Josip Drmić i Ante Čačić

 Foto: Profimedia/ Ilustracija: SN
ŠTO ĆE NAPRAVITI ČAČIĆ?

Drmića izdaje strpljenje, je li zaslužio više? Iza njegovog ispada ostalo je tinjati legitimno pitanje

Vruć je, zdrav, motiviran i gladan akcije, ali uglavnom zakucan za klupu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. listopad 2022. 15:31

Požar je lokaliziran prije nego što se razbuktao i zahvatio makiju i nisko raslinje svlačionice, Josip Drmić se javno ispričao treneru jer se nesmotreno zaigrao sa šibicama, ali na tom mini-zgarištu ostalo je tinjati zapravo legitimno pitanje – treba li Dinamo u utorak igrati ofenzivnije nego u Salzburgu?

Za samo petnaestak minuta provedenih na travnjaku Red Bull Arene 30-godišnji napadač stigao je utrčati u najveću priliku utakmice, a onda i postići gol koji će biti poništen zbog zaleđa od desetak centimetara. Dva isječka kao dokaz da agresivne austrijske ‘bikove‘ možete s centra pomaknuti natrag u vlastitu polovicu kada to zaista odlučite, ujedno i putokaz za skiciranje taktike u uzvratu.

Ako je ono u srijedu trebala biti otisnuta disertacija Ante Čačića na temu kontroliranog nogometa, ali je nesretni Moharrami šlampavo ugasio printer, od uzvrata u Maksimiru ipak očekujemo nešto ambicioznije i uzbudljivije. Vrstu nogometne koride u kojoj će ‘bikovima‘ na koncu biti namijenjena uloga žrtve kao i u onoj originalnoj. A tko će u tom slučaju zaigrati toreadora? Vidimo li tamo u dnu dvorane Josipa Drmića kako diže dva prsta?

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Kada se ljetos rastao s Komnenom Andrićem, Dinamo je to učinio vjerujući da je u Drmiću pronašao rasnog golgetera za ‘20+ golova‘ u prvoligaškom društvu, a onda i napadača koji će momčadi olakšati tranziciju u slučaju transfera Brune Petkovića. Od transfera, međutim, nema ništa, a Drmić i Petković su manje-više na istom onom mjestu gdje smo ih ostavili prije točno godinu dana kada se Hrvat sa švicarskom putovnicom preporučio plavima.

Podsjetimo, u derbiju Rijeke i Dinama na Rujevici sredinom listopada prošle godine frcalo je iz svih cilindara. Utakmicu je sa dva atraktivna gola otvorio Drmić, do poluvremena je već bilo 3-0 za momčad Gorana Tomića, a onda se prvak pod Krznarovim vodstvom probudio te u nastavku izjednačio. Sa dva gola iz jedanaesteraca Bruno Petković ostavio je sjeni nogometaša koji mu je, eto, u međuvremenu postao suigrač i konkurent za dres.

Na život u tom sjenovitom hladu Drmić je ostao osuđen otkako se preselio s Rujevice, a njegova reakcija iz Salzburga kaže nam da ga polako izdaje strpljenje. Vruć je, zdrav, motiviran i gladan akcije, ali uglavnom zakucan za klupu.

Ako je dolaskom u Maksimir pomogao Čačiću da šampionskoj momčadi udahne novu dimenziju, Drmić je to zasad učinio u prvom redu tako što je iz karijerne letargije probudio Petkovića. Najplemenitiji Dinamov nogometaš stekao je na startu svoje zagrebačke avanture veliki broj fanova, ali se ta vojska s vremenom prorijedila jer Petković ponekad indolentnim stavom živcira publiku.

Odustavši od ideje s ‘desetkom‘ na leđima, približivši se golu, osjetivši na koncu Drmićev dah za vratom, Petković je ove sezone ponovno igrač koji čini razliku zbog čega je vraćen i na širi popis reprezentacije. On je, uzgred rečeno, i onaj igrač koji se na terenu u tandemu (naj)bolje razumije s Mislavom Oršićem, a napad se u pravilu gradi oko tandema. Sve dok Dinamo uvjerljivo maršira HNL-om i drži priključak u skupini Lige prvaka, nema smisla osporavati argumente na kojima Čačić gradi odluke.

image

Ante Čačić i Josip Drmić

CROPIX

Još manje treba žmiriti pred klasom Josipa Drmića. Dobro utabanom golgeterskom cestom s Kvarnera prema Zagrebu, kojom su prije njega koračali Boško Balaban (64 gola u tri maksimirske epizode) i Mario Gavranović (48 golova u 133 nastupa), Drmić je krenuo u zrelim igračkim godinama sa željom da dosegne karijerni plafon te dohvati ono što mu je izmicalo u bundesligaškim klubovima iz sredine tablice te kasnije u Norwichu.

Balaban je u bijeli svijet produžio megatransferom u Aston Villu koji će obilježiti početak ere Zdravka Mamića u klubu, a Gavranović se evakuirao na stražnji izlaz jer mu je dosadilo grijati klupu. Nema dvojbe da je na klackalici između njih dvojice Drmić trenutačno bliže suigraču iz švicarske reprezentacije.

Strijelac 25 golova za Rijeku lani sigurno ima nešto za ponuditi Dinamu u eurokupovima. Vidjeli smo to protiv Bodo/Glimta, kada je ulaskom s klupe (u 82. minuti) isporučio gol i asistenciju te usmjerio momčad prema grupi Lige prvaka. Vidjeli smo nešto slično i prošle srijede u Salzburgu.

Drmić ulascima s klupe donosi na teren dobru energiju, okomit je i uvijek traži gol, ali s pravom traži i značajniju minutažu i adekvatnu rolu jer protiv Bodo/Glimta i Salzburga ulazio je na teren kao član službe za hitne intervencije…

Linker
26. travanj 2024 06:41