Mauro Perković (desno)

 RONALD GORSIC Cropix
IPAK JE NA POPISU

‘Dolazak u Dinamo za mene je bio vrhunski potez! A sad idemo na Euro po medalju i Olimpijske igre‘

Mauro Perković, mladi Dinamov U-21 reprezentativac dobio je naknadni poziv izbornika Skočića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2023. 17:37

Mauro Perković (20) stigao je iz Istre 1961 u transferu vrijednom dva milijuna eura, debitirao je u plavom dresu 19. veljače na Dinamovom gostovanju u Varaždinu kad je ušao u igru posljednjih desetak minuta umjesto Dine Perića. U slijedećem kolu u onoj velikoj pobjedi Modrih nad Majstorom s mora od 4:0, bivši trener Ante Čačić mu je ukazao povjerenje nešto manje od deset minuta, a onda je dvije utakmice HNL-a (Osijek 1:1 i Šibenik 1:2) prosjedio na klupi za pričuve. Svih devedeset minuta odigrao je u porazu (0:1) protiv Istre 1961 u Puli, a onda se u Čačićevom mandatu više nije pojavio u momčadi kad se radi o prvenstvu. Međutim, po nesreću za Maura, opet je igrao svih devedeset minuta u Krešimirovom gradu, kad je Dinamo senzacionalno ispao u polufinalu kupa od Šibenika.

Za mladog stopera je svanulo kad je kao trener stigao Igor Bišćan, odigrao je pet utakmica svih devedeset minuta (Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra 1961, Varaždin, Hajduk), ali nakon toga je nestao iz kadra udarnog sastava, do konca HNL-a, Bišćan ga više nije koristio u ogledima s Osijekom, Šibenikom, Rijekom i Goricom.

A onda je stiglo poprilično iznenađenje, a za njega svakako neugodan šok. Na onoj prvoj, preliminarnoj listi izbornika U-21 selekcije Dragana Skočića za Europsko prvenstvo u Rumunjskoj i Gruziji, nije se pojavilo njegovo ime, iako je na prijašnjoj akciji mlade vrste u prijateljskim ogledima s Izraelom i Engleskom bio u rosteru bivšeg izbornika mladih, a sadašnjeg trenera Dinama Igora Bišćana. Ipak, u ponedjeljak je Skočić tu listu nadopunio s nekim imenima, ovoga puta Mauro se pojavio na popisu igrača koji u utorak kreću na pripreme u Medulin.

- Evo, na zadnjem sam danu odmora, sutra kreće sve po starom, idem s mladom reprezentacijom na pripreme u Medulin. Idemo na Euro, mlad sam, ne treba meni puno odmora - kazao nam je Perković na startu razgovora.

image


DAMIR KRAJAC Cropix

Podsjetili smo ga da se ne zna hoće li otići na Europsko prvenstvo, jer se lista s putnicima mora predati na adresu UEFA-e 14. lipnja. Sa Skočićevog popisa od 28 igrača otpast će petorica. Znači, još nije siguran...

- Točno, ne mogu biti siguran da idem na Euro, ali nadam se da ću biti među putnicima, da ću na pripremama čekirati kartu za Bukurešt. Moram se izboriti za svoju poziciju u avionu za Rumunjsku, ali navikao sam na to, uvijek sam se borio. Uvijek i svuda se moraš boriti za svoju poziciju, tako je to u nogometu, ništa ne pada s neba. Spreman sam za tu borbu i nadam se zaista da ću biti na Europskom prvenstvu, velika mi je to želja.

Pitamo ga je li bi zabrinut za svoju poziciju i status u mladoj reprezentaciji kad se nije našao na onoj prvoj preliminarnoj listi Dragana Skočića?

- Iskreno, nadao sam se pozivu Dragana Skočića. Stvari su vodile prema tome. Bio sam prije toga na svakom okupljanju mlade reprezentacije, pa sam bio malo razočaran kad sam vidio tu preliminarnu listu bez mog imena. Ali svi treneri i izbornici imaju svoja razmišljanja, ali moje razočaranje nije trajalo dugo, jer sam sad u ‘drugom krugu‘ dobio poziv za reprezentaciju, sad se mogu pokazati, sve je na meni. Znači da me izbornik vidi i zato sam sretan. A sad moram dokazati da zaslužujem biti na konačnoj listi za Europsko prvenstvo.

Kakva su očekivanja od Europskog prvenstva?

- Naša skupina je jaka, ali i mi smo jaki! Prvi nam je cilj proći skupinu, a onda ćemo vidjeti što dalje. Držim da imamo kvalitetu da preskočimo skupinu s Ukrajinom, Španjolskom i Rumunjskom.

Onda je malo zastao, pa kazao...

- Znate, mislim da možemo na Europskom prvenstvu osvojiti medalju i plasirati se na Olimpijske igre! Bio bi to vrhunac. Moramo svi tako gledati, moramo svi imati visoke ciljeve kako bi ih ostvarili.

Malo smo se prebacili na Dinamo. U plavom domu imao je zanimljivu priču, onu o kojoj smo pisali u uvodu. Nakon što je kod Bišćana bio nezamjenjiva karika u prvih pet utakmica njegova mandata, bio je izvan scene na posljednje četiri utakmice. Kako je to doživio?

- Pa, sigurno da mi nije bilo lako, naravno da kao igrač želim igrati svaku utakmicu. Ali, opet, igrao sam pet utakmica u kojima smo matematički osvojili naslov prvaka, tako da sam bio pozitivan i sretan zbog toga. Trudio sam se na treninzima i bio sam spreman u slučaju da me je trener trebao.

Mauro Perković je stoper, međutim u plavom domu je korišten na poziciji lijevog beka. Vidi li se na lijevom boku ili...?

- Prirodnije mi je kad igram na poziciji stopera. Cijelu dosadašnju karijeru proveo sam na stoperskoj poziciji, tu sam naučio igrati. Međutim, mogu igrati na beku i zaista se i na toj poziciji dobro osjećam. Ali ako bih mogao biirati, izabrao bih poziciju stopera. Pa iz Istre sam i stigao u Dinamo kao stoper. Na stoperu sam navikao igrati, pohvatao sve mehanizme. Pozicija na beku mi je nova, trebat će mi malo vremena kako bih pohvatao sve što treba pohvatati.

Dobro, tko zna, možda se i vratite na poziciju stopera?

- A da, ne mogu znati... No, što god trener tražio od mene, to ću odigrati.

Posebno se osvrnuo na završetak sezone i sjajno slavlje u Maksimiru, spektakularnu proslavu titule.

- Zaista sam uživao u svakom trenutku naše šampionske proslave. Svi su uživali, bilo je to nešto nezaboravno. Dolazak u Dinamo za mene je bio vrhunski potez. Znam da ću Dinamu napredovati u karijeri, da će biti još velikih rezultata u slavlja - zaključio je Perković.

Linker
13. travanj 2024 20:15