Dario Šimić i Igor Bišćan

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
KAKO POSTUPITI?

Dinamu uoči početka sezone prijeti problem! Šimić i Bišćan rade punom parom, ali nisu u ugodnoj situaciji

Ljetni prijelazni rok još nije počeo, ali maksimirske odaje čekaju dani neizvjesnosti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. svibanj 2023. 10:41

U razgovoru s predsjednicom Uprave Dinama, Vlatkom Peras, saznali smo da uopće nije bilo konkretnih razgovora oko odlazaka bilo kojeg Dinamovog igrača. Dakle, ne samo da nije bilo službenih ponuda za, recimo, onu četvoricu toliko spominjanih asova Livakovića, Ivanušeca, Petkovića i Josipa Šutala, nego nije bilo niti ikakvih kontakata s bilo kojim klubovima koji se u medijima provlače kao moguće buduće destinacije plavih zvijezda. Postoje samo određena propitkivanja skauta i menadžera, raspitivanja o cijeni...

Zaključno, Dinamo još nitko ozbiljno nije kontaktirao niti za jedan eventualni izlazni transfer. Što i ne treba biti iznenađujuće, budući da zainteresirani klubovi obično prvo razgovaraju s igračima, njihovim menadžerima...

Konačno, ljetni mercato još nije niti počeo, rano je za bilo kakve konkretnije priče, ima vremena do konca ljetne trgovine, tamo do zadnjeg dana kolovoza. Dinamu bi zapravo i odgovaralo da svi najbolji igrači ostanu u kvalifikacijama za Ligu prvaka jer bi onda plasman u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu bio dohvatljiviji.

Međutim, ima tu jedan problem. Taj se upravo očituje u želji da glavni i krucijalni igrači ostanu do konca ljetnih kvalifikacija. Priča tu postaje malo kontradiktorna. Naime, u plavom domu unisono kazuju:

”Dolazni transferi ovise o odlascima”.

Sve jasno, prije nego što se prodaju neki igrači, neće se kupovati drugi. Ne želi se financijski ugroziti klub, ne želi se ulagati i investirati prije nego se vidi koliko će novca od prodaje uletjeli u blagajnu.

image

Igor Bišćan

GORAN MEHKEK Cropix

Brojna pitanja

Nadalje, kupovati igrače, a ne znati kako će izgledati momčad i tko će sve ostati u rosteru, također nema smisla. Recimo, što će ulagati, primjerice, u Frigana ili Vipotnika, ako će ostati Bruno Petković, a tu su još Josip Drmić, mladić u naletu Fran Topić, ako se s posudbe vrati Sandro Kulenović... Gdje će se s tolikim napadačima? Igor Bišćan nam je u intervjuu kazao da bi ovom Dinamu bilo potrebno još četiri-pet, možda i šest novih igrača, ali kako krenuti u njihovo dovođenje ako se ne zna tko će i kada otići?

Pitanje jest i tko će se od svih onih silnih igrača, njih 25 koji su na posudbi, vratiti pod okrilje maksimirske svlačionice. Sa svih strana nam stižu informacije da Dario Šimić i Igor Bišćan u kooperaciji rade “sve u šesnaest”, ali definitivno se ne nalaze u baš komfornoj situaciji. Jer, opet se vraćamo na jednu izjavu predsjednice Vlatke Peras...

”Dinamo se neće razbacivati novcem”.

Nekako nam se čini da je plavi klub u nekakvoj pat poziciji kad se radi o transfernoj politici. Kako komunicirati dolaske kad se o odlascima baš ništa ne zna? Pa, zbog toga su i svi preliminarni razgovori oko možebitnih dolazaka Frigana, Vipotnika, Kačavende, Stojkovića, Barišića, kao i u ponedjeljak oko Monsefa Bakrara, zapravo samo ćaskanje uz kavicu. Da, kao što su Sportske novosti objavile, pojavilo se novo ime u Dinamovoj križaljci, to je napadač Istre 1961, ove sezone jako dobri Bakrar. Delegacija Puljana bila je u Maksimiru, ali priča je bila posve ista kao kad je Maksimir posjetio Rijekin prvi čovjek Damir Mišković u vezi s Friganom ili Lokomotivin direktor Božidar Šikić kad se radi o Kačavendi i Stojkoviću. Ona glasi:

”Zasad ništa od toga, čujemo se po potrebi”.

Ili, drugim riječima, previše novaca tražite...

Bolje da je drukčije

U plavom domu primaju se, dakle, razne delegacije kad se radi o ulaznim transferima, Dinamo svima širom otvara vrata, ali ih i zatvara kad se počinje govoriti o ciframa. Sve to pišemo iz razloga da je zaista posve neizvjesno u kakvom će se rosteru pojaviti Dinamo na početku priprema 19. lipnja, s kojom će momčadi krenuti sedam dana kasnije na Brdo kod Kranja, u kamp slovenske nogometne reprezentacije, gdje će nastaviti pripremno razdoblje.

Osim što neće biti reprezentativaca A i mlade U-21 selekcije, očito neće biti niti novih lica jer se po klupskom načelu “prvo prodaja, a onda kupnja” nitko neće pojaviti kao prinova ili pojačanje. Igor Bišćan će na pripremama morati raditi s onime što ima, te će mu glavni zadatak biti poboljšati trenutačnu momčad. A tek nakon toga će se vidjeti kako će se stvari odvijati. Za pretpostaviti je ipak da će se netko od najvećih zvijezda prodati, pa će se onda krenuti prema onima koje se želi dovesti.

Bilo bi bolje da je drukčije, ali stvari zasad jednostavno tako stoje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:36