DAMIR SENCAR Afp
USUSRET MONACU

‘Div iz Žminja‘ objasnio zašto Dinamu ne leže Francuzi: ‘Od dvojice igrača Modrih očekujem da potegnu‘

‘U ovakvim utakmicama potrebna je ekstremna taktička disciplina, a to i očekujem od ovog Dinama‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 02. listopad 2024. 06:21

Ha, kako se ne bih sjećao? Jeličić je ubacio iz kornera, a ja sam zabio glavom. Iako mi je to tada bio najdraži pogodak u karijeri, zna se što je uslijedilo u uzvratu - s daškom gorčine govori nam Igor Pamić, dok evocira uspomene na rujan 1994. godine i pobjedu protiv Auxerrea (3-1) u Kupu pobjednika kupova, koja se - i 30 godina kasnije - pamti kao zadnji (službeni) trijumf "modrih" protiv francuske momčadi.

- Ostao je žal, naravno. Nismo smjeli igrati Europu nakon te utakmice, a igrali smo prvenstvo ‘reda radi‘. Promašili smo i kazneni udarac u prvom poluvremenu, na meni je bio dosuđen, a u uzvratu smo igrali jako dobro, ali, da budem iskren, sjećam se i katastrofalnog suđenja - kaže nam "Div iz Žminja".

image
ROBERT FAJT Cropix

Iako je Dinamo slavio protiv Francuza u četiri prijateljske utakmice od 2000. godine - tri protiv Auxerrea i jednom protiv Sochauxa - službena "suša" protiv Francuza traje više od tri desetljeća, ali Dinamo u srijedu ima novu "meč-loptu" za arhiviranje crne serije.

- Je li vrijeme za prekid niza? Kako nije? Ha, ha… Međutim, nije bilo ni toliko puno utakmica s francuskim klubovima, možda je to nerealna slika, ali vjerujem da se može prekinuti taj niz.

Osim što je jednu sezonu proveo u Francuskoj, u Sochauxu, Pamić je u Grazeru dijelio svlačionicu s Adijem Hütterom, trenerom Monaca, a 2002. zajedno su proslavili osvajanje austrijskog Kupa.

- Bio je fantastičan igrač. Pravi fakin. Bio je i reprezentativac Austrije, a danas je izrastao u odličnog trenera i momčad mu igra dosta atraktivan nogomet. U odnosu na početak trenerske karijere, jako je taktički napredovao, naučio je igrati i na rezultat, ne samo ‘za gol više‘. Monaco će sigurno biti ofenzivno orijentiran u Maksimiru, sigurno će napasti Dinamo.

image
DAMIR SENCAR Afp

Od Marseillea 1969., preko Auxerrea, Rennesa i PSG-a, pa sve do Lyona 2017., "modrima" tradicionalno nisu ležali ogledi s francuskim klubovima, protiv kojih se službene pobjede mogu nabrojati na prste jedne ruke. Koji je razlog?

- Jednostavno nam ne leže. Vrlo je jednostavno. To su puno dinamičnije momčadi od hrvatskih, uvijek se teško boriti s njima, s takvim, jakim ritmom. U ovakvim utakmicama potrebno je imati ekstremnu taktičku disciplinu, a to i očekujem od ovog Dinama s Nenadom Bjelicom. Potrebno je i veliko strpljenje. Dinamo ima puno kvalitete, naročito u ofenzivnom dijelu, tako da ova momčad nije bez šansi u srijedu. No, moram priznati, Monaco ima dosta motoričnih i brzih igrača, koje nije nimalo jednostavno čuvati i pratiti.

U onom zadnjem, najsvježijem trijumfu protiv Auxerrea iz prošlog stoljeća, posljednji pogodak zabio je naš sugovornik, tadašnji "plavi devet", a prije njega zabijali su Joško Jeličić i Zvonimir Soldo, dok Igor Cvitanović nije uspio iskoristiti udarac s bijele točke. Pamića smo, pak, pitali tko bi u srijedu mogli biti novi Dinamovi "Jeličići, Solde i Pamići"? Tko bi mogao nokautirati Monaco?

- Nek‘ bude bilo tko, samo da bude pobjeda. Naravno, osobno uvijek očekujem da tu ‘potegne‘ ekstra kvaliteta u napadačkoj liniji, tu prvenstveno mislim na dva klasna igrača, na Baturinu i Petkovića. Bio bih sretan i da zabije netko od koga se ne očekuje, ali da tri boda ostanu u Maksimiru - zaključio je Igor Pamić.

Linker
02. listopad 2024 12:54