Ante Čačić

 GORAN MEHKEK Cropix
PAPIRI SU NA STOLU

Doznajemo: Ante Čačić dobiva novi ugovor! U Dinamu odlučili, dobit će i potpuno novu funkciju

Financijski detalji još nisu poznati, ali se zna da bi suradnja trebala trajati još dulje.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. siječanj 2023. 22:56

Kad smo prvi dan stigli na Dinamove pripreme u Rovinj, pozdravili smo Antu Čačića:

- Poštovanje treneru i v.d. sportski direktore!

Pogledao nas je ravno u oči i pomalo strogo kazao:

- Ne zovite me v.d. sportskim direktorom, ja to nisam. Nemam nikakve papire. Ja sam trener!

Od tog dana zovemo ga samo trenerom i nema više primjedbi. Međutim, uskoro ćemo ga opet zvati sportski direktor. Samo što će skinuti prefiks v.d. Naime, u plavom klubu su odlučili potpisati novi ugovor s Antom Čačićem kao s trenerom i sportskim direktorom! To je eto, najnovija informacija s rovinjskih priprema, druga velika vijest nakon odlaska Mislava Oršića.

Potpis novog ugovora s Čačićem trebao bi uslijediti po povratku momčadi u Zagreb ili odmah početkom idućeg tjedna. Ne znaju se još svi detalji novog ugovora, ali pretpostavlja se da će novi ugovor imati rok trajanja do ljeta 2024. godine. Dakle, bio bi to ugovor na 1,5 godina. Financijski parametri ugovora se ne znaju, ali logično je za pretpostaviti da će Čačić zarađivati više nego sada. Tako će, eto, sada imati, kako on kaže, "papire". Istina, i dosad je Čačić zapravo obavljao poslove sportskog direktora. Nitko ne može doći, niti otići iz plavoga kluba ako Čačić ne da svoj blagoslov. Njega se pita kad se radi o sportskom kadroviranju. Uostalom, prije nego što će otići u Southampton, Mislav Oršić je prvo obavio razgovor s njim. Tako će Čačić postati engleski tip menadžera, imat će sve pod kontrolom.

Sasvim je logično da Čačić potpiše novi ugovor. Od njegovog dolaska u plavi klub ubilježeni su veliki uspjesi. Sjećate se sigurno kad je koncem travnja prošle godine, u trenucima kad je Dinamu prijetio prvenstveni slom, budući da je u pitanje je došlo osvajanje naslova prvaka, prihvatio trenersku klupu? Prodrmao je razdrmanu momčad i uzeo naslov! Međutim, tada je doveden tek kao privremeno rješenje, do pronalaska novog trenera.

image

Ante Čačić

DENIS LOVROVIC Afp

Odmah nakon što je u Šibeniku došao do titule nije stigao niti proslaviti, nije stigao niti popiti čašu pjenušca. Već je bio "smijenjen". Na sljedeću utakmicu, na veliki derbi Dinama i Hajduka, u Maksimir je stigao slovenski trener Darko Milanič, koji ga je trebao naslijediti. Zamislite kakva je to priča bila, trener-prvak vodi ogled s Majstorima s mora, pobjeđuje s 3:1, a u maksimirskoj loži sjedi čovjek koji će mu uzeti klupu!?

Ipak, uprava Modrih vuče pravi potez, ostavlja Čačića na klupi. I onda starta Dinamova jesenska bajka. Čačić i njegovi dečki pobjeđuju utakmicu za utakmicom, zabijaju kao na tekućoj traci, uspijevaju se plasirati u Ligu prvaka. Iz nejasnih razloga, Čačić i dalje nije ljubimac tribina, iako pobjeđuje. Još pamtimo one zvižduke kad je u Zagrebu izbacio Ludogorec... Međutim, uskoro su modre predstave utišale zvižduke. Kvalifikacije za Ligu prvaka Čačić je prošao s četiri pobjede (dva puta Ludogorec, Škupi i Bodo/Glimt), jednim neodlučenim rezultatom (Škupi) i jednim porazom (Bodo/Glimt). Plasmanom u Ligu prvaka trener s dečkima osigurava financijsko blagostanje klubu. A onda dolazi do jedne od najvećih pobjeda u Dinamovoj povijesti, na travi Maksimira pada veliki Chelsea...

Nije Dinamo prošao skupinu Lige prvaka, trebalo je bolje odigrati sa Salzburgom u dvije utakmice, to je ostala jedina Čačićeva sjena u dosadašnjem mandatu, koji je bio tako uspješan. U nacionalnim okvirima, od onog dana kad je postao trener, izgubio je samo jednu jedincatu utakmicu. Onu protiv Osijeka u Gradskom vrtu (0:1), ali taj poraz mnogi nisu vidjeli, pa niti on... Jer, magla je stvarno bila gusta. Da, svakako treba spomenuti da je u međuvremenu uzeo i Superkup, onom maksimirskom pobjedom na jedanaesterce nad Hajdukom. Naravno, treba spomenuti da je svakako zaslužnik što je opet proigrao Bruno Petković, što je Roberta Ljubičića, inače veznog igrača, kao lijevog beka uspio dogurati do kandidata za reprezentaciju Hrvatske...

Kad podvučete crtu, lijepi je to opus Ante Čačića, koji svakako zaslužuje novi ugovor. Čačić je miran, staložen, vjeruje u Dinamove unutarnje resurse, kaže da su ulazni transferi vezani uz izlazne. I tako je od "prosjaka", koji je doveden kao privremeno rješenje, u nešto manje od devet mjeseci postao "kralj", trener i sportski direktor Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 10:12