GORAN MEHKEK Cropix
RECEPT HNL TRENERA

‘Dinamu prijeti vrlo ozbiljna momčad, nama su radili velike probleme, evo kako smo ih pobijedili‘

Mogući protivnik Modrih nedavno je poražen od Zagrepčana: ‘Igraju tečno i brzo‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. srpanj 2023. 22:06

Domagoj Vida i AEK nisu Dinamov željeni protivnik, no klub koji je osvojio grčko prvenstvo i Kup nije neprelazna prepreka, ako bi Modri bili pravi, kakvi su proteklih sezona znali biti u Europi. Bude li Dinamo kao s Hajdukom od AEK-a mu prijeti ispadanje.

Otkako su kvalifikacije za Ligu prvaka podijeljene na put prvaka i put neprvaka to je jedan od najtežih, a možda i najteži suparnik na kojeg je Dinamo naletio općenito, a pogotovo u 3. pretkolu. AEK ima novi stadion i sjajnu atmosferu vatrenih, po nekima najluđih navijača u državi, kapacitet od 32.500 mjesta na Agia Sophia stadionu je vrlo često popunjen. Trener je dobro poznati Argentinac Matias Almeyda, renomiran kao igrač, a tek potom kao stručnjak.

Vole se nadigravati

Najbolji igrač je Srbin Mijat Gaćinović, veznjak koji je nekad igrao s Antom Rebićem u Eintrachtu, do njega napadači Levi Garcia, koji je sa 14 golova bio njihov prvi strijelac u ligi protekle sezone, a dodao je i četiri u Kupu, inače s Trinidada, stigao iz izraelskog Beitara 2020. godine za 2,2 milijuna eura, te Argentinac Sergio Araujo, kojeg su za 1,5 milijuna eura doveli iz Las Palmasa 2021. godine. Iako se on jednako ističe po asistencijama kao i golovima, jednog i drugog je imao po sedam u prvenstvu.

image

Domagoj Vida u AEK-u

Giannis Papanikos/Zuma Press/Profimedia

To je momčad koja se voli nadigravati, opasan je i Švicarac Steven Zuber, dobri igrači Orbelin Pineda, Niclas Eliasson...U AEK-u igra i Nordin Amrabat, stariji brat Sofyana Amrabata, jednog od najzapaženijih veznjaka Svjetskog prvenstva u Kataru u dresu Maroka.

Tijekom priprema imali su vrlo uvjerljivih nastupa, jer pobijedili su Šahtar Donjeck 5:0, Antwerp i Volos po 3:0, a minus im je što će 1. kolo domaće lige s Panathinaikosom igrati tek nakon tog 3. pretkola Lige prvaka. Dakle, u Europi će im biti prve službene utakmice. No, postava nije pretrpjela veće promjene, pa se dobro znaju. Međutim, na pripremama, i to na startu 4. srpnja pretrpjeli su poraz od zagrebačke Lokomotive u Nizozemskoj. Radilo se o rezultatu 1:0. Kako su Lokosi dobili pitali smo trenera Silvija Čabraju.

‘Dinamo ima velike šanse‘

- AEK je jako dobra momčad, a mi smo došli do pobjede čvrstom i organiziranom obranom, te pogotkom Mersinaja nakon kornera. AEK igra tečno, brzog protoka lopte, radili su nam velike probleme po krilima, ali znaju odigrati i okomitu loptu kroz sredinu, tražiti prigodu među linijama. Protiv nas su igrali bez 4-5 igrača koji su radili zasebno jer su bili na reprezentativnim akcijama. Niti Vida nije igrao taj susret.

image

Silvijo Čabraja

DAMIR KRAJAC Cropix

Može li Dinamo izbaciti AEK?

- Može. Dinamo je ozbiljna europska ekipa i vjerujem da ima velike šanse. Naravno, prvo treba proći Astanu, što je primaran cilj ovog časa. No, AEK je vrlo ozbiljan protivnik - rekao je Čabraja.

Po transfermarktu Dinamo je jači, vrijedi 110 milijuna eura, a suparnik 57,7 milijuna eura, prvo ime AEK-a je spomenuti Levi Garcia sa sedam milijuna eura. Ovog ljeta otkupili su od Celte Meksikanca Pinedu sa 6,5 milijuna eura, što je klupski rekord. Prije je kod njih igrao sezonu na posudbi. Dinamo i AEK jednom su se susreli u Europi, u sezoni 1964/65. u prvom kolu Kupa pobjednika kupova. Modri su bili bolji. U Ateni su poraženi 2:0, ali su kod kuće dobili 3:0. Zabili su Lamza, Zambata i Jerković.
Ako Dinamo ispadne od Astane ide na par Olimpija Ljubljana - Ludogorec u 3. pretkolu Europske lige.

Linker
05. svibanj 2024 14:36