Joško Gvardiol

 Ronald Goršić/Cropix
BONUSI NA NAPLATI

Dinamu stiže zarada od najmanje 20 milijuna eura, u Maksimiru se nadaju da će biti i veća od toga

Na visoku odštetu može se računati samo ako Dani Olmo potpiše novi ugovor s Leipzigom
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 15:13

Dinamova transfer-križaljka, posve je jasno, ovisi o prodajama, no ne samo iz unutarnjih resursa (Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec, Bruno Petković), već i iz "outsource" izvora. Konkretno, ključ Dinamove financijske fleksibilnosti na tržištu drži ponajviše RB Leipzig.

Nije tajna da u Maksimiru pomno prate situaciju oko svojih bivših igrača Joška Gvardiola i Danija Olma, zbog činjenice kako obojica u ugovoru imaju klauzulu prema kojoj "modrima" pripada 20% od sljedećeg transfera. Prema onome što saznajemo, bliži tome da ovoga ljeta digne ozbiljnu lovu novi/stari hrvatski prvak je na Jošku Gvardiolu nego na Daniju Olmu.

Iako je još zimus praktički bilo dogovoreno kako će 20-godišnji stoper ostati u Leipzigu do ljeta 2024., odnosno Europskog prvenstva, a nakon toga autorizirati prijelaz u nekog velikana za 100 ili više milijuna eura, čini se da će hrvatski reprezentativac već ovoga ljeta biti u izlogu, s cijelom svitom zainteresiranih klubova, koje predvode Manchester City, Liverpool, Chelsea, Real Madrid... Sportbild je u ovotjednom broju objavio kako su finalist ovogodišnje Lige prvaka i RBL već obavili inicijalni razgovor.

Premda RB Leipzig iznimno cijeni mladog stopera, prema informacijama iz Njemačke, ipak bi mogao pristati na rastanak ako netko od interesenata na stol stavi 100 milijuna eura, što će se, kako stvari stoje, i dogoditi, a u tom slučaju na račun zagrebačkog kluba proslijedit će se ozbiljan kapital od 20 milijuna eura. To je, zapravo, nešto na što Dinamova uprava i računa u slaganju novog proračuna te budžeta na ulazne transfere.

Modri navijaju za transfer

Maksimirski vlastodršci, međutim, računali su da će nešto kapnuti i od transfera Danija Olma, no kod njega je ipak specifičnija situacija.

Sjajnom Španjolcu, naime, ugovor istječe sljedećega ljeta, a plan Leipziga je produljiti ugovornu obvezu s 25-godišnjim Kataloncem te ga sljedeće ljeto unovčiti za 50-ak milijuna eura, međutim, Olma već dugo vabi Barcelona, koja bi željela vratiti "odbjeglog sina", s time da igra na kartu besplatnog dolaska sljedećeg ljeta.

image

Dani Olmo

JULIAN MEUSEL/SVEN SIMON/Dpa Picture-alliance Via Afp

Druga je opcija na koju "blaugrana" računa da Olmo odbije novi ugovor, a onda bi ga ovoga ljeta mogla dobiti po "sconto" cijeni od 30-35 milijuna eura. Taj scenarij, prema našim izvorima, priželjkuju i još poneki europski velikani, koji su Olma označili glavnom metom, zbog takvog omjera cijene i kvalitete.

Takav epilog, međutim, Dinamu nikako ne odgovara, jer opcija bonusa od 20% aktivira se tek u slučaju prodaje više od 30 milijuna, dakle "modri" navijaju za transfer sljedećega ljeta, ili što bolju Leipzigovu pregovaračku poziciju te barem 35 milijuna eura odštete, od kojih bi se sedam milijuna prelilo u plavu blagajnu...

Intenzivan zov Barcelone

Daniju Olmu, pritom, sigurno nije svejedno. S jedne strane, vabi ga prva ljubav, s druge, pak, strane RB Leipzig nudi mu rekordnu plaću, čime bi bio u rangu najvećih klupskih zvijezda Nkunkua i Wernera (oko pet milijuna eura godišnje), te takav igrački status sve do ljeta 2024. godine.

Ujedno, Olma, uz Barcelonu, vabe i engleski velikani, a prema navodima njemačkih kolega, i Bayern ga ima u vidu kao jednu od poluga velike rekonstrukcije bavarskog diva. Zbog svega toga, Olmova odluka doista neće biti laka, a ona je važna jer će definirati njegov ulazak u najplodniji dio njegove karijere.

Barcelonin zov prilično je jak i intenzivan, no treba uzeti u obzir kako se "blaugrana" trenutačno nalazi u vrlo kompleksnom razdoblju. Konačno, ove sezone dogodio se bizaran detalj: igračima su prvi put u povijesti kluba kasnile plaće...

Prevedeno, premda se okitila naslovom prvaka, teško je uopće projektirati njenu budućnost, dok poneki zlokobni glasovi kazuju kako neće biti nemoguće ako iz ormara izleti još koji financijski kostur iz prošlosti...

Sve to posljedično utječe na Dinamo i na njegove ljetne planove. Može li se sve poklopiti, doznat ćemo ubrzo.

Linker
20. travanj 2024 08:26