MATIJA DJANJESIC Cropix
DARIO ŠIMIĆ ZA SN

Dinamovu skupinu u Ligi prvaka kao da je on sam posložio! ‘Modri bi sve mogli ozbiljno namučiti‘

‘Nevjerojatno kako se pogodilo. Drago mi da je takva grupa, pa to je skoro nemoguće...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 17:36

Dinamovu skupinu u Ligi prvaka kao da je posložio Dario Šimić. U Maksimiru je postao igrač i reprezentativac, prvi put se okušao u elitnom klupskom natjecanju, u Milanu je proveo najznačajnije godine karijere, a i danas je njegov skaut, dok mu u RB Salzburgu igra sin Roko.

"Nije to moja skupina, nego Rokova", nasmijao se Dario.

"Nevjerojatno kako se pogodilo. Drago mi da je takva grupa, pa to je skoro nemoguće..."

Creme de la creme

Kad biste sami birali, biste li jednako izabrali?

"Bih, zašto ne? Meni je lijepo kad međusobno igraju klubovi s kojima sam na neki način povezan. Pogledat ću te utakmice... Neka odmjere snage. Liga prvaka je najveće natjecanje, to su elitni klubovi, to je creme de la creme europskog nogometa. Naravno da su Chelsea, pa onda Milan favoriti, a iza njih RB Salzburg i Dinamo."

To je vaš redoslijed?

"To je po trenutačnom rejtingu, jasno da su ti klubovi u odnosu na Dinamo u blagoj prednosti, ali to ne znači da će takvo biti na kraju stanje na tablici. Uvijek se može nekoga iznenaditi i odigrati dobro. To smo puno puta vidjeli..."

Krenuli smo s Milanom, kojeg Dario oslovljava s “mi” jer tamo ima angažman.

"Milan se digao u zadnje dvije godine, pogotovo osvajanjem scudetta. Momčad je ove sezone još ojačana jer došao je De Ketelaere, a ostala je gotovo cijela ekipa iz prošlog prvenstva. Jedino je otišao Kessie. Godinu dana je iskusnija, trebalo bi biti samo bolje. Prošle sezone je Milan igrao u Ligi prvaka, ali je, nažalost, nesretno i nespretno ispao. Način na koji igramo je dobar, momčad se diže i sigurno je prava."

Što su najveće odlike današnjeg Milana?

"Pa, mi smo osvajači scudetta! To puno govori. Ekipa igra odlično, igra nogomet, igra brzo, napada, obrana je brza, vezni red je moderan, po svim kriterijima Milan je visoka razina."

Zlatan Ibrahimović neće igrati u skupini jer operirano mu je koljeno.

"Vani je šest-sedam mjeseci. Nedostajat će Milanu, ipak se radi o vrhunskom igraču."

Nemoralna ponuda

Najveće zvijezda je Portugalac Rafael Leao, po Transfermarktu je procijenjen na 70 milijuna eura. Zvonimir Boban ga je spomenuo kao potencijalnu svjetsku klasu.

"Promovira se upravo tako. Prošle sezone je bio jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji igrač za osvajanje prvenstva. Među najboljima je na svijetu na svojoj poziciji. Ne bih se iznenadio da netko do kraja prijelaznog roka još pošalje “nemoralnu ponudu”, pa da ode."

Milan danas nije financijski moćan kao nekad, ne može kupovati najskuplje igrače i zato nije na top razini.

"Cijeli talijanski nogomet, u odnosu na engleski, pao je u drugi plan. Ovisno o tome koliko tko ima bogatog vlasnika. Milan je prije tri godine bio u strašnom problemu, međutim, mi se dižemo. Paolo Maldini je zajedno s gazdama napravio pravo remek-djelo. Iz ničega je došao do scudetta u dvije godine. To je svojevrsno čudo. Gotovo cijelu momčad je izmijenio, doveo je nove igrače, a za nešto više, za Europu pogotovo, gdje su izazovi puno teži, trebat će dodatna klasa. Naravno, sanjamo već ove sezone da se nešto značajno može napraviti u Europi, međutim, nisam siguran koliko je to realno. Treba uložiti golem novac, suparnici su otišli daleko, imaju fantastične prihode od televizijskih prava, teško je dostići tu razliku. Ipak, u nogometu se može pobijediti s entuzijazmom, znanjem i voljom. Baš to smo mi učinili u zadnje vrijeme na čelu s Maldinijem."

Ante Rebić je dobro krenuo u sezonu, starter je...

"On bi mogao biti u odnosu na prošlu sezonu naše najveće pojačanje. Ako je suditi po utakmicama na početku. Milanu treba pravi Rebić. Vrhunski je igrač, snaga Milana je da se ne odriče lako svojih igrača, nego iz njih izvlači maksimum."

Što sve na Rebića utječe da nekad bude pravi, a nekad ne?

"Ne bih komentirao ono što ne znam, kažem činjenice, a to je da je puno napravio, da ga jako cijene i da se radi o vrhunskom igraču."

Veliki korak naprijed

Među Crveno-crnima je niz igrača od kojih se očekuje dodatan iskorak kao Bennacer, Tonali, Tomori, Kalulu... ali i rutineri poput Girouda, Kjaera...

"Mnogi su već napravili veliki korak naprijed, od golmana Maignana, Kalulua, Tomorija, Hernandeza, Calabrije, Bennacera, Tonalija... Svi su napredovali i ta momčad ima golemu vrijednost. Je li baš na razini vrha Lige prvaka? Potajno se nadam da može protiv svakoga igrati, ali nećemo preskakati stepenice."

Može li ga Dinamo ugroziti barem u jednoj utakmici i uzeti koji bod?

"Apsolutno. Dinamo bi se trebao nadati da može nešto napraviti u Ligi prvaka. To treba očekivati od sebe. Zato se nogomet i igra. Ne pobjeđuju uvijek momčadi s većim rejtingom. Vidimo samo koliko je Bodo/Glimt namučio Dinamo, iako naš prvak ima puno bolji europski koeficijent. Tako i Dinamo može očekivati da će mučiti RB Salzburg pogotovo, ali i Milan i Chelsea."

Otvoreno do kraja

Kakav je RB Salzburg? U odnosu na prošlu sezonu otišli su bitni igrači.

"Tek sada počinje igrati ozbiljne susrete jer nije morao u kvalifikacije. Otišli su Adeyemi u Borussiju Dortmund, Camara u Monaco, te Aaronson i Kristensen u Leeds United. Puno igrača koje je objektivno teško nadoknaditi. Opet, ima u momčadi i dalje kvalitete. Moramo vidjeti na kojoj je sad razini."

Uvijek su se Dinamo i oni tukli u neizvjesnim ogledima, sad će to biti vezani dvoboji u trećem i četvrtom kolu.

"Tako je. Bilo je podjednako i po rejtingu i po svemu. Dinamo ima nade. Bit će to otvoreno do kraja."

Što kao otac kažete za Roka? Jeste li zadovoljni kako se razvija?

"Prezadovoljan sam. Fenomenalno je krenuo u pripreme. Sad je dva tjedna imao virus, upalu grla, to ga je jako vratilo unatrag. Polako se oporavlja. Borit će se za minute. Ove sezone će biti puno borbe, ali odlično se osjeća, vrlo su zadovoljni s njim. Bila je otvorena opcija posudbe, možda je još do kraja prijelaznog roka moguće da se dogodi. Međutim, Salzburg preferira da ga ostavi u ekipi. Ne znam, vidjet ćemo. Sve je na stolu..."

Roko je prezadovoljan

Radije biste da ode na posudbu kako bi imao sigurniju minutažu?

"Sve su varijante bile u igri, jako ga puno klubova traži i to velikih. Bitno da je zdrav, da polako ulazi, treba biti strpljiv, raditi na sebi i čekati šansu. U super je klubu, izvrsno trenira. I on je prezadovoljan."

U protekloj sezoni je već debitirao u Ligi prvaka. Mateo Kovačić ju je s Chelseajem osvojio 2021. godine, a prije toga triput s Realom.

"Eto, s Chelseajem nemam nikakve veze", smije se Šimić, iako njegov je prijatelj Mario Stanić, s kojim je svojedobno bio u kampanji za predsjednika HNS-a, tamo igrao. I tko zna koliko bismo još niti našli koje ga spajaju...

"Chelsea je prvi favorit skupine. Premda trenutačno ne djeluje da će konkurirati za sam vrh Premier lige. No, godinama su jaka i potentna momčad."

S njima Modri otvaraju 6. rujna na Maksimiru. Kovačić bi i ove sezone trebao biti jedan od glavnih igrača.

"U Chelseaju je potpuno oslobodio svoj talent. Ispunio se."

Luka Sučić je playmaker RB Salzburga. Kako ga vidite?

"On je izvanserijski igrač. Mogao bi igrati vrlo važnu ulogu u sljedećim godinama u hrvatskoj reprezentaciji. Ima tu lijevu nogu, posebnu, s kojom se čovjek rađa. Strašan pregled igre, udarac... Njegovo je mjesto bliže golu da to dođe do izražaja. Mlad je, ako uspije još neke segmente popraviti, mislim da će biti svjetski igrač. Vuče me malo na Aljošu Asanovića, ima neke njegove poteze. S puno igrača sam igrao, ali njegova kreativnost i pregled igre su nesvakidašnji. Nisam to često viđao."

Asanovićevski tip

Govori da mu je uzor Luka Modrić, ali po igri nije mu nalik.

"Ne, on je asanovićevski tip. Nevjerojatno vidi igru."

Dinamo ima Martina Baturinu, a Salzburg ima Luku Sučića, dva mlada Hrvata u čijim su rukama dirigentske palice. Budućnost Vatrenih.

"Bit će zanimljivo vidjeti taj dvoboj", zaključio je Šimić.

Linker
14. svibanj 2024 01:43