DAMIR KRAJAC Cropix
IMPERATIV ZA MODRE

Dosad smo gledali jednu ‘plavu musaku‘! Možemo se samo nadati da će Čačić ovog puta biti ‘profesor Baltazar‘

Zagrepčani nakon maksimirskog remija sa Skopljancima traže trijumf i promociju u iduću rundu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2022. 12:51

Škupi, momčad Goce Sedloskog, prvak Sjeverne Makedonije, sigurno nema "nogometni crni pojas" da bi danas u Skoplju nokautirala Dinamo. Imala je dva "lucky puncha" u Maksimiru, ali Modri su bolji, jači, kvalitetniji, tu nema nikakve dvojbe. Kad ih Čačićeva momčad ne bi prošla, to bi značilo da Dinamo pripada trećem nogometnom svijetu, da nema šanse tražiti ulazak u nogometnu elitu. Ako se već "zblesirao" prošli utorak, ovog današnjeg kreće u lov na 20 milijuna eura.

Toliko bi, naime, vrijedio ulazak u Ligu prvaka, o kojem se u maksimirskim hodnicima nekad glasnije, a nekad tiše, šapuće kao o glavnom klupskom cilju. Ova momčad, koja se itekako osnažila u prijelaznom roku, koja ima široki i kvalitetni roster, trebala bi pobjeđivati u Ligi prvaka, a kamoli ne u 2. pretkolu protiv momčadi koja je miljama kvalitativno daleko od nje. Zato se nadamo da danas u Skoplju neće biti blamaže, da će Dinamo ostati na kvalitetnoj nogometnoj karti Europe, da se neće "gombati" u potrazi za Europskom ligom preko tamo nekog Shamrock Roversa... U Maksimiru se vole hvaliti da su najjači na ovim prostorima u sportskom, organizacijskom i financijskom smislu, ali ne treba se oslanjati na tradiciju, reputaciju valja dokazati, večeras im je prilika za to.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Čačić na lageru ima ogroman broj kvalitetnih igrača koje treba pokazati Europi, kojima bezgranično vjeruje, današnja utakmica je za njega najveći test i iskušenje. Danas ćemo doznati hoće li znati izabrati prave dečke za okršaj s onima Goce Sedloskog, odgovaraju li europskim kriterijima više razine ili su njihovi limiti omeđeni granicama HNL-a, odnosno, pretkolima europskih natjecanja.

Kakav bi Dinamo večeras trebali vidjeti u Skoplju? Ove sezone smo dosad u ove četiri utakmice uglavnom gledali "plavu musaku". Bilo je tu svega i svačega. Prvo loše, pa onda jako dobro drugo poluvrijeme protiv Hajduka u Superkupu, katastrofalan ulazak u utakmicu, pa onda veliki preokret protiv Lokomotive, ispod svakog kriterija predstavu protiv Škupija i jako dobru igru u Koprivnici protiv Slaven Belupa. Nakon svih tih predstava teško je donijeti neki adekvatni zaključak kako bi to trebalo izgledati danas. Možemo se samo nadati da će Čačić biti "profesor Baltazar", da će pronaći formulu koja će u konačnici značiti Dinamovu pobjedu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Uvjerljiva pobjeda u Koprivnici svakako je dobar znak, ako im je toga nedostajalo, plavi dečki su se sigurno napunili samopouzdanjem. O motivu ne bismo trebali niti pričati, zar ne? Ima li većeg od nastavka potrage za Ligom prvaka, za dokazivanjem da su prava momčad sposobna za velike stvari. Ako hoćete, motiv treba biti i bijeg od sramote jer kako bi se vratili u Zagreb da ne prođu Škupi? Što bi kazao nogometni narod, koji u posljednje vrijeme radi redove pred Dinamovim blagajnama? Poraz bi bio jedan od najvećih šamara Dinamu, bio bi mnogo veći od onog, recimo, protiv Skënderbeua, kad su se oprostili od Europe jedini put u posljednjih petnaest godina. Ovoga puta se zbog sustava natjecanja ne bi oprostili, ali to ne bi bila nikakva utjeha. No, nećemo se baviti crnim mislima, držimo da je Dinamo dovoljno dobar da nastavi svoje putovanje prema Ligi prvaka. Valja vjerovati Čačiću, Ademiju, Oršiću, Petkoviću, Livakoviću, Drmiću...

U Skoplju želimo vidjeti pravi, pobjednički Dinamo!

Linker
21. rujan 2024 03:04