DAMIR SENCAR Afp
Svjetski mediji

‘Dvojac Dinama je pokazao svu svoju klasu, a jedan je trebao biti isključen prije poluvremena‘

Modri su za momčadsku predstavu od L‘Equipea dobili ocjenu 5
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 03. listopad 2024. 18:38

U hrvatskom medijskom prostoru se nakon debakla Dinama protiv Bayerna na Allianz Areni počeo stvarati narativ o tome kako su Modri jedna od najgorih momčadi ovogodišnje Lige prvaka, a sličan stav preuzet je i u vodećim svjetskim medijima. Stoga je sam rezultat utakmice Dinama i Monaca (2:2) portretiran kao veliko iznenađenje, teško je reći da je itko nedovoljno upoznat sa zagrebačkom momčadi mogao predvidjeti podvig koji su Modri ostvarili, a kamoli činjenicu da je Dinamo iz ove utakmice zbog objektivno bolje prezentacije na terenu trebao i pobjediti.

Španjolska Marca, jedan od vodećih svjetskih sportskih medija, upravo na taj način započinje izvještaj o susretu na Maksimiru.

"Mogao je to izgledati kao vrlo neujednačen susret s obzirom na debi obje momčadi u ovoj Ligi prvaka. Monaco je upravo pobijedio Barcelonu, a Hrvati su upravo izgubili od Bayerna s 9:2, u jednom od najupečatljivijih okršaja koje pamtimo, pišu Španjolci i nastavljaju:

"U ovakvom fizičkom i kišnom scenariju susreta dobro je došla obrambena petorka izabranika Nenada Bjelice, te su Zagrepčani vrlo komotno prepustili inicijativu gostujućoj momčadi. Remi koji se možda nije činio dovoljan za Monaco na početku utakmice, ali s obzirom na to kako se utakmica odvijala, navijači Ligue 1 momčadi sigurno će to shvatiti kao blagoslov. Remi u dvoboju koji je podsjećao na one iz stare škole: fizičkom dominacijom i obilježen kišom koja nije prestajala tijekom cijelog susreta", zaključuju.

image
DAMIR SENCAR Afp

Francuski L‘Equipe u uvodu je govorio kako je Monaco imao "malo razloga za strah", s obzirom na predstavu protiv Bayerna. Također su istaknuli da će "Monaco žaliti nakon ovog neočekivanog remija protiv protivnika koji bi trebao biti jedan od najslabijih u natjecanju‘‘. Posebnu pažnju dobili su Baturina i Sučić zbog svojih predstava na terenu: ‘‘Dvojica mladih Hrvata iskoristili su dolazak Monaca da pokažu svu svoju klasu. Velika predstava za njih dvojicu‘‘, ističu.

Dinamo je momčadski od L‘Equipea za svoju predstavu dobio ocjenu 5, dok je individualno Baturina za svoj performas dobio osmicu. "Baturina je nakon svakog oduzimanja lopte nanio bol Kneževima organizirajući napade svoje momčadi. Nakon što je bio asistent Sučiću (ocjena 6), koji je pokazao nevjerojatnu mirnoću lobom Köhna, postigao je drugi gol na utakmici veličanstvenim udarcem lijevom nogom", napisali su Francuzi, te ocjenili ostale igrače:

image
DAMIR SENCAR Afp

"Dinamo je dugo bio čvrst u obrani na čelu s Theophile-Catherineom (6), koji je bio suveren u zračnim dvobojima, te vrlo aktivnim Pierre-Gabrielom (6). No, na kraju su popustili jer je njihov vratar Nevistić (4) pogriješio pri jednom izlasku s gola, a Bernauer (4) je skrivio jedanaesterac koji se očito mogao izbjeći. Ademi (3) je trebao biti isključen prije poluvremena", piše L‘Equipe koji je igračima Monaca za izvedbu dao prosječnu ocjenu 6.

U engleskim medijima ogled na Maksimiru nije dobio pretjerano mnogo pažnje, uglavnom se naglašavaju “vodeni uvjeti” koji su posljedično ipak više odgovarali Dinamu i postavki Nenada Bjelice. Talijanska Gazzetta dello Sport pak također ističe Baturinu i Sučića, možda i zbog činjenice da su obojica ljetos bili na radaru Coma i Fiorentine. Također su identificirali obranu Nevistića kao ključan faktor:

“Nevistić je hipnotizirao Minamina u početku utakmice, a nekoliko trenutaka prije odlaska na odmor stigla je ubitačna kontra Hrvata predvođena Baturinom koju je Sučić dovršio do savršenstva: fintirao je za povratak i potkopao vratara. U 66. minuti još jedan sjajan solo Baturine, koji ovaj put puca izvan kaznenog prostora”, pišu Talijani.

Linker
04. listopad 2024 10:23