Navijači Bodo Glimta

 ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
OPASAN SUPARNIK

Dobar ždrijeb za Dinamo? Modri bi mogli igrati protiv kluba kojeg pamtimo kao najveću europsku senzaciju

Posebno je odjeknula jedna njihova utakmica protiv Mourinhove Rome, a nastradao je i Celtic
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 15:34

Norveški Bodo Glimt ili litavski Žalgiris bit će suparnici Dinama u play-offu Lige prvaka ili Europske lige, ako Čačićeva momčad preskoči ili pak izgubi od bugarskog Ludogoreca. Dakle, čeka je pobjednik ili poraženi iz istog para. Jedina je razlika što će prvi susret play-offa Lige prvaka igrati u gostima, a play-offa Europske lige u Maksimiru.

Dobar ždrijeb u Nyonu, sreća? Ma stvarno? U redu, litavski Žalgiris uistinu djeluje kao dobar ždrijeb, ali Norvežani to svakako nisu. Pamtimo ih kao najveću europsku senzaciju. Prošle sezone izborili su plasman u četvrtfinale Konferencijske lige ukupnom pobjedom na favoritom AZ-om. Doma su pobijedili s 2:1, u gostima izgubili istim rezultatom, ali onda su zabili u produžecima. U polufinalu ih je izbacila Roma Josea Mourinha (1:2, 4:0). Tako je klub iz Boda, grada od 50 tisuća stanovnika u sjevernom dijelu Norveške, prošle sezone postao prvi klub iz svoje zemlje u četvrtfinalu jednog europskog natjecanja nakon 23 godine, kada je to napravila Valerenga u Kupu pobjednika kupova. Ranije su isti uspjeh ostvarila još tri kluba - Rosenborg, Lynn i Brann.

image

Slavlje igrača Bodo Glimta

ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

A prije tog četvrtfinala skupinu Konferencijske lige je prošao bez poraza, s tri pobjede i tri remija. Bio je drugi u skupini, a posebno je odjeknulo deklasiranje Mourinhove Rome, koju je u Bodu pobijedio čak 6:1. U osmini finala je nastradao Celtic s ukupnih 5:1. Prije šest godina Bodo Glimt je još igrao drugu ligu. U prvu ligu su se vratili 2018. i završili tek na 11. mjestu. Dvije godine kasnije, iz sezone u koju su ušli kao klub s tek desetim budžetom Norveške, izašli su kao prvaci države s velikih 19 bodova prednosti nad financijski znatno moćnijim Moldeom. Naslov su obranili i iduće sezone unatoč tome što iz godine u godinu prodaju najbolje igrače, a i aktualni su prvaci Norveške. Zanimljivo, lani je samo poljska Legia slavila u Norveškoj (3:2) u prvom pretkolu Lige prvaka, nakon toga Bodo Glimt je skupio devet pobjeda, padali su redom Valur, Priština, Žalgiris, Roma, Zorja, CSKA Sofija, Celtic, AZ i opet Roma, a nastavili su Norvežani pobjednički niz i ove sezone. U prva dva pretkola na svom su terenu pobijedili Klasvik i Linfield, s time da su Sjeverni Irci teško stradali, bilo je 8:0. Ovog trenutka su treći na ljestvici norveškog prvenstva iz Moldea i Lilleströma.

Žalgiris je, pak, ove sezone već ispisao povijest, prvi je litavski klub koji će igrati u nekoj od europskih skupina, osigurali su Litavci barem Konferencijsku ligu. Klub je to za koji igraju trojica Hrvata, Petar Mamić i Josip Tadić bivši su igrači Dinama, tu je i vratar Tomislav Duka.

Modrima, koji su bili nositelji, osim ovog norveško-litavskog para nudio se u ždrijebu turski Trabzonspor, te pobjednici dvoboja Qarabaq-Ferencvaros, odnosno Maccabi Haifa-Apollon

Linker
23. travanj 2024 17:45