RONALD GORSIC Cropix
‘RAZBIJTE GADOVE!‘

‘Dolazimo u Atenu. Bez šaka, samo s noževima...‘: Rat je počeo već na društvenim mrežama, imamo i fotografije

Naznake da će do kretanja navijača ipak doći mogle su se na društvenim mrežama iščitati već danima
Piše: SNObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 21:09

Ubojstvo 29-godišnjeg simpatizera AEK-a Michalisa Katsourisa nakon divljanja Dinamovih navijača u ponedjeljak navečer šokiralo je ne samo Grčku nego i cijeli svijet.

Oko 200 Hrvata uspjelo je provući se u Atenu usprkos zabrani dolaska gostujućih navijača koju je propisala UEFA i unatoč tome što su nadležne službe o svemu bile obaviještene.

Naznake da će do kretanja navijača ipak doći mogle su se na društvenim mrežama iščitati već danima prije predviđenog susreta.

Na stranici poznatoj po navijačkim temama i glorificiranju huliganskih napada objavljeno je da je 8. kolovoza na rasporedu utakmica između AEK-a i zagrebačkog Dinama, dok je za dan kasnije predviđena i utakmica između Panathinaikosa i Marseillea.

Činjenica da su Dinamovi Bad Blue Boysi u bliskim odnosima s onima iz Panathinaikosa (frakcija Gate 13), a da je identičan odnos i navijača AEK-a s onima iz Marseillea, zabrinula je sve osim onih najvažnijih - grčke policije.

Iako dokumenti dokazuju da su dobili točne informacije od nadležnih službi, oni nisu poduzeli ništa, što je rezultiralo divljačkim incidentima i ubojstvom 29-godišnjaka.

Sve se to nadovezalo na ono što su navijači Dinama, ali i navijači grčkih momčadi, danima pisali na internetu. Simptomatično je da je krvavi sukob zapravo bio najavljen jer su postojale opetovane poruke da oni koji stignu u Atenu trebaju imati "samo noževe"!

image
SCREENSHOT
image
SCREENSHOT

- Isti dan igraju Panathinaikos i Marseille u Ateni - stoji u jednom od komentara.

- Nije isti dan, mi igramo protiv Marseillea 9. kolovoza - odgovara pristalica Panathinaikosa.

- Igraju dan nakon - nadovezuje se treći.

- Bit će dobra večer u Ateni - komentira četvrti.

U nekoj drugoj raspravi javljale su se slične objave:

- Dolazimo u Atenu.

- Obje će se utakmice igrati bez prisustva navijača. Pročitao sam jučer u hrvatskim medijima.

- Vrlo zanimljivi dvoboji.

- I neće to biti borba šakama. Samo noževima!!!

- Razbijte gadove. Je*eš Zagreb...

- Zadnji put kad su BBB-i došli u Atenu, tri dana su sijali paniku s navijačima Panathinaikosa (Gate 13) blizu njihova stadiona, kada su u centar pristigli navijači Olympiakosa zajedno s Delijama. Vidjet ćemo što će biti sada. - ovako je izgledala samo jedna od rasprava na društvenim mrežama.

A što se dalje događalo, ostat će upamćeno kao jedan od najvećih tragičnih nereda na ovim prostorima.

Linker
04. svibanj 2024 06:49