stariji su ga igrači prihvatili, bodrili su ga, stali su uz njega i Hoxha je shvatio da se od njega traži nešto drugo nego što je radio u Slavenu Belupu i na kraju je za svoj rad i upijanje savjeta bio nagrađen tim pogotkom. Da mu stariji igrači nisu dali potporu kad mu nije išlo, njegov bi put prilagodbe bio znatno duži.

Ti su “senatori” zapravo bili i najveća Dinamova prednost u odnosu na Rijeku, koja je najduže bila suparnik Plavima za naslov?

- Apsolutno! Rijeka to nije imala, nije imala to iskustvo i na kraju se sama “ponudila” Dinamu. Velika se momčad, kao i veliki klub, ne stvaraju u jednome ili u dva prijelazna roka, za to je potrebno vrijeme. Pobjednički se mentalitet gradi i stječe godinama, nema preskakanja stepenica u tom procesu stvaranja igrača i momčadi. A neki to ne shvaćaju. Pa nije li i oko Dinamovih “senatora” bilo dosta polemika? Mnogi bi ih se odrekli samo zbog toga jer su u nekakvim godinama, koje baš i nisu najmlađe, ni perspektivne. Ali, zanemarivalo se to njihovo iskustvo. “Senatori” su igrači koji ne moraju biti u najboljoj formi, ne moraju najviše pretrčati, da bi dali svoj veliki doprinos momčadi u ključnim trenucima. Tada im bogato iskustvo omogućava i najbolje reakcije.
K tome, ti su “senatori”, kad je bilo najteže, stali uz trenera i dali su mu potporu, od klupske su Uprave tražili da trener ostane...

Homogena momčad

- To dovoljno govori o simbiozi unutar plave svlačionice. Naime, trener ne može sam ostvariti zajedništvo u svlačionici. Trener može nametnuti svoja pravila ponašanja, ali za dobro ozračje mora imati “produženu ruku” u igračima. A to su obično najstariji i najiskusniji igrači. Stvorili su homogenu momčad, u toj svlačionici, vidjeli smo, nije bilo nikakvih problema čak ni u najgorim trenucima sezone. A to dovoljno govori o snazi svlačionice, jedinstvu, zajedništvu i odličnom ozračju. A bez toga nema ni uspjeha - smatra Besek.

Svi su senatori vezani ugovornim obvezama s Dinamom. Petkovićev smo ugovor opisali, a sljedećega ljeta ugovori istječu još Theophileu i Ristovskom, dok su Ademi, Mišić i Zagorac “vezani” do ljeta 2026. godine. Iz maksimirskog su kluba već najavili da svi “senatori” ostaju (uz neizvjesnu situaciju s Petkovićem), očekujete li da će i u novoj sezoni trener Jakirović temelje svoje momčadi graditi na njima?

- Svaka velika momčad ima svoj “kostur”, a oni su Dinamov “kostur”. No, iako je normalna komunikacija kluba prema javnosti bila da se kaže kako svi ostaju, nikad se u nogometu ne može nešto apsolutno tvrditi, još manje planirati. Uvijek postoji mogućnost nekakvih ponuda koje je teško odbiti. Nadalje, mnogo će toga ovisiti o treneru i o njegovoj viziji Dinama za novu sezonu. Godinama je već specifično za Dinamo da mora, zbog europskih nastupa i velikog broja utakmica, imati dvije jake momčadi, stoga je jasno da ima prostora za sve “senatore”. E sad, najveći problem može biti njihov ego. Što je igrač stariji, ego je načelno izraženiji. A to je ljudska disciplina koja daje veličinu, ili vas pokazuje malim čovjekom. Onaj igrač koji svoj osobni interes podredi klubu, bit će dugovječan i cijenjen, klub će od njega uvijek moći mnogo dobiti i svojim zatomljenim egom neće raditi ni najmanju štetu. Dinamo je dosad tako funkcionirao, svi su ti “senatori” bili u službi kluba i to maksimirski klub i čini velikim - jasan je Besek.

Kad su debitirali za prvu momčad Dinama

2010. godine

Arijan Ademi

2013. godine

Fran Brodić

2015. godine

Marko Rog

2016. godine

Dino Perić

2017. godine

Danijel Zagorac

2018. godine

Sadegh Moharrami, Bruno Petković, Kevin Theophile-Catherine

2019. godine

Sandro Kulenović

2020. godine

Josip Mišić

2021. godine

Martin Baturina, Marko Bulat, Stefan Ristovski, Dario Špikić

2022. godine

Mahir Emreli, Ivan Nevistić, Boško Šutalo

2023. godine

Maxime Bernauer, Tibor Halilović, Takuro Kaneko, Mauro Perković, Luka Stojković, Petar Sučić, Gabriel Vidović, Moreno Živković

2024. godine

Arber Hoxha, Takuya Ogiwara, Ronael Pierre-Gabriel, Faris Krkalić

Linker
30. svibanj 2024 14:14