TAMUNA KULUMBEGASHVILI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
TKO TO STIŽE NA MAKSIMIR?

Dva dinamovca zasebno vrijede više od cijele protivničke momčadi, veteran upozorava: ‘Hrvati to ne praštaju‘

Nenad Bjelica porazio ih je 2018., samo tri igrača s njegovog popisa i danas su članovi Dinama
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. srpanj 2023. 12:26

Jedan Dinamo je pao, nadaju se Kazahstanci da će srušiti i drugi. Bit će to ipak malo teži zadatak, jer zagrebački Modri kvalitetom su daleko iznad Dinama iz Tbilisija, koji se pokazao solidnim u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka i u jednom trenutku držao ulaznicu za iduću fazu, da bi nogometaši Astane dvama pogocima u razmaku od 83 sekunde izborila ukupnih 3:2 i zakazali dvomeč s prvakom Hrvatske.

Dinamo osam puta ‘teži‘

- Osjećali smo pritisak, primljeni pogodak nas je dosta srušio i u drugom smo poluvremenu morali mijenjati igru. Pomogla nam je predanost i timski duh, igračima sam u svlačionici kazao da moramo igrati moralno snažno. Na kraju smo imali malo više sreće, najvažnije je da smo pobijedili i prošli dalje - govorio je trener Astane Grigori Babajan nakon pobjede u Tbilisiju (2:1), bez pompoznih najava i spomena idućeg suparnika s Maksimira, gdje sa svojom momčadi stiže u utorak, a uzvrat je na rasporedu 2. kolovoza.

image

Arijan Ademi i Ivan Maevski na utakmici Dinamo - Astana, 14.08.2018.

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Možda bi zaključak poraženog trenera Giorgija Čiabrišvilija o "nedostatku koncentracije" kao glavnom uzroku poraza, ili primjedba Camare - jedinog strijelca za Tbilisi u srijedu - da "Astana vrlo brzo koristi situaciju i kažnjava pogreške", mogla poslužiti kao svojevrsno upozorenje Igoru Bišćanu, ali u stvarnosti bi sve osim sigurnog prolaza Dinama bilo iznenađenje, odnosno debakl iz modre perspektive.

Aktualni prvak Kazahstana prema Transfermarktu vrijedi 14,2 milijuna eura. Nije to jedina i najtočnija procjena kvalitete, no mnogo govori, a u ovom slučaju kaže da samo jedan dinamovac, bio to Josip Šutalo (18 milijuna eura) ili Martin Baturina (15 milijuna eura), vrijedi više od čitave Astane. Ukupno gledano, momčad Dinama osam je puta cjenovno ‘teža‘. Tako će i kladionice Modrima podariti status favorita, s procjenom da bi Astana na Maksimiru slavila tek dvaput u 10 utakmica.

- Dinamo je iskusna i cijenjena momčad koja njeguje iznimno brz nogomet. Bit će to jako težak zadatak za Astanu, no u nogometu je sve moguće. Ako Astana planira proći, morat će poboljšati obrambenu igru, jer vidjeli smo mnogo pogrešaka u prethodnim susretima. Igrači Tbilisija to su im oprostili, ali hrvatske momčadi ne praštaju - govorio je o šansama umirovljeni kazahstanski nogometaš Jusup Šadijev za tamošnji portal Sport.

Olmo briljirao

Nisu im dinamovci oprostili pogreške ni u trećoj rundi kvalifikacija 2018./2019., kada je Mario Gavranović riješio pitanje pobjednika u uzvratu u Zagrebu, a prethodno se u Astani istaknuo Dani Olmo pogotkom i asistencijom za Marija Budimira, pa je sastav Nenada Bjelice s ukupnih 3:0 nadjačao skorašnjeg protivnika. Danas momčad izgleda potpuno drukčije - samo su tri igrača s Bjeličinog popisa za dvomeč s Astanom još uvijek članovi Dinama. Dva su vratara - Zagorac i Livaković - no danas obrnutih uloga u odnosu prvotimac - rezerva, a treći je Dino Perić, koji je onomad ušao s klupe. Leovac, Stojanović, Ademi, Oršić, Hajrović i ostatak ekipe u međuvremenu su krenuli svatko svojim putem, a neki su, poput Rrahmanija u Napoliju, već zapisali velebne uspjehe u ligama Petice.

image

Marin Tomasov 2018. u Europskoj ligi

DPI Nurphoto Via Afp

I profil Astane uvelike je redizajniran, no neka imena ostala su konstanta, a među njima je Marin Tomasov. Hrvatski ofenzivac i u 36. godini neizostavni je prvotimac kazahstanske momčadi, u ovoj sezoni broji pet pogodaka u svim natjecanjima, a posljednji je postigao upravo u Tbilisiju. Drugi Hrvat nalazi se među vratnicama - Josip Čondrić u siječnju je besplatno stigao iz mostarskog Zrinjskog i prvi je Babajanov odabir.

Astani je u prethodne dvije godine izbjegla je Konferencijska liga, a u LP se zadnji put našla sezone 2015./2016. i završila posljednja u grupi s Atletico Madridom, Benficom i Galatasarayem. Isti neuspjeh zapisali su 2019./2020. u EL, no tada i senzacionalno slavili (2:1) nad Manchester Unitedom.

Linker
27. travanj 2024 11:44