Igrači Dinama

 RONALD GORSIC Cropix
UOČI SENIORA U SALZBURGU

Dva projektila Dinama nedovoljna za slavlje, mladi Modri izgubili u ‘ludoj‘ utakmici Lige prvaka

Dinamo je ostao na tri osvojena boda nakon tri odigrana kola
Piše: Davorin Olivari i Andro Polić iz SalzburgaObjavljeno: 23. listopad 2024. 17:33

RB Salzburg - Dinamo 3:2 (Verhounig 4., 53., Jano 87. (11m)/Šunta 39., Šepić 90+2.)

SALZBURG: Zawieschitzky - Gadou, Schuster, Zabransky🟨 (od 82. Hussauf) - Bendra (od 82. Rackl), Jano🟨🟥⚽, Striednig, Trummer - Aguilar (od 68. Paumgartner) - Baidoo (od 46. Adejenughure), Verhounig⚽⚽(od 89. Brandt)

DINAMO: Rajić - Mikić🟨, Zebić🟨 (od 61. Orlić), Jakirović🟨, Šepić⚽ - Pavić - Miljak (od 61. Vlahović), Baković (od 89. Andrić), Šunta⚽, Horvat (od 79. Šutalo) - Rimac (od 79. Ćutuk)

image
SOFASCORE Sofascore

STATISTIKA: SOFASCORE


Nakon poraza od Bayerna i pobjede nad Monacom, opet je stigao poraz Dinamovih mladića u Ligi prvaka mladih. Dečki Ivice Banovića poraženi su od Salzburga. Najjednostavniji opis utakmice bio bi - Salzburg je bio bolji. U tehničkom, a pogotovo u tjelesnom smislu. Uz dodatak da su igrači Salzburga nešto stariji od Dinamovih. Kod pobjednika posebno su se istakli Baidoo i dvostruki strijelac Verhounig, kod Dinama Šunta i Mikić.

Impresivno djeluje nogometna akademija Salzburga, vrhunski tereni jedni do drugih, prekrasna zgrada-hotel sa sobama za mlade igrače, svi mogući dodatni sadržaji... Nije nikakvo čudo što se u takvim uvjetima razvijaju sjajni nogometaši, što je nogometna škola Crvenih bikova tvornica mladih i iznimno kvalitetnih igrača.

image

Noa Mikić

RONALD GORSIC Cropix

Prije početka utakmice od ljubaznih domaćina smo obaviješteni da je najbolji mladi igrač Salzburga napadač Edmund Baidoo, Ganac koji se ovo ljeto pridružio klubu iz Salzburga za 3,3 milijuna eura, da je ogromna nada stoper Jannik Schuster za kojeg se drži da će već sljedeće sezone igrati za prvu momčad, također, istaknuli su Francuza Gadoua kao dečka u naletu. Platili su ga PSG-u deset milijuna eura.

Dinamove glavne zvijezde su pak bili dečki koji su s prvom momčadi prošli pripreme u Austriji, to su bili Mikić, Pavić, Zebić, Jakirović i Horvat. Domaćini su jako lijepo pričali o Dinamovoj školi, znali su mnogo toga o mladim dečkima iz Maksimira, a svi se jasno kao produktu škole iz Maksimira najviše dive Jošku Gvardiolu.

image

Slavlje Dinama

RONALD GORSIC Cropix

Na utakmicu mladih stigla je i kompletna vrhuška Dinama, na čelu s predsjednikom Zajecom. Tek su se smjestili na svoja mjesta, a Salzburg je već poveo. Baidoo je uposlio Verhouniga, koji je odigrao dupli pas s Janom, izbio sam pred Rajića i loptu poslao u mrežu. Domaćini su nakon gola preuzeli posjed lopte, uglavnom kontrolirali igru. Ipak, negdje nakon pola sata igre, plavi dečki su stigli do jedne, idemo to tako nazvati, opasnije situacije pred golom domaćina. Nakon ubačaja iz prekida, najviše je skočio Leon Jakirović, pucao je glavom, ali domaća obrana otklonila je prijetnju. Dečki Ivice Banovića silno su se trudili, ali problem je bio što su vrlo brzo gubili lopte, nisu uspijevali kontinuirano prijetiti. Zato su domaćini stalno bili u blizini Rajića.

image

Leo Rimac

RONALD GORSIC Cropix

U dvije minute mogli su do povećanja vodstva. Prvo je šansu imao Trummer, ali je sjajno blokom spasio Mikić, nakon toga je kapetan Jano s deset metara pucao iznad grede... Ali, kad domaći nisu zabili, pogodio je Dinamo! I to kako. Slovenac Sven Šunta je iz slobodnog udarca s otprilike dvadeset metara pogodio same "rašlje"! Fantastičan je to bio pogodak, nogometni sladokusci su mogli "lizati prste". U prvoj minuti sudačke nadoknade, nakon ubačaja Baidooa, Verhounig je promašio se nekih desetak metara.

Prvu šansu za Salzburg u drugom dijelu imao je Jano, lopta je otišla preko grede, ali samo dvadesetak sekundi kasnije, teško je pogriješio Pavić, dodao je loptu Bendri koji asistira Verhounigu, napadač Salzburga pogađa bez problema s nekih desetak metara. Nakon tog pogotka, imali su domaćini još jednu priliku, Gadou nije pogodio s nekoliko metara. Mogao je i desetak minuta prije kraja Šunta pogoditi nakon neopreznog istrčavanja domaćeg vratara, ali nije. Kao i Šepić desetak minuta prije kraja. Nakon toga kazneni udarac je skrivio Jakirović, pogodio je Jano, ali je kapetan domaćih odmah nakon toga isključen, zaradio je drugi žuti karton. Šepić je u sudačkoj nadoknadi uspio zabiti udarcem s dvadesetak metara, Modri su još stisnuli, ali ostala je pobjeda Salzburga.

Kraj utakmice u Austriji!

Salzburg je pobijedio Dinamo 3:2 i zadržao maksimalan učinak u Ligi prvaka mladih s tri pobjede u tri utakmice, dok su Modri ostali na tri boda.

Dva sjajna pogotka - Šunte iz slobodnog udarca i Šepića s 20-ak metara - Zagrepčanima nisu bila dovoljna za bodovni učinak u Salzburgu.

90+2. ⚽ GOOOL!

Šepić je sjajno pogodio ljevicom s 20-ak metara. Potegnuo je s lijeve strane i neobranjivo pogodio donji kut. Ima još malo vremena!

90+2. ⚽ GOOOL!

Šepić je sjajno pogodio ljevicom s 20-ak metara. Potegnuo je s lijeve strane i neobranjivo pogodio donji kut. Ima još malo vremena!

88. 🟨🟥

Jano je prije minutu zabio, ali će ipak na ranije tuširanje. Kapetan Salzburga napravio je oštar prekršaj na Mikiću i zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton.

87. ⚽ GOL!

Jano je poslao loptu u desnu, a Rajića u lijevu stranu i povisio prednost Salzburga na 3:1.

85. Kazneni udarac za Salzburg!

Jakirović je srušio Adejenughurea, a sudac je odmah pokazao na bijelu točku.

83. Šepić je uputio "bombu" ljevicom s više od 20 metara, a domaći vratar uspio je zaustaviti taj pokušaj uz manje poteškoće.

80. Zaplivao je sada vratar Salzburga, uputio se na izlet s vrata, a Šunta ga je pokušao prebaciti s 30-ak metara, ali bezuspješno. No, na gol-liniji je ionako stajao još jedan branič.

79.

Kod Dinama su u igru ušli Šutalo i Ćutuk, a na klupu su preselili Horvat i Rimac.

76. Adejenughure je oteo loptu Dinamovim braničima i sjurio se prema vratima s desne strane, ali nije uspio uputiti dobar udarac.

71. 🟨

Jano je upisan u sudačku bilježnicu. Austrijanci su prosvjedovali zbog jedne odluke, a najglasniji je bio kapetan, koji je zaradio žuti karton.

70. Ulazimo u zadnjih 20-ak minuta bitke u Salzburgu. Domaćin je malo spustio nogu s gasa nakon drugog pogotka, a Dinamo još nije konkretnije zaprijetio u nastavku.

68.

Austrijanci opet mijenjaju: umjesto Aguilara ušao je Paumgartner.

61.

Promjene kod Dinama: izašao je Zebić, a ušao je Orlić, umjesto Miljaka na terenu je Vlahović.

59. Sjajna intervencija Rajića! Nakon "flipera" u kaznenom prostoru, lopta je stigla Gadoua, a on je pucao nisko, iz neposredne blizine, ali Dinamov vratar to je uspio iščupati.

57. 🟨

Žuti karton zaradio je Zebić nakon oštrog prekršaja na Aguilaru.

53. ⚽ GOL!

Salzburg vodi 2:1! Verhounig je zabio s desetak metara nakon povratnog dodavanja Bendre, a pogotku je prethodila pogreška Pavića, koji je pogrešnim dodavanjem predao loptu Austrijancima u opasnoj zoni.

52. Striednig je pokušao iznenaditi Rajića udarcem iz teške pozicije s desne strane, ali vratar Dinama je to uspio odbiti.

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

Kod Salzburga je iz igre izašao Baidoo, a ušao je Adejenughure.

Kraj prvog poluvremena u Salzburgu!

Domaćin je furiozno otvorio dvoboj, poveo u četvrtoj minuti nakon sjajne akcije i pogotka Verhouniga, ali Dinamo se vratio u život šest minuta prije odlaska na odmor. Šunta je pogodio iz slobodnog udarca i izjednačio na 1:1, a Verhounig nije iskoristio dobru situaciju u zadnjim trenucima prvog dijela.

Dinamov sportski direktor i voditelj nogometne škole, Marko Marić i Ivo Milić, uživo s tribina promatraju dvoboj juniora Salzburga i Dinama.

image
RONALD GORSIC Cropix

39. ⚽ GOOOL!

Dinamo je izjednačio na 1:1! Sven Šunta postigao je fenomenalan pogodak! "Desetka" Modrih opalila je iz slobodnog udarca s lijeve strane, s 20-ak metara, a lopta se zakotrljala u suprotnom gornjem kutu.

38. 🟨

Zabransky je srušio Rimca na 20-ak metara od vrata, a nizozemski sudac "nagradio" ga je žutim kartonom.

34. Opasno su zaprijetili Austrijanci, lopta je stigla na drugu vratnicu do Trummera, ali Mikić je sjajno blokirao njegov udarac u posljednji čas. Samo par sekundi kasnije, u dobroj situaciji bio je kapetan momčadi, Jano, ali s desetak metara pucao je visoko iznad vrata.

32. Rimac je primio loptu na petercu, pokušao se okrenuti, ali Austrijanci su izbacili loptu u korner. Međutim, nakon ubačaja iz kuta nije bilo opasnosti za Salzburg.

29. Dinamo je počeo hrabrije zavirivati na suparničku polovicu, a akciju je sada okončao Baković udarcem s desetak metara, ali lopta je otišla pored vratnice.

23. Dinamo još čeka na prvu konkretniju akciju pred domaćim vratima. No, niti Salzburg nije stvorio niti jednu opasnu situaciju nakon pogotka.

U drugom "putu" Lige prvaka mladih, upravo je završila utakmica između Lokomotive i Dinamo Minska, a zagrebački juniori slavili su 2:1 pogocima Utrobičića i Đurkovića.

15. Igra se sada preselila na Dinamovu polovicu. Igrači Salzburga vrlo brzo reagiraju po izgubljenoj lopti i brzo vraćaju posjed.

10. Prvih deset minuta je iza nas, a osim pogotka Salzburga, konkretnih situacija nema. Igra se većinom odvija na sredini travnjaka, a Dinamo je imao dva slobodna udarca s 30-ak metara, ali bez opipljivog učinka.

4. ⚽ GOL!

Salzburg vodi 1:0! Baidoo je pronašao Verhouniga na 16 metara, on je odigrao dupli pas s Janom, ušuljao se u kazneni prostor i matirao Rajića za vodstvo domaćina. Sjajna akcija austrijske momčadi.

1. Počela je utakmica!

15.27 Publika je pljeskom ispratila izlazak igrača na teren, a na stadionu je i jaka Dinamova delegacija.

15.22 Manje od deset minuta ostalo je do početka utakmice u Salzburgu, a na simpatičnom stadionu - koji može primiti 425 gledatelja - pune se posljednja mjesta.

15.00 Dok Dinamovi mladići iščekuju bitku, u akciji su trenutačno juniori Lokomotive, koji također igraju Ligu prvaka mladih, ali u drugom "putu". Društvo s Kajzerice igra protiv Dinamo Minska u Karlovcu, a na poluvremenu vode 1:0 pogotkom Ante Utrobičića.

14.50 Poštovani čitatelji, dobar dan! Nalazimo se u vrlo modernom nogometnom kampu RB Salzburga, svega 200 metara od granice s Njemačkom.

Juniori Dinama i Salzburga upravo su istrčali na teren i započeli sa zagrijavanjem za utakmicu, a do prvog sučevog zvižduka ostalo je 40 minuta.

Najavu piše: Predrag Jurišić

Dinamovi će juniori u 3. kolu Lige prvaka mladih u srijedu gostovati u Salzburgu (15.30 sati). Nakon dva odigrana kola, Dinamo ima tri boda, jedan poraz (Bayern 1:2) i jedna pobjeda (Monaco 1:0) dosadašnji je učinak juniora Plavih. Okršaj u Salzburgu bit će možda i najteži ispit dosad, budući da austrijski prvak iznimnu pozornost posvećuje svojoj nogometnoj školi, iz koje godinama crpi igrače za prvu momčad.

Uostalom, dvije pobjede u prva dva kola dostatno govore o snazi juniora Salzburga. Na startu natjecanja, naime, svladali su u Pragu domaću Spartu 3:2, da bi potom na svom travnjaku “pomeli” francuski Brest pobijedivši 5:1! Ti su rezultati i više nego dostatno upozorenje plavim nadama...

- Salzburg je tjelesno i trkački jako moćan. Strahovito su brzi, igraju okomito, uvijek gledaju prema naprijed s puno utrčavanja u dubinu. Vole igrati visoki presing, stoga očekujem otvorenu utakmicu. Vjerujem da su moj dečki spremni za ovaj izazov, nikakva im dodatna motivacija ne treba od spoznaje da igraju juniorsku Ligu prvaka. Uostalom, uvijek je stav i pristup mojih igrača odličan, tako će sigurno biti i u Salzburgu i nadam se da će sve doći na svoje mjesto i da ćemo odigrati dobru utakmice - kaže Dinamov trener, Ivica Banović.

Mladi nogometaši Lokomotive u srijedu će također nastupiti u Ligi prvaka, bit će to debitantski nastup mladih Lokosa u nekom europskom natjecanju. Podsjetimo, kao drugoplasirana momčad prvenstva Hrvatske, Lokomotiva će igrati protiv juniorskih prvaka država čiji klubovi nisu izborili plasman seniorsku LP. Taj dio juniorske LP igra se po “nokaut” sustavu, na eliminaciju, nema nikakvih skupina. Tako je, podsjetimo, i Hajduk u sezoni 2022./23. došao do finala juniorske Lige prvaka, iako prva momčad splitskoga kluba nije igrala u tom natjecanju.

Prvi suparnik Lokosa bit će bjeloruski Dinamo iz Minska, obje utakmice 2. kola LP igrat će se u Hrvatskoj. Bjelorusi su to predložili, UEFA i Lokosi prihvatili su taj prijedlog. Prva je utakmica, u kojoj je Lokomotiva nominalno domaćin, na rasporedu u utorak u Karlovcu (14 sati), dok će uzvrat biti četiri dana kasnije, u nedjelju, 27. listopada, u Sesvetama, također u 14 sati.

Na tom će uzvratnom okršaju Dinamo biti službeno domaćin, pa je UEFA odlučila da će se ta utakmica igrati bez gledatelja, kako se Bjelorusi ne bi osjećali kao - “gosti”!? Još jedna bizarna odluka iz Nyona.

Dinamo je u 1. kolu eliminirao armenski Pjunik (4:2, 2:1) i obje su te utakmice pogledali na Kajzerici...

- Dobra je to momčad, prilično agresivna i pred nama su dvije zahtjevne utakmice. Veselimo se europskom izazovu, odlično je što obje utakmice igramo u našoj zemlji i nadam se da ćemo iskoristiti prednost domaćeg travnjaka i izboriti nastup u daljnjem natjecanju - kaže trener Lokomotivinih juniora, naš bivši reprezentativac, Nikica Jelavić.

Prođu li u 3. kolo, mladim će Lokosima suparnik biti pobjednik dvoboja IMT Beograd (Srbija) - Farul Constanta (Rumunjska).

Redoslijed u skupini LP: Borussia D. 7 (3), Sporating 7 (3), Girona 7 (3), Inter 6 (2), Atalanta 6 (2), RB Salzburg 6 (2), Stuttgart 6 (3), Juventus 6 (3), Bayer 6 (2), Bayern 6 (2), Šahtar 6 (3), Atletico 4 (2), Sturm 4 (3), Benfica 4 (2), Lille 4 (2), Liverpool 4 (2), Monaco 4 (3), Man. City 3 (2), Barcelona 3 (2), Aston Villa 3 (2), Celtic 3 (2), Club Brugge 3 (3), Dinamo 3 (2), Young Boys 3 (2), Real Madrid 3 (3), Arsenal 3 (3), Milan 2 (3), PSV 1 (3), PSG 1 (3), C. zvezda 1 (3), Slovan 1 (3), Feyenoord 0 (2), Bologna 0 (3), Sparta 0 (2), Brest 0 (2), RB Leipzig 0 (2).

Linker
23. listopad 2024 17:46