MATIJA DJANJESIC Cropix
PROTIVNICI MODRIH

‘Dobri su, ali ne mislim da su baš nešto bolji od Dinama! Glavne zvijezde su im Hrvat i Slovenac‘

‘Klub je posložen, posljednjih godina njeguju vrlo ofenzivni stil igre s tim karakterističnim gegenpressingom‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. kolovoz 2022. 16:25

Nikola Jurčević (55) legenda je kluba iz Salzburga. Najbolji strijelac prvog prvenstva Austrije, koji je klub osvojio 1994. godine pod vodstvom Otta Barića pod imenom Austria Salzburg.

- Uzeli smo dva prvenstva, igrali finale Kupa UEFA, dvaput smo bili viceprvaci, igrali Ligu prvaka. Lijepe me uspomene vežu uz taj grad i to vrijeme - sjeća se Jurčević, izdanak nogometne škole zagrebačkog Dinama, čiji je član bio 80-ih godina prošlog stoljeća, a bio je i trener maksimirskog kluba od 2003. do 2004. godine (kasnije i 2018.). Nakon Dinama, na početku trenerske karijere vodio je i Salzburg.

- Odličan ždrijeb za Dinamo, skoro idealan. Dva kluba svjetske reputacije, garantirani spektakli, s time da Milan kvalitetom ipak nije dio samog europskog vrha. Tu je i treći, najvažniji bubanj za Dinamo. Mislim da Dinamo protiv RB Salzburga ima veliku šansu - kaže Jurčević i objašnjava:

- Klub je stvarno posložen, posljednjih nekoliko godina njeguju vrlo ofenzivni stil igre s tim karakterističnim gegenpressingom. No Salzburg i prodaje velik broj igrača, tako da ipak nije na razini iz prošlih sezona. Dobri su, ali ne mislim da su baš nešto bolji od Dinama.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Prodao je RB Salzburg ovog ljeta igrače za više od 90 milijuna eura, Aaronson i Kristensen otišli su u Leeds za bivšim trenerom Marschom, Adeyemi je u Borussiji Dortmund, Camara u Monacu...

- Poveznica RB Salzburga i Dinama je što su dominantni u svojim državama, a i filozofija funkcioniranja - razvijaju mlade i onda ih prodaju za jako velike cifre. Salzburg ima strašan budžet, dvostruko, trostruko veći od ostalih klubova u Austriji, što se vidi i na rezultatima. I nevjerojatno su mladi, s prosjekom godina ispod 22 godine, imaju tek pokojeg starijeg igrača kako bi im donio iskustvo. No, kažem, izgubili su na kvaliteti, neke igrače nije lako nadoknaditi. Dinamo ima realnu priliku, može se nadati osvajanju trećeg mjesta i novom prezimljavanju u Europi.

Kakva je filozofija igre Salzburga?

- Ista kao i filozofija same tvrtke Red Bull. Igraju napadački, agresivni nogomet, pun tempa. Njih ne zanima monotonija u igri, igraju nogomet budućnosti. Glavne zvijezde su im Benjamin Šeško, koji je već prodan u RB Leipzig, ali će ostati još ovu sezonu, te Luka Sučić, za kojeg mislim da je sljedeća Salzburgova meta za unosan transfer. Još godinu-dvije i Sučić će biti prodan za velik novac. Ne zaboravimo i na Roka Šimića, koji će sve više participirati u utakmicama prve momčadi - zaključio je Jurčević.

Linker
19. travanj 2024 08:28