RONALD GORSIC Cropix
OMILJENI LIK U SVLAČIONICI

Dobri duh Dinama uzeo je deset trofeja, srušio prokletstvo i sedam godina čekao na svoj trenutak

Kuriozitet je da njegova trenutačna vrijednost na Transfermarktu iznosi tek 100.000 eura
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. studeni 2023. 06:05

U jednom izvješću s nedjeljne utakmice između Dinama i Osijeka (2-1) stoji komentar: "Zagorac je cijelu utakmicu spašavao Dinamo, a onda je u 90. minuti Vidović spasio njega". To je i najprecizniji sukus maksimirskih zbivanja. Vratar Dinama doista je bio među najzaslužnijima što je njegova momčad imala rezultatsku prednost (1-0), a onda je jednim nepotrebnim istrčavanjem u 75. minuti poništio sav pozitivan učinak. Srećom za njega, Vidovićev gol donekle je potisnuo rasprave o dovođenju novog vratara.

Strpljen, spašen

Međutim, ako "zagrebemo malo ispod površine", shvatit ćemo da se nije dogodilo ništa neočekivano. Danijel Zagorac neosporno je vrlo dobar vratar (u kontekstu HNL-a), ali njegov dugogodišnji status pričuve, bez natjecateljskog podražaja, sada dolazi - na naplatu.

Neformalno, za prvog vratara Dinamove momčadi imenovan je prije mjesec dana (postao je standardan od utakmice s Lokomotivom, 27. listopada). No, Zagorac je u Maksimiru već sedam godina! Prvi ugovor potpisao je 11. srpnja 2016. Doveden je iz Splita, kao alternacija Dominiku Livakoviću.

Iako je šest godina mlađi, Livakovića je maksimirska struka proglasila prvim vratarom, odnosno klupskim projektom. Zagorac je svjesno prihvatio ponuđeni status, i praktički se godinama saživio s epizodnom ulogom pričuvnog vratara. Štoviše, potpisao je 2021. novi ugovor s Dinamom (do 2026.), premda je klub u međuvremenu angažirao Ivana Nevistića, a Livaković još nije otišao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Zanimljiv je podatak da trenutačna vrijednost Danijela Zagorca na Transfermarktu iznosi 100.000 eura!? Prema spomenutom portalu, trenutačno prvi vratar Dinama prema vrijednosti uvjerljivo je na dnu HNL-ovih čuvara mreže. Iako je Transfermarkt često zanimljiv zbog relevantnih informacija i procjena, navedeni podatak nikako ne možemo smatrati realnom prosudbom Zagorčevih vratarskih vrijednosti. Prvi vratar Dinama zasigurno nije najlošiji čuvar mreže u HNL-u. No, očigledno na spomenutoj platformi algoritmi imaju "mentalni sklop" nogometnih menadžera. S 36 godina Zagorac nije potencijal zanimljiv nogometnom tržištu, i stoga mu cijena strmoglavo pada.

Kratko u Lokomotivi

Nakon dolaska u Dinamo, Zagorac je odmah proslijeđen na posudbu u Lokomotivu. Za klub s Kajzerice branio je 23 utakmice (i primio 33 gola). Tada je 29-godišnji Zagorac i posljednji put imao status prvog i standardnog vratara (a na Transfermarktu dosegao je najveću vrijednost u karijeri - 850.000 eura).

No, već u zimskom prijelaznom roku (2017.) vraćen je u Maksimir, jer je Livaković imao "kriznih trenutaka". U nastavku sezone Zagorac je čuvao Dinamovu mrežu u sedam utakmica (i primio osam golova). Maksimirski je klub, međutim, te godine u hrvatskom nogometu imao status prve pratilje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dvostruku krunu (prvenstvo i Kup) odnijela je Rijeka! Danijel Zagorac, omiljeni je lik u "modroj" svlačionici.

Svi njegovi suigrači, koji su u proteklih sedam godina prodefilirali kroz Dinamovu povijest, potvrdit će sugovorniku da je Zagi - "dobri duh maksimirske svlačionice". Na upit nekog znatiželjnog novinara - zašto se nikada nije okušao u inozemstvu, 36-godišnji Drnišanin duhovito će konstatirati da je njemu i Maksimir - inozemstvo.

Uglavnom u Kupu - dosad

U sedam godina, koliko je "na privremenom radu" u Zagrebu, Zagorac je s Dinamom osvojio deset trofeja - šest prvenstava, dva Kupa i dva Superkupa. Sudjelovao je i u rušenju znamenitog Dinamovog prokletstva (49 godina bez "europskog proljeća"). Upravo te sezone (2018./19.) Zagorac je i najviše branio. Tadašnji je trener Nenad Bjelica uspješno rotirao sastav i balansirao s vratarima, a Dinamo je igrao i osminu finala Europske lige (eliminirala ga je Benfica nakon produžetaka). Livaković je branio 35 (primio 21 gol), a Zagorac 22 utakmice (14 golova). U podosta utakmica Livi i Zagi imali su status kapetana momčadi.

Potom je uslijedilo nekoliko "mršavih sezona", u kojima je Zagorac sve rjeđe dobivao priliku: 12 utakmica (2019./20.), osam (2020./21.), šest (2021./22.), dvije (2022./23.). Većinom su to bile manje zahtjevne utakmice - u natjecanju Kupa.

"Problemi" za Zagorca počeli su odlaskom Livakovića u Fenerbahče. Na audiciji za prvog vratara Ivan Nevistić branio je 12 utakmica, a Zagorac sedam. Doimalo se da nijedan nije stekao standardnu poziciju, a onda je krajem listopada trener Sergej Jakirović prelomio - u korist Zagorca. No, spekulacije oko angažmana novog čuvara mreže kontinuirano su prisutne. Posljednja se pojavila na dan utakmice Dinama i Osijeka. Rumunjski su mediji objavili kako Dinamo želi njihovog reprezentativnog vratara Horatija Moldovana.

- Nikada nisam čuo za tog golmana - kratko je Jakirović prokomentirao "senzaciju".

Usput je prisnažio kako Zagorcu pozicija nije uzdrmana. Iako je u 75. minuti utakmice s Osijekom Zagi otišao - na kavu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 05:50