MARKO TODOROV Cropix
LOVA DO KROVA

Dinamu ulazak u Ligu prvaka donosi astronomsku zaradu, neuspjeh protiv Norvežana bio bi strašno skup

Višemilijunski će iznos Dinamu pripasti i od koeficijenta, kojega su Zagrepčani brižno "pumpali"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 12:39

U Maksimiru tvrde kako su plasmanom u doigravanje Lige prvaka ostvarili primarni cilj. Dinamo, naime, ima osiguranih šest europskih utakmica tijekom jeseni. A dvoboji protiv Bodo/Glimta će "modre" usmjeriti prema skupinama Lige prvaka ili Europske lige. Premda je cilj ostvaren, s financijskog aspekta, nije niti približno slično igrati s "velikim dečkima" ili u "utješnom natjecanju". Nastup u Ligi prvaka već u startu donosi – 20 milijuna eura.

Dinamo je ove sezone (kroz dva kvalifikacijska kola) već zaradio 8,6 milijuna: pet za nastup u doigravanju Lige prvaka i 3,6 za plasman u skupinu Europske lige. Višemilijunski će iznos Dinamu pripasti i od koeficijenta, kojega su Zagrepčani posljednjih sezona brižno "pumpali", oko 3 do 3,5 milijuna eura. Prema procjenama, ukoliko hrvatski prvak i ove godine "zaglavi" u Europskoj ligi, maksimirska bi blagajna na kraju sezone, od Uefinih nagrada i honorara mogla biti bogatija za 15-ak milijuna eura. Taj bi iznos bio puno manji da je Dinamo ranije ispao pa u Europsku ligu ušao kroz kvalifikacije tog natjecanja, a ne kroz play-off Lige prvaka.

Primjerice, prošle sezone "modri" su aktivni bili još i tijekom proljetnog dijela. Ispali su od Seville u doigravanju za osminu finala Europske lige, ali su ukupno zaradili 14,880.522 eura. Posljednja Dinamova avantura u Ligi prvaka zbila se u sezoni 2019/20. Premda su "modri", u konkurenciji Manchester Cityja, Atalante i Šahtara, osvojili pet bodova završili su na posljednjem mjestu u skupini. Rezultatski podbačaj maksimirski je klub donekle kompenzirao "hrpom love". Dinamo je te sezone zaprimio od Uefe impresivnih 27,8 milijuna eura.

Dakle, uoči Dinamovih kvalifikacijskih okršaja protiv Bodo/Glimta, matematika je jasna: jednostavnim računskim operacijama zbrajanja i oduzimanja možemo dokučiti da je plasman u Ligu prvaka gotovo dvostruko isplativiji od igranja u Europskoj ligi. Sve navedene brojke vezane su uz Uefu. No, Dinamo bi nešto trebao zaraditi i od vlastitog marketinga, odnosno prodaje ulaznica...

Linker
23. travanj 2024 08:22