Nogometaši Bodo/Glimta

 NTB SCANPIX/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Ntb Scanpix/Alamy/Alamy/Profimedia
SKANDINAVSKA OPASNOST

Dinamu prijeti stroj! Ali, muči ga veliki nedostatak. Insajder: ‘Doma moraju dobiti 2-3 razlike, inače...‘

U zadnjih 7 kola razvalili su sve suparnike, zabili im 32 gola. Bodo frca iz svih cilindara!
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 14:53

Na početku sezone Bodø/Glimt baš i nije briljirao, ali u posljednja dva mjeseca momčad je dohvatila punu formu i sada podsjeća na stroj. Ako će u utorak zadržati tu razinu igre, Dinamo bi se na Aspmyri mogao gadno provesti, jutro nakon nove pobjede norveškog prvaka informira nas sportski tv-komentator Vegard Austlund.

Bodø/Glimt je u petak protutnjao kroz Sarpsborg (4-1) na krilima dvostrukog strijelca Pellegrina, prvog strijelca norveške Eliteserien (17 golova) i sada za vodećim Moldeom zaostaje pet bodova. Kazati da europski suparnik plavih ne zna za poraz u posljednjih sedam utakmica stidljiva je tvrdnja. Vjerniji opis stvarnosti glasio bi – tamo trenutačno frca iz svih cilindara, u navedenih sedam dvoboja Bodø je protivnicima utrpao 32 gola.

>>> VIDEO: POGLEDAJTE GOLOVE IZ DVOBOJA PROTIV SARPSBORGA U PETAK <<<

- U čemu je tajna uspjeha? Za početak Bodø je imao puno sreće s izborom trenera. U prvoj sezoni Kjetila Knutsena (na klupi od studenog 2017., op. n.) momčad je jedva izbjegla ispadanje iz lige. On je prethodno bio pomoćnik u stožeru, ali ubrzo se pokazalo da ima jaku lidersku crtu, da zna kakav nogomet želi igrati i kako pridobiti igrače. Kada danas razgovarate s Bodøvim nogometašima, oni vam kažu da je vrlo lako slijediti njegovu filozofiju. Uvijek se igra 4-3-3, svaki igrač zna sve do posljednjeg detalja o svojoj ulozi na terenu. Žele posjed lopte, dinamiku, otvaranje prostora. Često ta priča završi magijom - objašnjava Austlund.

image

Kjetil Knudsen, trener Bodo/Glimta

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Ako je Knutsen mađioničar, njegov najspektakularnija točka mora biti ta iluzija da je nebitno kako mu se prezivaju igrači. Sve ih uspijeva zamijeniti tako da rezultat ne pati.

- Nakon sezone 2020 kada je osvojio naslov i srušio sve bodovne i golgeterske rekorde norveške lige, Bodø/Glimt je prodao trojicu igrača koji su zajedno zabili gotovo sto golova. Hauge je prodan u Milan, a otišli su i odlični danski igrači Zinkernacgel te Junker. Godinu dana prije prodaje u klubu su već imali plan da ulogu prvog topnika preuzme Erik Botheim i pogodili su s izborom. On je odradio svoj posao i u međuvremenu je prodan u Krasnodar, ali je zbog situacije u Rusiji produžio za Salernitanu.

S norveškim kolegom razgovarao sam u subotu ujutro, u trenutku dok je Bodø osvajao naslovnice sportskih izdanja još jednim krupnim iskorakom. Klub je iskeširao 2,6 milijuna eura za Alberta Grønbæka, 21-godišnjeg veznog igrača danskog AGF Aarhusa.

- Nije običaj da skandinavski klubovi kupuju jedni od drugih za takve iznose. Klub je upravo srušio transferni rekord norveškog nogometa. Procijenili su da je Grønbæk veliki talent u kojeg se isplati investirati, ali ne očekujem da će igrati već protiv Dinama.

Čemu se treba nadati Dinamo u utorak tamo na granici Polarnog kruga?

- Bodø nikada ne podcjenjuje suparnika, budite sigurni da igrači respektiraju Dinamo, ali i da su treneri odradili odličan skauting kao što su ga, recimo, prošle sezone odradili za Celtic, koji je u Norveškoj namjeravao igrati svojim uobičajenim stilom pa je bio pometen s terena. Dinamo treba očekivati ofenzivnog suparnika, koji zna iskoristiti prednost igre na umjetnoj travi. Mislim da su u Bodu svjesni kako u Ligu prvaka mogu ući samo pod uvjetom da prvu utakmicu dobiju sa barem dva gola razlike. U gostima to ipak nije ista momčad, teško može donijeti pobjedu iz Zagreba.

Stadion Aspmyra bit će rasprodan?

Ulaznice su planule za 15 minuta. Bit će popunjeno svih 8500 mjesta.

Linker
25. travanj 2024 08:32